Plata medicilor după performanţă. Camera Federativă a Medicilor, invitată sa colaboreze la legea salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, i-a invitat astăzi pe reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor să ia parte la întâlnirile grupului de lucru care elaborează o nouă lege a salarizării personalului medical, astfel încât medicii să fie scoşi din grila bugetară şi plătiţi în funcţie de performanţă.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului medical, ministrul Sănătăţii a explicat că „buna funcţionare a domeniului medical impune recunoaşterea meritelor pe baza performanţei şi competitivităţii”.

Finanţarea spitalelor a fost un alt subiect abordat de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi de secretarul de stat Adrian Pană. Astfel, s-a gândit utilizarea unui tarif pe caz ponderat în funcţie de rolul pe care spitalele îl au în asigurarea sănătatii populaţiei.

Totodată, ministrul Sănătăţii le-a transmis reprezentanţilor Camerei Federative a Medicilor că anul 2013 va fi anul schimbărilor majore în sistemul sanitar şi că a fost gândită o reaşezare a componentelor sistemului de sănătate.

De asemenea, pentru eficientizarea sistemului de sănătate, conducerea MS a hotărât creşterea fondurilor alocate ambulatoriului de specialitate cu 50%, pentru a cointeresa medicii din ambulator să dea consultaţii la cât mai mulţi pacienţi şi astfel, ambulatoriul să reprezinte un filtru eficient pentru internările nejustificate în cazurile care pot fi tratate în afara spitalului.

Nicolăescu: Medicii nu vor mai avea statut de bugetari

În urmă cu cateva săptămâni, ministrul a anunţat că medicii nu vor mai avea statut de bugetari, vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria.

„Vrem să schimbăm modalitatea de funcţionare a spitalelor, astfel încât personalul medical să nu mai aibă statut bugetar, să aşezăm locul medicului acolo unde trebuie. Să stabilim pentru un medic trei posibilităţi de exercitare a profesiei”, a declarat Nicolăescu.

Prin urmare, spune ministrul, „un medic ar putea să fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie să-şi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare, un nivel de salariu care să-l motiveze. O altă posibilitate: eventual să creăm secţii sau cabinete private în acel spital unde medicul poate da o consultaţie contra cost, o parte din bani urmând să revină medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: să lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacienţii”, a explicat liberalul în timpul unei intervenţii televizate.

Propunerea ca medicii să fie excluşi din categoria bugetarilor a fost promovată în ultimul an atât de Colegiul Medicilor din România, cât şi de consilierul guvernamental Vasile Cepoi, cel care a elaborat proiectul noii legi a sănătăţii. Cel mai recent raport al Societăţii Academice din România (SAR) recomandă aceeaşi măsură în vederea liberalizării profesiei medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite