Poezia Monicăi Iacob Ridzi, cu care a câştigat premiul al II-lea la concursul „Poezie de puşcărie“: „Este emoţie şi gând“
0Monica Iacob Ridzi, încarcerată la Spitalul Penitenciar Jilava, a publicat pe blogul ei „Poezie despre viaţă“, cu care a câştigat premiul al doilea la concursul „Poezie de puşcărie“, şi susţine că scriind reuşeşte „să evadeze“ şi să se simtă aproape de familie, dar şi să uite de durerile fizice.
Monica Iacob Ridzi scrie despre poezie că este „emoţie şi gând“, reprezentând gândurile din primele zile după ce a fost încarcerată la Spitalul Penitenciar Jilava.
„Poezia pentru care am obţinut locul al doilea la concurs, intitulată «Poezie despre viaţă», este emoţie şi gând. Gândurile care mă frământă de când sunt în penitenciar. Am scris-o la începutul lui martie, în primele zile la Spitalul Jilava. Acum ar putea fi puţin altfel, dar atunci, în urmă cu mai bine de trei luni, aşa a fost. De atunci am scris sute de pagini: poezie, proză, cererea de graţiere, gândurile mele…“, scrie Monica Iacob Ridzi pe blogul său, unde a publicat poezia.
Fostul ministru adaugă, totodată, că scrisul este un mijloc de evadare şi o face să se simtă mai aproape de familie.
„Din când în când fac pauză şi mă aşez pe pat, sperând că durerile cumplite pe care le resimt să se atenueze. Când simt că pot să mă ridic, continui să scriu. Aşa reuşesc să «evadez» şi să mă simt aproape de copiii mei, de soţul meu, de familia mea. Scriind“, afirmă Ridzi pe site-ul personal.
Ea menţionează că nu şi-a pierdut speranţa: „Aşa au trecut 120 de zile în care nu am încetat să sper că în România anului 2015 voi găsi, la cel mai înalt nivel, omenia care ne-a lipsit în ultimii 10 ani. Nu am încetat să sper că în România anului 2015 există iertare. Sunt obligată să trăiesc cu această speranţă. Cu speranţa unui gest de clemenţă, care-mi va permite să-mi strâng copiii în braţe, tot timpul“.
„Poezie despre viaţă“ este scrisă de mână, pe două pagini, are zece strofe de patru sau şase versuri, în care Monica Iacob Ridzi vorbeşte despre condamnarea sa, despre dragostea pe care le-o poartă celor doi copii, care o fac să reziste, despre boală şi durerile pe care le îndură.
„Dau vieţii mele scurt răgaz / Un ceas / Sunt stâncă, munte şi zăgaz / Nu voi ceda ce mi-a rămas”, este prima strofă a poeziei fostului ministru al Tineretului.
„Nu a contat că sunt un om drept / Că niciun leu nu am luat / Că nimeni nimic nu mi-a dat / Că atribuţiile mi le-am respectat / (...)/ Nu a contat că sunt un om nevinovat / Nu a contat că sunt un om bolnav / Nu a contat că doi copii mici rămân fără mamă / (...) Gândul îmi zboară spre cei doi copii ai mei / Cei doi îngeraşi, Maria şi Andrei. / Cu gândul la ei încerc să rezist / Deşi inima-mi plânge şi sufletul îmi este trist / Mă simt tot mai rău, slăbită, fără puteri / Îmi vine să plâng, am mari dureri /Încerc să rezist, dar îmi e foarte greu / Dacă voi muri mă rog ca de cei doi copii să aibă grijă Dumnezeu“, sunt alte două strofe din poezia lui Ridzi.
În urmă cu o săptămână, Monica Iacob Ridzi a obţinut premiul al doilea la concursul „Poezie de puşcărie“, la secţiunea „Poezie femei“, ea purtând proteze la picioare la decernarea premiilor, scria pe Facebook scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele juriului.
Soţul Monicăi Iacob Ridzi, primarul din Petroşani Tiberiu Iacob Ridzi, spunea că Monica Iacob Ridzi poartă orteze la genunchi întrucât altfel nu poate merge.
Concursul „Poezie de puşcărie“, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, derulată în perioada martie - mai 2015, este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Bucureşti Poezie, Societatea Română de Radiodifuziune şi cu Asociaţia Euro CulturArt.
Soţul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, anunţa, la sfârşitul lunii mai, că a depus o cerere de graţiere în numele fostului ministru, document în care au fost invocate atât starea de sănătate a acesteia, cât şi situaţia celor doi copii ai cuplului.
În prezent, pe rolul Tribunalului Ilfov se află un dosar prin care Monica Iacob Ridzi cere să-i fie admisă cererea de întrerupere a executării pedepsei de cinci ani de închisoare, la care a fost condamnatată pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.
Fostul ministru Monica Iacob Ridzi solicită să fie întreruptă executarea pedepsei pentru că suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie.
Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată iniţial la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.