Prof.dr. Emilian Popovici: Toate trei subvariantele Omicron au capacitatea de a evita parţial anticorpii neutralizanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.dr. Emilian Popovici este vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Foto: Arhivă
Prof.dr. Emilian Popovici este vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Foto: Arhivă

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat că toate cele trei mutaţii ale variantei Omicron se află sub lupa specialiştilor. Ce se ştie până acum despre ele.

”SARS CoV 2 are o capacitate foarte ridicată de a produce noi variante şi aceasta proprietate a virusului s-a observat încă de la începutul pandemiei asa cum se observa şi in prezent legat de subvariantele Omicron. Se pare că “rădăcina “ grupului de subvariante Omicron a apărut în luna martie 2021 ca un precursor al menţionatelor subvariante care de fapt sunt în număr de trei : B.A 1, B.A 2 şi B.A 3, care au 39 de mutaţii comune şi pe care le diferenţiază faptul ca B.A 1 are 20 de mutaţii adiţionale, B.A 2 are 27 de mutaţii adiţionale, iar B.A 3 are 13 mutaţii adiţionale”, a explicat specialistul pentru Adevărul.  

Subvarianta B.A 3, în fază incipientă

Dintre cele 39 de mutaţii apărute la precursorul Omicron, a mai spus universitarul, majoritatea sunt localizate la nivelul proteinei Spike. ”Acest aspect justifică atât transmisibilitatea crescută, cât şi capacitatea de a evita parţial anticorpii neutralizanţi. Toate aceste subvariante se caracterizează prin transmisibilitate foarte crescută, dar printr-o patogenicitate (capacitate de a genera forme grave de boală) semnificativ mai scăzută faţă de variantele precedente.

Varianta  B.A 1 a fost detectată în majoritatea ţărilor lumii unde este şi dominantă , B.A 2 nu este încă atât de răspândită, dar a devenit dominantă faţă de B.A 1 în Danemarca, Nepal şi Filipine, iar B.A 3 încă este într-o fază incipientă de răspândire”. 

Cum se explică relaxarea introdusă de danezi de la 1 februarie

”Toate aceste subvariante sunt sub investigare şi cu siguranţă în perioada următoare vor apărea noi informaţii legate de ele. Cu toate cele menţionate anterior, Danemarca care este una dintre ţările în care B.A 2 a devenit dominantă, a anunţat prin vocea primului ministru Mette Frederiksen că deşi numărul de infecţii cauzate de B.A 2 este în creştere, pentru că numărul de internări şi numărul de decese nu s-au modificat semnificativ, Danemarca va putea renunţa la măsuri începând cu 1 februarie!”

Cărui fapt se datorează aceasta veste bună pentru danezi? ”Este evident că se datorează faptului că 82% dintre danezi sunt vaccinaţi complet cu 2 doze de vaccin, iar 50% dintre aceştia au şi a 3-a doza booster! Iată că cei care au înţeles că vaccinarea este calea de a evita formele grave şi decesele, au o uşă destul de larg deschisă spre o viaţă normală sau oricum foarte apropiată de normalitate”. 

”Pentru cei care nu au înţeles acest lucru vom vedea ce va fi în perioada următoare. Oricum, în absenţa unei acoperiri vaccinale comparabile cu cea a danezilor, respectarea măsurilor de acum foarte cunoscute de populaţie rămâne de actualitate!”, a conchis universitarul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite