Program al Ministerului Sănătăţii pentru bolnavii de TBC. 200 de pacienţi trataţi în ambulatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii ar putea fi trataţi în ambulatoriu
Pacienţii ar putea fi trataţi în ambulatoriu

Peste 200 de pacienţi cu tuberculoză ar urma să beneficieze de un proiect-pilot al Ministerului Sănătăţii aflat în dezbatere publică, prin intermediul căruia să fie trataţi în ambulatoriu, în dispensarele din Sectoarele 4, 5 şi 6 ale Institutului "Marius Nasta".

Proiectul ar urma să înceapă în luna ianuarie, în contextul în care România rămâne ţare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare a cazurilor de tuberculoză din UE şi contribuie anual cu circa 20% din cazurile totale înregistrate la nivelul UE. Tuberculoza se tratează prin spitalizare de lungă durată, în condiţiile în care există peste o sută de dispensare de pneumoftiziologie care ar putea prelua o parte din aceste cazuri.

Proiectul-pilot publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru transparenţa decizională urmează să se desfăşoare în perioada ianuarie-decembrie 2020.

În acesta pot fi înscrişi cel puţin 200 de pacienţi din Capitală, având în vedere că în Institutul Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” se internează, în fiecare an, aproximativ 1.200 de pacienţi cu tuberculoză, BK negativă, dintre care aproximativ 500 sunt din zona Bucureştiului.

"Scopul proiectului este de a demonstra fezabilitatea diagnosticării şi tratării pacienţilor cu tuberculoză în dispensarele TB, care ţin de Institutului Naţional de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si de a creşte capacitatea acestora de a gestiona pacienţii cu tuberculoză, evitând spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare", arată MS.

Astfel, pacienţii care se prezintă în dispensarele TB din Sectoarele 4, 5 şi 6 din Bucureşti sunt examinaţi clinic şi radiologic, iar pe baza rezultatelor (leziuni sugestive de TB) şi a examenului microbiologic al sputei (microscopie), un pacient este fie caz infirmat, fie este declarat bolnav TB.

În cazul în care pacientul este declarat bolnav TB, i se va recolta sputa pentru testare GeneXpert. Dacă la testarea GeneXpert rezultatul arată TB sensibilă, el va fi inclus in pilot şi se va iniţia tratamentul în dispensar.

Pentru a fi inclus în pilot, un pacient trebuie să aibă peste 18 ani, să fie rezident în sectoarele 4,5 şi 6 din Bucureşti, să fie diagnosticat drept un caz TB pulmonară cu microscopie negativă la examenul bacteriologic, indiferent de rezultatul testului GeneXpert, sau un caz TB extrapulmonară şi să nu aibă criterii de spitalizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite