RAPORT Peste 84% din centrele pentru adulţi cu dizabilităţi nu îndeplinesc standardele de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
84% din centrele pentru copiii cu dizabilităţi nu îndeplinesc standardele de calitate FOTO Adevărul
84% din centrele pentru copiii cu dizabilităţi nu îndeplinesc standardele de calitate FOTO Adevărul

Standardele specifice de calitate privind dimensionarea, accesibilizarea, igienizarea, dotarea sau amenajarea spaţiilor destinate găzduirii, activităţilor zilnice sau terapiei nu sunt îndeplinite în 84% dintre centrele pentru adulţii cu dizabilităţi.

Aşa arată cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), obţinut de Mediafax. Raportul, întocmit pentru anul 2013, arată că aproape jumătate din aceste centre au peste 60 de beneficiari, deşi exista un plan de restructurare al instituţiilor cu peste 50 de beneficiari.

Pentru a vedea care sunt condiţiile în care locuiesc persoanele cu dizabilităţi, au fost verificate la nivelul anului 2013 toate centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN) aflate în evidenţa Direcţiei de Protecţie a Persoanelor cu Handicap (DPPH), respectiv 51 de CRRN din 26 de judeţe ale ţării.

Inspectorii sociali au verificat, cu ocazia inspecţiei, dosarele a peste 4.600 de beneficiari din cei peste 5.500, câţi sunt la nivel naţional.

20 de centre funcţionează la oraşe

În raportul ANPIS se arată că 20 de centre din cele 51 funcţionează în mediul urban (39,21 la sută), iar 31 în mediul rural (60,79 la sută). Un număr de 11 dintre ele (21,56 la sută) nu deţineau avizul de funcţionare al DPPH, iar şase, certificatul de acreditare.

Inspectorii sociali au mai stabilit că 12 centre funcţionează la capacitate integrală (23,52 la sută din total), 23 sunt parţial ocupate (45,09 la sută), iar 16 funcţionează peste capacitate (31,37 la sută).

În urma controlului au fost identificate 28 de centre cu o capacitate mai mare de 60 de locuri care se află în situaţii distincte privind restructurarea.

Cum sunt repartizaţi beneficiarii în dormitoare

Repartizarea beneficiarilor în dormitoare se face, în principal, pe criterii de sex şi grad de imobilitate, mai rar în funcţie de afinităţi şi preferinţe, existând un număr mediu de cinci paturi/dormitor.

Inspectorii sociali spun că suprapopularea dormitoarelor face să nu fie asigurată nici măcar suprafaţa necesară pentru deplasarea utilizatorilor de fotolii rulante, iar problema neadaptării spaţiilor de găzduire la cerinţele utilizatorilor de fotolii rulante este întâlnită şi în cazurile centrelor de capacitate mică.

40% din centre au probleme din punct de vedere al dotării dormitoarelor cu mobilier şi spaţii de depozitare, în 27,45 la sută dintre centre mobilierul este impropriu utilizării (vechi, deteriorat, uzat sau nefuncţional), iar în 19,60% dintre cazuri spaţiile de găzduire prezintă igrasie sau mucegai din cauza infiltraţiilor.

De asemenea, la patru centre, echipele de inspectori sociali au semnalat lipsa elementelor de securitate a clădirii (în principal, nesecurizarea ferestrelor).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite