Porţi deschise la Arcuda, paradisul de unde izvorăşte apa potabilă a bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţia de tratare şi producere a apei potabile Arcuda îşi deschide porţile pentru tinerii care vor să vizitzeze cele trei habitate naturale protejate pe care le cuprinde. Astfel, grupurile de elevi şi studenţi pot solicita organizarea unor tururi de vizitare a perimetrului, care adăposteşte un adevărat paradis natural de 90 de hectare, cu specii de plante şi animale protejate, potrivit unui studiu comandat de Apa Nova.

În cinstea Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită în fiecare an pe 22 martie, Apa Nova a organizat joi o vizită la Arcuda, la care au participat aproape 100 de studenţi de la Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor, de la Facultatea de Hidrotehnică, dar şi de la Universitatea Ecologică. 

În plus, compania a anunţat că toţi tinerii care doresc să studieze cele trei habitate naturale incluse în Directiva Habitate – Reţeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000 se pot organiza în grupuri şi solicita un tur de vizitare.

Arcuda este prima şi cea mai mare staţie de tratare şi producere a apei potabile pentru perimetrul Capitalei. Cu o vechime de 133 de ani, Arcuda curăţă şi tratează zilnic circa 650.000 de metri cubi de apă preluată din râul Dâmboviţa, care ajunge în final în casele bucureştenilor.

Staţia se întinde pe o suprafaţă totală de 136 de hectare, din care 90 de hectare reprezintă un adevărat paradis pentru specii de plante ameninţate cu dispariţia, pentru amfibieni şi păsări, care vieţuiesc în preajma celor 3,7 de kilometri de decantoare naturale.

Diversitate remarcabilă

image

Un studiu realizat în 2012-2013, de şase cercetători de la universităţi de profil şi coordonat de Prof. dr. Anca Sârbu dezvăluie “o diversitate remarcabilă” a florei, vegetaţiei şi faunei. 

Mai exact, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică, vegetaţie higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile şi amfibieni. 

De asemenea, studiul mai arată că Arcuda reprezintă un refugiu pentru multe specii de plante şi animale cu valoare conservativă: două plante protejate la nivel european (trifoi cu patru foi şi papură) şi patru plante protejate la nivel naţional (brad, stupiniţă, otrăţel, şopârliţă), 19 specii de păsări, şi opt specii de amfibieni şi reptile, precum broasca roşie de pădure, broasca ţestoasă de apă şi şarpele de casă.

“Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de către Apa Nova Bucureşti, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent”, a declarat coordonatorul studiului Prof. dr. Anca Sârbu.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite