Rafila ar accepta postul de ministru al Sănătăţii: Cea mai nenorocită chestiune în gestionarea pandemiei a fost că nu s-a bazat pe parteneriat, ci pe adversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Medicul şi deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că dacă i s-ar propune funcţia de ministru al Sănătăţii, ar accepta. Acesta a spus că, având în vedere că a dat multe sfaturi şi soluţii pentru gestionarea pandemiei, ar fi neserios să refuze.

 Alexandru Rafila este unul dintre numele puse pe listele ce circulă în spaţiul public, conform surselor politice, pentru poziţia de ministru al Sănătăţii într-un eventual guvern PNL-PSD.

„Nu exclud, în mod evident. Rămâne să vedem care va fi negociere politică, soluţia şi în cazul în care mi se va face această propunere, probabil că o voi accepta.

O voi accepta din două motive: Am fost un om destul de vocal în perioada anterioară. Am dat şi multe sfaturi, soluţii sau posibilităţi de a încerca să rezolvăm lucrurile într-un mod mai bun. În momentul în care refuzi o astfel de poziţie, după ce ai fost fie un constatar, fie un sfătuitor, atunci rezultă că nu eşti serios. Trebuie să ai o anumită credibilitate.

Al doilea lucru pentru care cred că aş spune «da», cu toate că este foarte complicat - situaţia din momentul de faţă este foarte complicată – este legată de o abordare pe care în general o folosesc, e echilibrată, nu e conflictuală şi încerc să aduc oamenii la aceeaşi masă şi măcar să obţin o opinie majoritară care să fie favorabilă încheierii acestui episod dureros şi să sperăm evitării unor episoade la fel de dureroase în cursul anului 2022”, a declarat Alexandru Rafila.

Oamenii trebuie să ştie că la primele semne de boală trebuie să se prezinte la un medic care să-i prescrie un tratament, dacă cumva are o formă care necesită un tratament antiviral, şi să nu trebuiască să stea într-o curte a unui spital plină de oameni.

La spitalul la care lucrez eu, Insitutul Matei Balş, am ajuns ca colegii să examineze pacienţii în ambulanţă. Lucrul ăsta e foarte rău dacă nu au unde să examineze în altă parte, nu au unde să le ofere oxigen, pentru unii.

Trebuie să se prezinte la medicul de familie. Există protocoale de tratament. Nu sunt cunoscute eficient, aplicate. Acolo se face referire şi la antivirale, care nu se pot prescrie decât de un medic infecţionist, pe care-l găseşti doar la spital. E un cerc vicios care duce la imposibilitatea tratării pacienţilor în stadii incipiente care să evite complicaţiile.

Pacientul trebuie să aibă acces la un minim de investigaţii. Pacientul să primească un pachet de investigaţii şi unul de medicamente. Facem un tratament la pacienţi oferind nişte «pachete» de tratament care nu se aplică nicăieri. Le dăm în continuare cantităţi foarte mari de antibiotice, care n-au niciun efect. Complică lucrurile. Le dăm cortizol. Se dă în primele zile de boală, ceea ce amplifică multiplicarea virală şi duce la consecinţe foarte grave.

Putem să facem un efort ca într-o săptămână sau două lucrurile astea să le aducem la normalitate.

Cea mai nenorocită chestiune în gestionarea acestei pandemii a fost că nu s-a bazat pe parteneriat, explicaţie, ci pe adversitate”, a spus medicul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite