Presa – la judecata Istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul autor ştie că între realitate şi imaginea acesteia  în presa vremii  se aşază, nu de puţine ori, o discrepanţă ce poate  atinge proporţiile unei prăpăstii.

Dacă ar fi să-i căutăm o familie, i-am găsi-o cărţii lui Robert Turcescu „Bucureştiul - chinurile şi facerea" ( apărută în aceste zile   Maşina de scris, editură condusă de Domniţa Ştefănescu) pe cea mai mult decât cunoscută în lumea licenţelor, masteratelor şi doctoratelor inutile sub genericul: Presa vremii despre despre...

La Biblioteca Academiei, unde-mi fac veacul, văd zilnic, în drumul  dinspre uşa mereu deschisă  spre locul meu, nr. 85, devenit într-un fel loc de baştină,  colecţii de ziare înălţîndu-se pe stative mai ceva ca parapapetele din faţa unui cuib de mitralieră.  Din dosul edificiului de hârtie ridică privirile, când se simte trecerea cuiva, domni şi doamne, domnişori şi domnişoare, mărturisind, înainte de toate, deznădejdea de a fi înăuntru şi nu afară, în Parcul cu alei, bănci şi păsărele.

Sunt cei şi cele care studiază în vederea unei lucrări ziarele dintr-un an şi din mai mulţi, pentru a dibui ce scria presa despre.

Aţâţat de câte un subiect din istorie, am citit şi eu asemenea lucrări, beneficiare ale norocului de a-şi fi găsit un sponsor.

Osârdia documentării nu poate fi contestată.

E atât de pronunţată încât, la o adică, voind să scrii şi tu o carte asemănătoare, n-ai mai avea nevoie de accesul la publicaţiile respective.

Produsul ambiţiei lui X de a fi doctor ţi-ar ajunge.

Peste efortul de a citi, de a fişa şi deseori, de a face poze pe şest, întrucât xeroxul BAR nu primeşte formate mari, PIV, nu întâlneşti nimic notabil.

Explicaţia?

Autorii unor astfel de hărnicii sunt, de regulă, universitari, ceea ce, mai ales în domeniul umanist, nu înseamnă altceva decât autor de carte  din cărţi, aşa cum ciulama înseamnă mâncare din ciuperci.

Lipsind creativitatea, lipsind însă, dacă nu mai ales, învăţătura pentru actualitatea înconjurătoare, cartea cu pricina e condamnată să se umple de praf în depozitele bibliotecii.

Dacă a cumpărat-o cineva, din greşeală, la vremea apariţiei în lume, ca o mireasă, o poţi găsi la o tarabă de pe bulevard, sub apăsarea unui bolovan.
Cartea lui Robert Turcescu îşi propune să ne arate ce s-a  scris în presa vremii despre trei primari ai Bucureştiului: Tache Protopescu, Dem I. Dobrescu şi Adriean Videanu.

Graţie mersului la sursă, sunt depistate şi reproduse citate semnificative  din publicaţii precum Bucharest, Adevărul, Lupta,  Veselia, Bilete de papagal, Curentul, Dreptatea, Universul.

Hărnicia şi seriozitatea documentării trimit la o întreprindere de tip  universitar.

La finele lecturii, ne dăm seama însă că e vorba de altceva.

Personajele cărţii n-au fost alese  întâmplător.

Tache Protopopescu, Dem. I. Dobrescu, Adriean Videanu sunt primarii  care au făcut ceva pentru Bucureşti sub semnul unui proiect asumat şi, în acelaşi timp, primarii cei mai înjuraţi din istoria ţării.

„Bucureştiul - chinurile şi facerea" se dezvăluie astfel drept rezultatul unei cercetări cu tendinţă.

Vedetă  de autoritate şi talent, Robert Turcescu se numără printre  gazetarii dispuşi  şi predispuşi să se aplece meditativ asupra lumii uriaşe, complexe şi complicate care e presa de azi.

Tânărul autor ştie că între realitate şi imaginea acesteia  în presa vremii se aşază, nu de puţine ori, o discrepanţă ce poate  atinge proporţiile unei prăpăstii.

Pentru a demonstra acest adevăr, dar mai ales pentru a ne face conştienţi de el, Robert Turcescu trece în revistă, în cartea sa, nu fără satisfacţia celui care-şi vede confirmată o teză, ce se scria în presa vremii despre măsurile luate de Pache Protopopescu, Dem I. Dobrescu, Adriean Videanu, măsuri pe care azi, după trecerea timpului, le recunoaştem cu toţii ca benefice pentru Bucureşti.

Indiscutabil, cartea lui Robert Turcescu,  scrisă  cu talent deopotrivă de eseist şi reporter, va fi citită de multă lume.

Noi însă am recomanda-o spre lectură, înainte de toate, gazetarilor de azi.
Volumul lui Robert Turcescu supune asprei judecăţi a  Istoriei ceea ce se scria la vremea respectivă despre Pache Protopopescu sau Dem I. Dobrescu.

Lucrurile scrise azi  despre  o personalitate a vremii noastre vor fi supuse, la rându-le,  peste ani, graţie unei cărţi semnate  de un Robert Turcescu din viitor, severei judecăţi a Istoriei.

N-ar fi cazul să ne mai gândim puţin înainte de a scrie tot ce ne trece prin cap despre o personalitate a vremii noastre?!

Ion Cristoiu este scriitor şi jurnalist, autor al mai multor cărţi de proză, de studii de istorie literară şi de eseuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite