Ploieşti: Portret - Campion mondial de bridge pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieşteanul este campion mondial de bridge pe internet, multiplu campion naţional şi campion balcanic, iar, din această lună, este vicepreşedintele Federaţiei Române de Bridge.

Marian Rădulescu a început să joace bridge acum aproximativ 30 de ani, cu prietenii. Juca în studenţie cu colegii, fără a se gândi că va ajunge să participe la campionate de bridge. “Bridge-ul este un joc puţin mai greu decât şahul. Se diferenţiază de acesta prin faptul că este un joc de echipă. Pe lângă concentrarea proprie, mai apare şi stresul partenerului”, spune Marian Rădulescu.

Pe vremea când era student, competiţiile de bridge au fost interzise de către Ceauşescu, care se temea de intelectuali. Astfel, s-a jucat clandestin bridge până la revoluţia din 1989, după care au reînceput şi concursurile.

Campion mondial
Prin anii ’95-‘96 a apărut varianta jocului de bridge pe internet, iar Marian Rădulescu a devenit un admirator al acestui joc. În anul 2000, a câştigat Campionatul Mondial de Bridge pe Internet cu o echipă compusă din şase persoane. “Îmi amintesc că a fost un concurs destul de greu, acesta s-a desfăşurat chiar în SUA, ţara de provenienţă a celeilalte echipe finaliste. Aceasta a fost prima mea mare performanţă şi de atunci am început să joc mai des şi în campionatul naţional”, spune Marian Rădulescu.

În 2002, Marian a devenit campion naţional pe perechi, pe urmă dublu campion naţional pe echipe mai mari, iar în 2007, campion balcanic.

Partenerul e greu de păstrat
Într-un campionat de bridge se joacă în medie 6 ore pe zi, în cazul campionatelor europene durata unui concurs fiind şi de peste 14 zile. Pentru a putea câştiga un campionat naţional, un jucător trebuie să se antreneze minimum zece ani.

“În bridge este foarte important, dar şi foarte greu, în acelaşi timp, păstrarea partenerului. De la campionatul din 2000 am jucat cu trei parteneri. Pentru că bridge-ul este un joc care solicită foarte mult psihicul trebuie să fii compatibil din toate punctele de vedere cu partenerul de joc”, spune Marian Rădulescu.

Împreună cu partenerul său, el are 160 de pagini de codificări, pe baza cărora, în timpul concursurilor, îşi transmit informaţii despre cărţile pe care le au în mână.

Vrea să introducă bridge-ul în facultăţi
Marian Rădulescu este şi preşedintele clubului de bridge din Ploieşti şi, din această lună, vicepreşedintele Federaţiei Române de Bridge.  În noua sa calitate, el şi-ar dori să atragă mai mulţi tineri către acest sport şi chiar să introducă bridge-ul în facultăţi. Marian Rădulescu consideră că bridge-ul nu este un joc de cărţi, ci este un sport care se joacă cu cărţi de joc.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Există mulţi jucători de bridge în România?
Da, dar una dintre marile probleme ale federaţiei este că nu sunt decât în jur de 600 de jucători afiliaţi. Numărul acestora a scăzut de la an la an, iar mulţi dintre aceştia au trecut pe internet pentru că este mult mai comod.

Care este avantajul acestui sport?
Bridge-ul are un mare avantaj faţă de alte sporturi. Îl poţi juca de la 16-17 ani şi până la adânci bătrâneţe, existând atât campionate naţionale cât şi campionate europene şi mondiale pentru fiecare grupă de vârstă, în parte.

CE-I PLACE
Îmi plac majoritatea sporturilor şi, în general, competiţia. Îmi place atunci când e soare afară, iar anotimpul meu preferat este vara. Deasemenea, îmi plac oamenii modeşti şi altruişti.

CE NU-I PLACE
Nu-mi plac boxul şi întrecerea de automobilism Formula 1. Nu-mi plac lucrurile monotone, făcute de mântuială şi lipsite de o finalitate.

PROFIL
Data şi locul naşterii
: 16 noiembrie 1963, Ploieşti
Studii: Facultatea de Transporturi din Bucureşti
Profesie: Inginer
Familie: Este căsătorit şi are o fată

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite