Previziuni apocaliptice pentru economia românească. Pesta oilor poate produce pierderi de 72 de milioane de euro
0Specialiștii anunță un posibil dezastru economic în România dacă statul nu va lua măsuri sporite pentru stoparea pestei rumegătoarelor mici. Această boală virală afectează deja peste 230.000 de ovine și caprine riscând să producă pierderi uriașe în zootehnia românească, cu implicații multiple.
În momentul de față, în România există 56 de focare de pestă a rumegătoarelor mici, în patru județe, Ialomița, Tulcea, Constanța și Timiș. Conform datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în momentul de față sunt afectate peste 232.000 de ovine și caprine. Fenomenul este considerat deosebit de îngrijorător mai ales că această pestă a rumegătoarelor mici, este o boală infecțioasă, provocată de un virus, extrem de contagioasă și cu o mortalitate de aproximativ 70%. În condițiile în care România, se află pe locul doi, la nivelul Uniunii Europene, privind numărul de capete de oi, implicațiile economice, în contextul răspândirii pestei, pot fi catastrofale. Practic, va fi afectată una dintre ramurile principale ale zootehniei românești cu implicații multiple în societatea și economia românească. Unii specialiștii acuză și spun că această boală a intrat în România din cauza neglijenței și a lipsei măsurilor de protecție la import-export.
„Pierderile economice sunt foarte mari”
În contextul răspândirii pestei rumegătoarelor mici, specialiștii în domeniul sanitar-veterinar spun că boala nu se transmite la om, dar face ravagii în rândul oilor și caprelor, cu implicații potențial catastrofale la nivel economic. România este un mare exportator de oi, iar cele 56 de focare de pestă au blocat efectiv mare parte din acest proces comercial, cu implicații economice importante. Teodor Harabagiu, director Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Botoșani spune că în momentul de față 20 de state care aveau contracte de export, cu România, au suspendat momentan transporturile.
„Din 26 de țări care aveau contracte cu România, șase au mai rămas care fac import. Celelalte sunt în discuție, s-au pus restricții pentru că era specificat faptul ca animalele să nu provină dintr-o țară care are pesta micilor rumegătoare. România are o valoare de export de 600 de milioane de euro. Vă dați seama ce înseamnă blocarea exportului în țările cu care noi avem deja relații comerciale. Pierderile economice sunt foarte mari”, spune Harabagiu. Totodată Ionică Nechifor, director al Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, județul Botoșani și totodată președinte al Asociației Crescătorilor de ovine Moldoovis, arată ce implicații financiare dezastruoase pot să apară pentru fermieri dar și pentru statul român în cazul blocării totale a exporturilor. „Prin această neatenție și lipsa unor măsuri de protecție, România riscă să piardă enorm, prin blocarea exporturilor de animale vii”. Un calcul făcut de Ionică Nechifor, privind prețul pe cap de animal dar și cheltuielile cu furajarea pentru 90 de zile, pe cap de animal, se poate ajunge la o pierdere de 72 de milioane de euro.
Încă nu se știe cum a ajuns boala în România
Ceea ce este mai grav, este faptul că nimeni nu știe cum a ajuns această boală la oile din România. Este o infecție virală specifică continentului african. De altfel, este pentru prima dată descrisă în anul 1942, pe baza testelor făcute pe rumegătoarele mici din Costa de Fildeș. Boala s-a extins, ulterior, foarte rapid în țări din Africa și Asia. În momentul de față această boală este caracteristică zonelor din Africa, Orientul Mijlociu și Sudul Indiei. În momentul de față se fac anchete la nivel european dar și național. Se bănuiește că de vină este fie neglijența, fie a organelor de control românești, fie a celor din țara din care a plecat lotul contaminat, fie a tuturor.
”Încă nu se știe sursa exactă. Se fac anchete la nivel european dar și la nivel național. Se presupune că este vorba despre un transport mare care a intrat în România mai mult sau mai puțin controlat sau despre cumpărarea de către proprietari a anumitor animale de reproducție care nu au fost examinate la plecarea din țara respectivă.”, spune Teodor Harabagiu.
Acuzații dure privind răspândirea bolii
Ionică Nechifor, un fermier cu mare experiență dar și cercetător științific în domeniul ovin spune că de vină este neglijența instituțiilor abilitate. „Țara noastră este într-o continuă competiție cu statele puternice precum Spania, Australia sau Noua Zeelandă. În aceste condiții nu este exclusă neglijența instituțiilor abilitate și pătrunderea cu intenția a bolii, tocmai pentru a opri dezvoltarea sectorului ovin și caprin din România, singurul din zootehnia românească, a rămas cu potențial.”, a precizat Ionică Nechifor. Totodată Ionică Nechifor a cerut statului român să eradicheze de urgență focarul de pestă și totodată să mențină exportul cu țările din Orientul Mijlociu, din zonele libere de focar. În plus, să fie menținut exportul de carne refigerată și congelată la nivel intracomunitar.
Și asta în condițiile în care, în prezent acest comerț a fost blocat, pe carne de oaie, de Comisia Europeană. Totodată acesta cere și investiții în zootehnia românească tocmai pentru ca animalele să fie mai bine controlate sanitar-veterinar, să aibă o calitate mai bună, iar tot ce intră în țară să fie verificat și testat temeinic. În plus, sprijinirea înființării de ferme de reproducție și producție, pentru menținerea, selecția și ameliorarea raselor autohtone. ”Aceste măsuri trebuiau să existe în PNS 2022-2027, dar ele nu au fost considerate o prioritate pentru parlamentarii din România!”, a precizat Ionică Nechifor.