FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Insurgent“, „vărul mai sărac al seriei «Jocurile Foamei»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Insurgent“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Continând acţiunea din „Divergent“, pelicula prezintă efecte speciale impresionante, dar neconvingătoare, şi personaje fără profunzime. Astfel, producţia este considerată o versiune nereuşită a temei abordate în „Jocurile Foamei“.

„Insurgent“ este un film SF de acţiune regizat de Robert Schwentke pe baza celei de-a doua carte a trilogiei „Divergent“, scrisă de Veronica Roth. „Insurgent“ este o continuare a filmului „Divergent“, din 2014, şi a doua parte a seriei cu acelaşi nume produsă de Lucy Fisher, Pouya Shabazian şi Douglas Wick, cu un scenariu scris de Brian Duffield, Akiva Goldsman şi Mark Bomback. Scaunul regizoral a fost preluat de Robert Schwentke de la Neil Burger, ultimul menţionat sevind drept producător executiv. Din distribuţia filmului fac parte Naomi Watts (Evelyn), Theo James (Four), Ansel Elgort (Caleb), Shailene Woodley (Tris), Miles Teller (Peter), Kate Winslet (Jeanine), Ashley Judd (Natalie), Maggie Q (Tori Wu) şi Ray Stevenson (Marcus Eaton).

Povestea are loc la trei zile distanţă faţă de evenimentele prezentate în „Divergent“. Demascaţi ca fiind Divergenţi - oameni care nu se încadrează într-una dintre cele cinci categorii sau facţiuni ale societăţii - Tris şi Four se află în postura de fugari, vânaţi de Jeanine, liderul avid de putere al facţiunii Erudiţilor. Ca şi „Divergent“, „Insurgent“ este plasat într-un Chicago al viitorului, în ruine şi înconjurat de ziduri care-l izolează de restul lumii, în care supravieţuitorii sunt organizaţi în cinci facţiuni, în funcţie de abilităţile, temperamentul şi preferinţele lor personale.

În timp ce grupările de trădători Neînfricaţi, de sub comanda lui Jeanine, răscolesc ruinele oraşului Chicago în căutare de Divergenţi, Tris şi Four străbat oraşul în speranţa de a-şi găsi aliaţi printre membrii facţiunilor Prieteniei, Abnegaţiei, Candorii şi Neînfricaţilor, precum şi din rândurile rebelilor fără facţiune. Cu inima zdrobită şi simţindu-se vinovată pentru moartea familiei şi prietenilor săi, Tris încearcă cu disperare să afle secretul pe care părinţii ei îl apăraseră cu viaţa şi care explică de ce Jeanine nu s-ar da în lături de la nimic pentru a o captura. Disperată să-i protejeze pe cei dragi, ea trebuie să facă faţă unor provocări imposibile pe măsură ce află adevărul despre trecutul şi viitorul lumii în care trăiesc.

Pentru ca spectatorii să pătrundă în profunzimile acestui univers aparte, realizatorii filmului au creat decoruri mai sofisticate şi costume mai detaliate decât în „Divergent“. Pentru facţiunea Prietenia, producătorii ai construit trei decoruri tridimensionale diferite, timp ce şase săptămâni, pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Scenograful Alec Hammond şi echipa sa au proiectat şi construit mai multe tipuri de arme la indicaţiile regizorului Schwentke, care a ţinut ca acestea să fie capabile să tragă cu adevărat. Mai mult, vehiculele militare de 25 de tone cu care Max şi Eric îi urmăresc pe rebeli sunt, în realitate, cele folosite de trupele din Afghanistan. Totodată, scena în care Tris decide să se predea lui Jeanine pentru a-şi salva prietenii şi aliaţii a fost filmată chiar în Chicago. Pentru aceasta, a fost nevoie ca toate podurile de peste râul Chicago să fie deschise simultan şi traficul oprit.

„Insurgent“, vărul sărac al „Jocurilor Foamei“

„Insurgent“ a primit recenzii mixte spre negative din partea criticilor de specialitate, site-ul agregator de recenzii „Rotten Tomatoes“ oferind şanse de reuşită de 31% pe baza a 42 de recenzii. „Shailene Woodley oferă tot ce are mai bun, dar «Insurgent» este un pas înapoi pentru o franciză care încearcă să se distingă în rândurile publicului tânăr“, se specifică pe acelaşi site.

image

Four (Theo James) şi Tris (Shailene Woodley) FOTO cinemagia.ro

„Un fel de văr mai sărac al seriei «Jocurile Foamei», «Insurgent» speră să recupereze terenul pierdut în acest joc. Direcţionat cu exactitate către fanii de sex feminin ai cărţilor Veronicăi Roth, filmul se bazează pe efecte speciale şi pe acţiune în aşa măsură încât să atragă şi public masculin“, este de părere Pete Hammond, de la deadline.com.

„Boala“ adolescenţilor care „se împuşcă între ei“

Filmul abundă de tone de acţiune, dar, în esenţă, e o luptă de generic. Pumn, punct ochit, tras cu arma, moarte, ieşit de la ananghie în ultimul moment. Totuşi, la fel ca «Divergent», pelicula arată nişte efecte speciale «puturoase», mai ales atunci când pătrunde în subconştientul lui Tris“, explică şi Mara Reinstein, de la „US Magazine“. Aceeaşi autoare spune că „Insurgent“ aduce în atenţie „o boală gravă“, denumită „sindromul oboselii tinerilor“, care are ca simptome: „o detaşare emoţională în a privi adolescenţi lipsiţi de umor care se împuşcă unii pe alţii, în timp eroii, într-un fel sau altul, reuşesc să eschiveze fiecare glonţ; plictiseală şi oboseală din partea tinerilor de a forma un complot împotriva inamicului fără inimă; frustare faţă de finalul plin de suspans, deşi oricine citeşte cărţile din trilogie va afla cum se termină aventurile“, spune aceeaşi Mara Reinstein.

image

Jeanine (Kate Winslet) FOTO cinemagia.ro

„Tehnologia a avansat destul de repede în seria «Divergent». La doar trei zile după revoluţia din sânul unei facţiuni, Erudiţii deja au intrumentele necesare pentru a-i detecta pe Divergenţi. A fost creat şi un test de realitate virtuală pentru a debloca un oracol antic al creatorilor societăţii divizate şi care explică ce se va întâmpla în continuare. Pentru un loc care pare să fie acelaşi de sute de ani, în doar trei zile au existat o mulţime de performanţe tehnologice“, subliniază unul dintre aspectele ridicole ale filmului criticul Brian Formo, de la „IGN“.

image

FOTO cinemagia.ro

„«Insurgent» ajunge, în cele din urmă, la un punct culminant ridicol. «Ştiu că ce zic nu are niciun sens. Dar trebuie să ai încredere în mine». Să nu ai“, atenţionează Lou Lumenick, de la „New York Post“, în finalul recenziei sale.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite