Profesorii care îi jignesc pe elevi, îi dau afară de la oră sau îi pun la colţ riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii pot primi amenzi de 1.000 - 2.500 de lei     FOTO: Adevărul
Profesorii pot primi amenzi de 1.000 - 2.500 de lei     FOTO: Adevărul

Profesorii nu mai au voie să dea afară elevii din clasă, să-i trimită la colţ, să-i jignească sau să-i oblige să stea în picioare, potrivit recentelor modificări aduse în luna septembrie Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a explicat George Roman, director de programe la Organizaţia "Salvaţi Copiii", la o conferinţă de presă organizată marţi de Ministerul Muncii.

Profesorii care îşi supun elevii la acest gen de tratament pot fi reclamaţi şi pot primi amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei, a mai explicat Elena Tudor, directorul Direcţiei de Protecţie a copilului la conferinţă, potrivit Mediafax.

Ea a precizat însă că profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.

Reguli noi pentru românii care emigrează

O altă noutate o reprezintă faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să informeze Direcţia de protecţie a copilului cu 40 de zile înainte de plecare pentru ca o instanţă tutelară să decidă cu cine va fi lăsat copilul pentru o perioadă de un an. După anul respectiv, dacă părintele decide să rămână în continuare în străinătate, el trebuie să anunţe autorităţile din România pentru ca aceeaşi instanţă tutelară să decidă cu cine va fi lăsat copilul pentru anul următor.

Guvernul a hotărât  ca noua lege să aibă o secţiune separată dedicată drepturilor copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate fiindcă numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor de părinţii plecaţi la muncă în străinătate a crescut dramatic din momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar şi pentru că vechea lege pentru protecţia copilului ignora complet această realitate.

Părerea copilului contează

De asemenea, noua lege prevede că în caz de divorţ orice instanţă va trebui să ia în considerare opiniile copiilor rezultaţi în timpul căsniciei, desigur în măsura în care vârsta şi gradul de maturitate ale acestuia îi permite să înţeleagă natura situaţiei în care este pus.

Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.


Prima analiză a sistemului public de protecţie a copilului relevă deficienţe de personal şi de cheltuire a banilor alocaţi

Primul recensământ al sistemului instituţional public, naţional şi local, al serviciilor pentru protecţia copilului în România, realizat într-un proiect european al Ministerului Muncii în parteneriat cu Fundaţia SERA România, arată că încă există probleme la nivelul direcţiilor de asistenţă socială din ţară: personal redus, diferenţe majore de costuri pentru aceleaşi servicii, evaluări ale angajaţilor pe hârtie, dar şi fonduri insuficiente.

Amenzi de până la 10 000 lei pentru cei care încalcă drepturile copilului

Sancţiunile contravenţionale vin în completarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea completată şi modificată va fi publicată în Monitorul Oficial până săptămâna viitoare.

Reguli pentru „căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care  pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite