Psihiatru, despre benzodiazepine și șofat: „Nu toate au efect sedativ. Medicina nu face poliție, poliția nu face medicină!“

0
Publicat:

Psihiatrul Gabriel Diaconu a făcut precizări despre folosirea cu prescripție a benzodiazepinelor (BZD), șofat și testarea în trafic. Prima, și cea mai importantă, arată specialistul, e că nu toate benzodiazepinele au efect sedativ-hipnotic.

Drugtest pozitiv FOTO IPJ Olt
Drugtest pozitiv FOTO IPJ Olt

Printre varii declarații, unele panicarde, altele senzaționaliste, sau într-o ciudată devălmășie medicală, rămân surprins să constat că, mai nou, România vrea să transforme șoferii care folosesc, terapeutic, benzodiazepine în infractori de drept comun dacă se suie la volan.

"Drept urmare se cuvine să fac anumite precizări.

Prima, și cea mai importantă, e că NU toate benzodiazepinele au efect sedativ-hipnotic. NU toate au același timp de înjumătățire (adică perioada în organism în care din doza administrată, nivelul concentrației plasmatice este redus la jumătate, prin metabolizare), NU toate au metaboliți activi, și drept urmare NU toate afectează, în egală măsură, șofatul.

Mai mult, farmacologia benzodiazepinelor NU poate fi comparată cu, să zicem, aceea a consumului de alcool. Deși alcoolul (etilic) are un sit specific de legare pe o gamă de receptori pentru benzodiazepine, relația doză-efect în cazul alcoolului nu poate fi replicată la medicamentele din clasa BZD.

Drept urmare nu putem folosi, prin analogie, o ”benzodiazepin-emie” indicativă pentru o ”influență” similară ”alcoolemiei”, deși astfel de baremuri au fost folosite, și au oarecare utilitate.

Este o recomandare, și – trebuie să insist – DOAR o recomandare ca persoanele cărora le prescriem anumite benzodiazepine să evite șofatul, pentru că le poate afecta capacitatea de a conduce. Această recomandare NU poate deveni, și nu are voie să devină, o interdicție.

De asemenea, specialistul face precizarea importantă că "persoanele au dreptul să aibă acces la sănătate, și la tratament echitabil pentru afecțiunile lor. Medicina nu face poliție, poliția nu face medicină". 

Ce ne trebuie în aceste condiții

În aceste condiții, Gabriel Diaconu arată ce trebuie să facă autoritățile pentru a pune lucrurile în ordine în aceest domeniu.

"Ce ne trebuie este un regim clar de prescripție versus folosirea off-label, sau ”la negru” a benzodiazepinelor, sancționarea ”traficanților de medicamente” și acces echitabil la servicii de sănătate mintală.

N-ai voie să persecuți, să marginalizezi, să incriminezi o populație al cărei singur păcat e că au căutat, și au obținut, soluții terapeutice medicamentoase pentru problemele lor de sănătate mintală. Psihiatrii nu prescriu droguri!", spune medicul.

Totodată, acesta face precizare că "între riscul de-a avea un accident pentru că ești deprimat, și nu dormi noaptea, ai gânduri negre și poate și idei suicidare, și nebunia asta isterică privind ”condusul sub influența unei benzodiazepine” cred că realitatea atârnă evident în direcția nevoii de îngrijiri, nu de-o inchiziție farmaceutică.

Mai mult, face parte din portofoliul profesional al psihiatrilor că, ocazional, vor trata pacienți care fac abuz de benzodiazepine, sau sunt dependenți de benzodiazepine".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite