Primarul demis al Mangaliei nu pleacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Tusac
Claudiu Tusac

Deşi a fost demis de prefectul Claudiu Palaz, edilul Mangaliei, Claudiu Tusac, refuză să plece din primărie şi ameninţă că se va plânge Justiţiei. Primarul PSD Claudiu Tusac a fost eliberat luni din funcţie de prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, prin Ordinul nr. 773/14.11.2011 pe motiv de incompatibilitate.

Atribuţiile de edil urmează să fie preluate de viceprimarul Constantin Filimon. Decizia s-a luat în urma raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care solicitase procurorilor să-l cerceteze pentru fals în declaraţii. Primarul Claudiu Tusac nu a menţionat în declaraţia sa de interese faptul că în 2008 a fost reprezentant al Consiliului Local al RAJA Constanţa şi SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia. Primarul Mangaliei nu este la prima eliberare din funcţie. El a mai fost demis, tot pe motive de incompatibilitate, la finele anului 2009, însă, la scurt, timp a fost repus în funcţie.

Primarul Mangaliei spune că nu va lua în seamă decizia prefectului şi va merge la muncă ca şi până acum. Contactat de „Adevărul", Tusac a declarat că în spatele acestei decizii ar fi fostul primar, Zanfir Iorguş.

Tusac nu vrea să plece acasă

„Eu cred că este o decizie politică. Cred că fostul primar Zanfir Iorguş vrea să distrugă oraşul". Mai apoi, primarul s-a lăudat cu realizările sale din ultimii ani. „Eu, de când sunt primar, am iniţiat mai multe programe: pachete pentru pensionari, elevii şi cadrele didactice circulă gratis pe mijloacele de transport în comun etc. Marina din Mangalia cred că poate să rivalizeze cu orice port turistic din vestul Europei. Iorguş vrea să distrugă tot", spune primarul.

Runda a doua

„Am mai fost demis şi repus în funcţie, însă nu am făcut plângere. Acum îi voi face plângere pentru al doilea abuz în serviciu. Îi voi cere 10 milioane de euro, o avere, bani pe care îi voi împărţi cetăţenilor din Mangalia. Şi o să cer să ne verifice averile - şi pe a mea, şi pe a lui!", a spus Claudiu Tusac. El spune că nici nu a apucat să conteste decizia ANI, că termenul expiră pe 27 noiembrie şi că era normal să-l lasă să uziteze toate căile de atac legale.

Tusac povesteşte că a încercat să colaboreze cu fostul primar al oraşului, însă cel din urmă a refuzat. „Prima dată după ce am fost suspendat am vorbit cu el şi am decis să colaborăm, apoi el a spus că nu mai poate să colaboreze cu mine", a spusTusac. A primit oferte de a se înscrie în PDL, însă a refuzat de fiecare dată. „Eu nu fac nimic sub ameninţări. Şi nici nu au cu ce să mă şantajeze", declară primarul.

„Are de pierdut toată clasa politică"

De cealaltă parte, deputatul Zanfir Iorguş, fostul primar al Mangaliei, spune că regretă enorm ceea ce se întâmplă în aceste zile la Mangalia. „Nu mă aflu în spatele deciziei prefectului, eu mă aflu la Parlament", a răspuns el acuzaţiilor actualului primar al oraşului Mangalia. El crede că din această situaţie are de pierdut toată clasa politică românească, nu doar membrii PDL sau PSD. „Dar, cel mai mult, au de suferit cetăţenii oraşului, care sunt nevoiţi să asiste la lupte politice în fiecare lună", spune Iorguş.

Crede că primarul în funcţie a greşit în momentul în care a deschis Cutia Pandorei atunci când în urmă cu câţiva ani a decis să anuleze Consiliul Local. „Este o cutie plină cu orgolii, cu frustrări",  afirmă el. Parlamentarul constănţean s-a obişnuit ca Tusac să caute un ţap ispăşitor atunci când nu reuşeşte să-şi rezolve problemele de administraţie. „Această problemă apare acum, când primăria nu are niciun leu, când oamenilor le este frig în case, iar municipalitatea nu a atras niciun leu în ultimii ani din fonduri europene", a încheiat parlamentarul constănţean. 

La rândul său, Claudiu Palaz, prefectul Constanţei şi cel care l-a demis pe Tusac, spune că nu este vorba de nicio decizie politică. „Eu am luat doar decizii legale. Primarul Tusac trebuia să se gândească atunci când s-a dus reprezentant la toate societăţile", spune Palaz.

În ce scandaluri a mai fost implicat Tusac

- Festivalul Callatis nu se mai organizează la Mangalia de doi ani din cauza neînţelegerilor financiare dintre regizorul Costel Diaconu  şi Claudiu Tusac.
- Fostul viceprimar al localităţii, Viorel Oleniuc, şi-a dat demisia în 2008 declarând că nu mai poate lucra cu un om care a instaurat un regim de teroare în primărie.
- În 2008 a reziliat contractul de salubritate stradală cu SC Uranus SA, fără acordul consiliului local, aducând în oraş firma Polaris M Holding SRL, apropiată primarului Mazăre.
- În februarie 2009 a dizolvat Consiliul Local, pe motiv de inactivitate.

"Eu am luat doar decizii legale atunci când l-am demis pe Claudiu Tusac.''
Claudiu Palaz prefect Constanţa

Alţi primari înlăturaţi cu ordin de la Prefectură

O serie de primari din Mureş, Prahova, Iaşi, Teleorman, Neamţ şi Satu Mare au fost demişi de prefecţi, în ultimii doi ani, pentru condamnări definitive, pentru incompatibilitate sau pentru schimbarea domiciliului pentru a-şi depune o nouă candidatură. La începutul anului izbucnea un scandal monstru între prefectul Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi şi primarul din Gropniţa, Ovidiu Lînă. Prefectul a descoperit că primarul e administrator la o firmă şi se află în incompatibilitate, în timp ce primarul a susţinut că motivele „mătrăşirii" sale sunt, de fapt, politice.

La 12 iulie 2010 apărea un alt scandal, de această dată în judeţul Teleorman, unde oamenii din comuna Troianul au ieşit în stradă pentru repunerea în funcţie a primarului Tudorică, demis de prefectul Teodor Niţulescu pe motiv că ar fi preşedinte la asociaţia agricolă. Primarul comunei Apold, Niculae Colceriu, a fost demis şi el la 11 mai 2010, de prefectul judeţului Mureş, după ce a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare pentru luare de mită. El a cerut 6 milioane de lei vechi de la un coşar din comună, pentru a întreţine toate coşurile şcolilor.

La 3 august 2010, primarul comunei Scorţeni, Gheorghe Bâzgă, era demis de prefectul prahovean Adrian Dobre după ce a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare.  Pentru schimbarea domiciliului, primarii din Girov (Neamţ) şi Oraşu Nou (Satu Mare) au fost demişi de prefecţi la 28 mai 2011, respectiv la 7 septembrie 2010.

Greu de demis

Primarul din Cernavodă, Mariana Mircea, a trecut prin două tentative de revocare, pentru un presupus fals în declaraţii sesizat de ANI. Prima a fost un referendum în 2009, iniţiat de un grup de cetăţeni. Primarul i-a atacat în instanţă. La 11 aprilie 2011, Prefectura Constanţa anunţa că va organiza un nou referendum pentru demiterea ei. Potrivit Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, prefectul îl demite pe primar în caz de incompatibilitate, schimbarea domiciliului într-o altă localitate, condamnarea definitivă, punerea sub interdicţie judecătorească sau pierderea drepturilor electorale.

Claudiu Palaz
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite