Ploieşti: Elevii vor fi păziţi de „ochiul magic”
0Şcolile cu probleme din Ploieşti vor avea mai mulţi paznici, dar şi sisteme de supraveghere video. Unităţile de învăţământ vor fi grupate în şase dispecerate de monitorizare corespunzătoare celor şase Secţii de Poliţie existente în municipiu.
În ultima şedinţă de Consiliu Local s-a votat ca paza în şcoli să fie asigurată de 300 de camere de supraveghere şi de personal angajat.
Acum, în cele 89 de unităţi de învăţământ, paza este asigurată de personalul nedidactic cum ar fi mecanicii sau femeile de serviciu. Sunt şi cazuri în care părinţii elevilor au angajat agenţi de pază. Există totuşi şi câţiva paznici plătiţi de municipalitate.
Se iau măsuri
Pentru că fenomenul infracţional este din ce în ce mai crescut în unele şcoli, dar şi în apropierea lor, consilierii locali au luat în final atitudine. În primă fază a fost aprobată achiziţionarea a 300 camere de supraveghere şi a sistemelor conexe acestora în limita a 200.000 de lei.
Repartizarea şi montarea aparaturii se va realiza în funcţie de condiţiile specifice fiecarei şcoli şi de zona în care functionează. Cele de la periferie vor primi mai multe camere de supraveghere.
Se va verifica şi unde este nevoie de paznici. „Până în iunie vom avea o evaluare a numărului de paznici din unităţile de învăţământ din municipiu. Mai bine spus îi vom redistribui acolo unde este nevoie de ei”, a spus Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.
Şcoală fără pază
În cartierul de Vest al Ploieştiului, în zona Aurora, funcţionează trei şcoli. Una dintre ele este Scoala „Toma Caragiu”. Unitatea are peste 500 de elevi. În afară de femeile de serviciu şi de alţi salariaţi, elevii sunt supravegheaţi doar de un agent de pază angajat de părinţi. Fiecare părinte plăteşte 3 lei pe lună.
Şcoala nu are camere de supraveghere. Pentru ca geamurile claselor de la parter să nu mai fie sparte, fiecare fereastră a fost dublată cu zăbrele din sârmă deasă. „Nu camere de supraveghere ne-ar trebui nouă, ci mai mulţi paznici. Oameni care să stea la şcoală şi după ore, în timpul nopţii, mai ales că este un cartier de periferie, cu probleme”, este de părere Mircea Stan, directorul Şcolii „Toma Caragiu”.
Prea puţine camere
Ceva mai bine la acest capitol stă Şcoala „Nicolae Iorga”. Aici există un paznic angajat din fondul şcolii şi cinci camere care monitorizează video activitatea elevilor în pause. Camerele sunt amplasate în exteriorul unităţii.
„Sunt insuficiente. Ne-ar fi de folos cel puţin opt camere pentru a vedea ce se întâmplă şi pe culoare. Ca să nu mai vorbesc de faptul că nimeni nu păzeşte instituţia pe timp de noapte”, a explicat Veronica Iancu, directorul şcolii.
Vizitate de poliţişti
Zilnic, cele trei şcoli de cartier sunt vizitate de cei doi poliţişti de proximitate de la Secţia 3. Cadrele didactice le cer ajutorul ori de câte ori sunt probleme în unitate sau în vecinătatea acesteia.
„Participăm la şedinţele cu părinţii, desfăşurăm acţiuni de prevenţie, ne ocupăm de medierea şi detensionarea conflictelor care au loc în unitate. Acolo unde este cazul îi sancţionăm. Le dăm amenzi şi de obicei părinţii răspund pentru fapta copiilor”, a precizat agent şef Marius Ivan, poliţist de proximitate.
Centre de supraveghere
Şcolile din fiecare cartier vor fi arondate unui centru de monitorizare care va funcţiona în strânsă legătură cu cele şase secţii de poliţie. Aici vor fi instalate monitoare pe care se vor putea observa activităţile elevilor din timpul cursurilor şi în pauze, dar şi ce se întâmplă în preajma unităţilor pe timp de noapte.
Liliana Ţârlea, 35 de ani
„Ar trebui mai mulţi paznici şi camere. Eu îmi aduc copilul la ore ca să fiu sigură că nu i se întâmplă ceva în drum spre şcoală“
Ionel Petre, 34 de ani
„Ne este teamă de ce li se poate întâmpla pe parcursul orelor. La şcoala fiului meu este un paznic bun, dar nu e sufficient doar unul“
Sofia Văloiu, 65 de ani, bunică
„Sunt tot timpul cu ochii pe nepoţica mea, o aduc şi o iau de la şcoală. Nu îmi este teamă atât de ce se poate întâmpla Trebuie să se pună mai mult accent pe siguranţa elevilor”