Rafila şi-a schimbat părerea despre deschiderea teraselor după ce a văzut comportamentul oamenilor în prima zi din starea de alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că şi-a schimbat părerea în privinţa redeschiderii teraselor chiar în prima zi din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanţa.

S-a întâmplat lângă Parcul Herăstrău, unde erau „oameni  adunaţi în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota maşinii, stăteau de vorbă, socializau”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viaţa socială. Şi atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ţii cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situaţie nereglementată care creşte riscul”, a spus el.

„Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfăşoare o viaţă socială apropiată de normal. Şi atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată şi pentru alte tipuri de servicii şi alte tipuri de activităţi”, a mai spus Rafila.

„Eu acum, văzând câtă lume e afară şi cum stau oamenii şi că sunt relaxaţi – şi e foarte bine că sunt aşa, că sunt după două luni de retragere în casă, cu activitate redusă – dar haideţi să ne gândim, măcar în săptămnile următoare să venim şi cu soluţii, pentru că altfel, văzând câtă lume e pe stradă, eu sunt destul de îngrijorat în ce priveşte transmiterea bolii”, a mai spus Rafila.

„Trebuie foarte mult echilibru şi cine ia decizia s-o ia în cunoştinţă de cauză, să şi-o asume, noi ajutăm cât putem, dacă ni se cere punctul de vedere. Şi dacă ni se cere, să se ţină cont nu într-un mod foarte selectiv, adică dacă punctul meu de vedere vine în consonanţă cu dorinţele sau cu aprecierea cuiva este bun, dacă nu, chiar dacă este fundamentat ştiinţific, nu este luat în consideraţie”, a mai spus Rafila.

Am văzut microbuze pline la maximum. Unde este riscul mai mare?

“Astăzi mai vedeam nişte imagini, apropo de transportul în comun. Ne refeream la autobuze. În staţii s-au desenat poziţiile pasagerilor, autobuzele care vor avea numai loc pe scaun şi 10 locuri în picioare. Dar imaginile nu erau de la transportul urban. Erau nişte imagini de la transportul interurban bănuiesc. Erau nişte microbuze care erau pline la maximum.

Ştiţi la ce m-am gândit când am văzut microbuzele astea cu oameni care erau extrem de mulţi şi înghesuiţi? M-am gândit la terase.

Unde este riscul mai mare? În acest mijloc de transport unde zeci de persoane circulă de la Bucureşti la Iaşi timp de 6 ore sau de 7 ore sau la o terasă în aer liber, unde se poate organiza activitatea în aşa fel încât să eviţi astfel de interacţiuni.

Astea sunt foarte multe probleme care vor avea consecinţe în planul sănătăţii. Sper să nu ne întoarcem la o situaţie complicată. Trebuie noi să ne comportăm în aşa fel încât să evităm complicaţiile”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite