Povestea românului recrutat de una dintre cele mai renumite bănci din lume: „Cred în viitorul românilor. Vom fi un succes în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul român recrutat de banca americană Morgan Stanley în Divizia de Investment Banking, în 2013, Mihai Dănilă plănuieşte să se întoarcă în România pentru a intra în Parlament ca tehnocrat.

Mihai Dănilă înseamnă povestea de succes a unui tânăr român, absolvent al INSEAD, care a decis să trăiească intens fiecare clipă din viaţa sa. Nu face bungee-jumpinig, dar viaţa din Investment Banking îi oferă o doză şi mai mare de adrenalină. Tânărul va începe din luna august un job la Morgan Stanley, una dintre cele mai renumite bănci din lume. Ambiţios, pasionat, mereu în căutare de noi provocări, Mihai este determinat să se întoarcă în România pentru a pune umărul la „corectarea” ţării. Şi nu vrea să o facă de pe margine, ci chiar din inima administraţiei, de pe un loc din Parlamentul sau din Guvernul României. 

Deşi are doar 29 de ani, Mihai Dănilă şi-a folosit fiecare secundă pentru a-şi transforma pasiunea pentru finanţe într-un job la care unii dintre noi nici nu putem visa. Absolvent de MBA la Institutul European de Administrare a Afacerilor (INSEAD), una dintre cele mai prestigioase şcoli de afaceri din lume, tânărul va începe să lucreze din luna august în Divizia de Investment Banking a unei bănci americane de elită, Morgan Stanley.

Poate suna plictisitor pentru cei care nu cred în „limba latină a viitorului“, aşa cum numea Grigore 

Moisil matematica, dar pe Mihai, drumul presărat cu cifre şi calcule l-a purtat în peste şapte ţări şi i-a oferit încrederea că poate pune umărul la construirea unui trai mai bun, nu doar pentru el, dar şi pentru românii de acasă. 

image

O viaţă ca o poveste de film american cu Michael Douglas sau Kevin Spacey care-şi duc rolurile la costum, jucându-se cu miliarde de dolari, în bănci, pieţe de capital şi investiţii – aşa s-ar descrie experienţa lui Mihai din ultimii cinci ani. A trăit intens, pe fusuri orare diferite, de la Paris la Singapore. 

Acum este alături de Banca Europeană de Investiţii (EIB) în Luxembourg, în cadrul fondului de investiţii, fiind singurul român din această echipă, care administrează fonduri de zece miliarde de euro. Doar gândul la aşa sume te face să te simţi mic, dar pe Mihai astfel de cifre şi de responsabilităţi sunt ceea ce-l ambiţionează să se întoarcă, într-o zi, în România. 

Un patriot convins, moştenire de la bunicul său care şi-a dedicat cariera Armatei, planul lui Mihai este ca, după ce va petrece câţiva ani în echipa de vârf a unei bănci, să urmeze cursurile unui masterat în politică, timp de un an, la Kennedy School of Government din cadrul universităţii Harvard. Aceasta din urmă l-ar pregăti pentru a se întoarce în România şi a intra în politică. 

Vreau să vin să ajut pe domeniul la care mă pricep, să intru pe o nişă ca tehnocrat, de exemplu, în Ministerul Economiei, unde pot pune umărul la afirmarea României în Europa, pot aduce fonduri de investiţii sau pot face privatizări ca la carte, luptând pentru interesele României aşa cum merită şi aşa cum am învăţat în toţi aceşti ani de şcoală“, afirmă tânărul, convins că dezvoltarea accelerată a României este o certitudine.

Referitor la generaţia tânară, Mihai consideră că: „noi nu venim să schimbăm totul din temelii, să spunem că noi suntem cei mai deştepţi. Nu poţi să vii şi să arunci cu pietre, trebuie să vii şi să ajuţi, să corectezi, să construieşti alături de comunitate. Nu poţi începe de la o foaie albă, tot timpul o să fie o foaie jumătate scrisă“, mai spune Mihai care nu exclude o întoarcere în ţară, poate chiar în 2016, pentru a intra în Parlament, deşi recunoaşte că asta ar fi accelerat faţă de planul său. 

Experienţa dobândită atât prin educaţie, cât şi prin traiul său în diverse ţări cu valori şi culturi diferite, i-a demonstrat că schimbarea unei ţări poate sta în mâinile specialiştilor pe care îi are. Mihai este sceptic atunci când vine vorba de noile partide înfiinţate în România, în ultimul an, dar consideră că o societate bazată pe meritocraţie ar aduce schimbări esenţiale pentru ţară. 

Trebuie să fii foarte implicat, să-ţi faci o imagine de tehnocrat foarte bun. Să vii pe aria ta, nu să mă apuc să vorbesc eu de Constituţie dacă nu am idee, dar pot să vorbesc despre economie, despre privatizări, despre investiţii“, povesteşte el, menţionând totodată că lumea din România ar trebui „să tragă mai mult pentru ţară, să existe un obiectiv comun“.

ÎNCREDERE ÎN TEHNOCRAŢI

Absolvent al programului de Young Leaders 2010, al institutului Aspen, Mihai recunoaşte modele în Mugur Isărescu sau Mihai Tănăsescu (vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii), despre care crede că va fi şi următorul guvernator al BNR. 

„Cred în oamenii tehnocraţi care nu au venit să facă politică, nu au intrat într-un partid pentru a se afirma. Ei au fost recunoscuţi pentru că ştiu ce vorbesc pe partea profesională, pe domeniile lor.“ 

Un alt exemplu de tânăr tehnocrat în care Mihai crede este Lucian Isar, fost Ministru delegat pentru Mediul de Afaceri. „Dacă aş putea să schimb ceva în România, m-aş asigura ca în locul în care sunt eu să se respecte meritocraţia, să avem oameni care sunt pasionaţi, care se precupă pentru ceea ce fac, oameni care merită, sunt competenţi şi livrează“, continuă tânărul bancher. 

Recrutat de pe băncile de la ASE

Din august, Mihai Dănilă va începe unul dintre joburile la care mulţi absolvenţi de Economie şi Finanţe doar aspiră: Senior Associate bancher în Divizia Investment Banking (investiţii bancare) a băncii Morgan Stanley din Londra. Planul este „să tragă tare şi să facă treabă bună“ pentru a învăţa şi creşte cât mai mult într-un mediu de elită. 

Drumul spre Londra a pornit din sala facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale de la ASE. De acolo de unde McKinsey & Co. l-au recrutat pentru un program de stagiatură în Belgia. Deşi s-a specializat în preluări de companii, divizări şi răscumpărări în echipa de Fuziuni şi Achiziţii a Diviziei de Investiţii Bancare a grupului BCR/Erste din România, Mihai a decis să-şi lărgească orizonturile urmând un MBA în străinătate. A fost acceptat atât la Columbia Business School of New York, cât şi la INSEAD. 

A ales cea de-a doua variantă pentru a rămâne în Europa, iar prima destinaţie în noua sa calitate a fost la Fontainebleau, oraşul campus de lângă Paris. Ultima jumătate din 2012, însă, şi-a petrecut-o în campusul INSEAD din Singapore. 

E un oraş incredibil, un fel de Elveţie a Asiei. Singapore este un oraş foarte scump, un loc în care mulţi expaţi vin să-şi parcheze banii. Aici, magazinele Louis Vuitton sunt precum restaurantele McDonald’s, la toate colţurile.“ 

PASIUNEA UCIDE OBOSEALA

Fiind la doar câteva ceasuri distanţă de Asia de Sud-Est, Mihai a profitat şi a vizitat locuri precum Cambodgia, Thailanda sau Beijing. Dar a învăţat mult, şi-a creat propriul „meniu“ de cursuri intensive pe finanţe şi a concurat pentru internship-ul la Morgan Stanley cu colegi de la Harvard, Cambridge sau Yale. Programul de Summer Associate este unul foarte competitiv, la care participă toate băncile mari ale lumii. 

Doar patru-cinci studenţi de la INSEAD sunt recrutaţi în fiecare an, dar anul acesta, din cauza crizei economice, au fost aleşi mai puţini. Unul dintre ei a fost Mihai, singurul care a reuşit să primească şi ofertă de job full-time, în urma stagiaturii, pe Investment Banking. 

Am avut profesori foarte buni, lumea recunoaşte INSEAD ca pe o şcoală foarte bună de consulting şi finanţe. McKinsey recrutează cu sutele, nu există birou McKinsey fără trei-patru absolvenţi INSEAD“, spune Mihai despre şcoala unde a întâlnit oameni influenţi de la toate firmele mari de investiţii din lume. 

Am vorbit cu mulţi oameni despre experienţele lor. Oameni care au ajuns foarte sus în viaţă, dar care dau dovadă de modestie şi care nu au uitat să dea mai departe, să-i înveţe şi pe alţii. Datorez foarte mult acestor mentori extraordinari şi sper ca, la rândul meu, peste ani, să rămân întotdeauna deschis şi gata să ajut“, povesteşte tânărul bancher despre învăţămintele primite în timpul MBA-ului şi al programelor de stagiatură. 

image

Pentru că nu a vrut să-şi piardă timpul liber pe care l-ar fi avut între absolvirea MBA-ului, în ianuarie, şi începerea programului în august, la Londra, Mihai a plecat în Luxemburg ca să guste şi din munca într-o organizaţie guvernamentală.

Nu sunt mulţi cei care se pot mândri cu astfel de reuşite până în 30 de ani, dar Mihai spune că pasiunea l-a ajutat să ajungă până aici. Aşa cum scrie şi pe blogul pe care l-a ţinut pe site-ul publicaţiei „FinancialTimes“, experienţa l-a învăţat că „dacă eşti pasionat, nu te poate opri nimic. Dacă îţi setezi ceva în minte, în care crezi cu adevărat, îţi vei canaliza toată energia ca lucrurile să se întâmple cum vrei tu“, explică tânărul. 

„Mie îmi place să existe mereu provocări, iar domeniul de Investment Banking este ca un râu, nu se opreşte niciodată“, aşa explică Mihai determinarea sa de a continua urcuşul. Îl poate plasa în vârful unui salariu de 400-500 de mii de euro pe an, dacă va atinge nivelul de vicepreşedinte. Dar atunci când ai pe mână clienţi şi contracte de la 500 de milioane de euro în sus, responsabilităţile meseriei motivează şi remuneraţia. 

La doar 29 de ani, Mihai Dănilă face lucruri pe care mulţi dintre noi nici măcar nu le înţelegem cu adevărat. Pe scurt, tânărul lucrează pe privatizări, reprezintă diverse state din Europa, ajută la achiziţionarea de companii private sau publice, face strategii, previziuni şi evaluări financiare. 

„Astă-vară munceam în Investment Banking până la 2-3 în fiecare noapte, uneori chiar în weekenduri. Trebuie să fii foarte atent la detalii, la cifre, să ai mintea mereu trează. Nu-mi venea să cred că organismul meu a rezistat la astfel de ore nebune“, povesteşte Mihai despre cum se traduce pasiunea lui pentru finanţe. 

„NU S-A SCHIMBAT NIMIC“

Nu e uşor să te afirmi în străinătate, la şcoală sau la locul de muncă, eşti constant „în priză“ pentru a le dovedi celorlalţi competenţa ta, dar şi pentru a-ţi reconfirma ţie că o poţi lua de la zero. Însă românii care se întorc în ţară trebuie să o facă pentru că-şi doresc să schimbe ceva cu adevărat, să se implice şi nu doar să observe de pe margine, crede tânărul. 

Nu vreau să fiu un simplu observator, să comentez de pe margine, ci vreau să fac lucrurile să se întâmple, să fiu pe locul şoferului“, spune el, deşi este conştient că „oricât de deştept ai fi, nu poţi avea succes fără o echipă foarte bună.“

Amintindu-şi de o discuţie purtată cu un taximetrist, ultima dată când a venit în România, Mihai îşi povesteşte cel mai mare coşmar: „Să ajung la 40-50 de ani şi să le spun copiilor mei ce mi-a zis mie acel taximetrist când l-am întrebat ce se mai întâmplă în ţară: «Tot ei sunt la putere». Nu vreau să spun asta din afară, dacă vrei să se schimbe ceva, atunci trebuie să te implici“. 

   

VELEITĂŢI ARTISTICE

Dincolo de pasiunea pentru matematică, Mihai Dănilă iubeşte pianul. A făcut Şcoala de muzică în paralel cu şcoala generală şi a studiat pianul timp de opt ani, câştigând mai multe concursuri naţionale. A câştigat şi primul concurs de Etică în Afaceri, în timpul facultăţii, fiind în echipă cu Mugur Florea, un prieten foarte bun, care a studiat la Harvard Business School, şi cu Mihai Muşat, „un guru“ în dezvoltare personală. Îi place să călătorească şi să intre în contact cu noi culturi, mai ales în Asia şi America de Sud. 

Record de oferte la INSEAD 

Naţionalitatea română nu i-a cauzat niciodată probleme, tocmai de aceea Mihai povesteşte că „nu e bine să pui pe hârtie argumentele pro şi contra“, care nu l-ar fi favorizat niciodată în faţa unui italian sau a unui francez. „Cu toate astea, însă, nu i-a interesat că sunt român, că trebuie să aplice pentru un work permit (permis de muncă – n.r.) pentru mine. Ba, mai mult, am avut şi şapte oferte de la bănci precum Deutsche Bank, Citi sau Credit Suisse.“ De fapt, Mihai a reuşit să stabilească un nou record în istoria INSEAD, fiind singurul absolvent care a fost curtat de atât de multe companii, dar şi nevoit totodată să participe la peste 40 de interviuri până să aleagă Morgan Stanley. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite