Proces pentru „mirosul insuportabil de bălegar”. De ce a câștigat crescătorul de vaci

0
Publicat:

Un crescător de vaci dintr-un sat din Caraș-Severin, amendat de Poliția Locală pentru mizeria în care tine animalele și „mirosul insuportabil de bălegar”, a obținut în instanță anularea sancțiunii demonstrând că Poliția Locală nu avea competență să îl amendeze.

Un crescător de vaci s-a judecat cu Poliția Locală după ce a fost amendat FOTO Arhivă
Un crescător de vaci s-a judecat cu Poliția Locală după ce a fost amendat FOTO Arhivă

Legea 205/2004 privind protecția animalelor prevede, la articolul 5, că „deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.

În baza acestui articol de lege, un crescător de vaci din satul Moldova Veche, aparținător orașului Moldova Nouă (județul Caraș-Severin), a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 1.500 de lei. Concret, la plângerea unei vecine, crescătorul de vaci a fost amendat pentru că „deținea bovine fără a le oferi un adăpost corespunzător, animalele fiind ținute în curte în condiții improprii, existând bălegar care emana un miros insuportabil.

Poliția Locală dată în judecată

Crescătorul de vaci a dat în judecată Poliția Locală, cerând anularea sancțiunii. În proces, bărbatul a arătat că polițistul local i-a spus să semneze un proces-verbal prin care îi va aplica un avertisment, fără ca acesta să fie completat. În plus, crescătorul de animale a mai reclamat că a ridicat de la poștă procesul-verbal, în cuprinsul căruia era trecută ca martor vecina sa cu care avea anumite divergențe. Reclamantul a mai arătat că procesul-verbal nu îi este opozabil, întrucât nu este semnat de acesta, nu a avut posibilitatea să obiecțiuni, iar agentul constatator nu s-a deplasat la locul unde erau animalele, fiindu-i încălcat dreptul la apărare.

Polițiștii locali și-au depășit atribuțiile

Judecătoria Moldova Nouă, unde s-a judecat procesul în primă instanță, a menținut sancțiunea, judecătorul arătând că „sancțiunea aplicată este proporțională cu consecințele pe care le resimt animalele ca urmare a condițiilor în care acestea viețuiesc”.

Hotărârea Judecătoriei Moldova Nouă a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Caraș-Severin. Judecătorii de aici au admis apelul și au anulat amenda, constatând că sancțiunea a fost aplicată în baza Legii 205/2004, privind protecția animalelor, ori în baza acestei legi amenzile pot fi date doar de „persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Ministerului Afacerilor Interne”.

„Art. 29 din lege, ce prevede competenţa agentului constatator, nu a fost respectat. Procesul verbal de contravenție contestat nu a fost încheiat de agenţi din structurile statale abilitete, ceea ce conduce la nulitatea absoluta a procesului-verbal de contravenție”, se arată în sentința Tribunalului Caraș-Severin, care este definitivă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite