Ping pong cu lista de medicamente noi. Aceasta ar putea intra în vigoare în februarie 2014, odată cu pachetul de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista de medicamente ar putea intra în vigoare din februarie 2014 FOTO Adevărul
Lista de medicamente ar putea intra în vigoare din februarie 2014 FOTO Adevărul

Până pe 15 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va face publică noua listă de medicamente care urmează să intre in vigoare odată cu pachetul de bază, pentru care termenul avansat a fost 1 februarie 2014. Astfel, cel puţin teoretic, începând de anul viitor bolnavii ar putea avea acces la tratamente noi şi mai eficiente.

Reprezentanţii pacienţilor consideră că, dată fiind subfinanţarea sistemului de sănătate, termenele propuse de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte introducerea unor noi medicamente în schemele de tratament nu vor putea fi respectate.

„Prima etapă este să definitivăm lista nouă de medicamente. În a doua etapă, vom revizui actuala listă de medicamente astfel încât din a doua parte a anului 2014 să avem o listă finală care să ne dea tuturor garanţia că ea poate fi suportată din bugetul alocat sănătăţii pentru anul viitor”, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

„Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să promoveze consumul de medicamente generice pentru ca să asigurăm o chibzuială mai mare a banilor, dar şi un echilibru între medicamentele originale şi cele generice. Suntem în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale pentru că eu cred că este un pas mare înainte în ţara noastră ca o listă nouă de medicamente să o facem pe evaluarea tehnologiilor medicale. Lista nouă nu va pica din cer”, a completat Nicolăescu.

Lista de medicamente ar trebui actualizată anual

La rândul său, Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat că susţine principiul de actualizare a listei de compensare şi gratuitate. „Susţinem principiul de actualizare a listei de compensare şi gratuitate în România şi am încredere că ceea ce se lucrează la Ministerul Sănătăţii, în prezent, respectă toate principiile anunţate de ministrul Sănătăţii”, a spus Cristian Buşoi.

Preşedintele CNAS a mai arătat că după actualizarea şi reanalizarea listei de medicamente, după implementarea cardului electronic de sănătate, după introducerea dosarului electronic al pacientului va fi posibilă eliminarea fraudei, a „zonei gri”, dar şi eliminarea reţetelor care nu ajung la pacient, ci doar se plimbă în interiorul sistemului de sănătate.

„Şi abia atunci vor exista suficiente fonduri pentru ca, începând cu 2014, România să intre în normalitate şi poate, cel puţin o dată pe an, să existe această acţiune de actualizare a listei de medicamente pentru ca pacienţii din România să aibă acces la acele terapii care le vor îmbunătăţii starea de sănătate sau le-ar putea salva chiar viaţa”, a precizat Cristian Buşoi.

Pacienţii, sceptici în privinţa noului termen avansat de ministru

În schimb, reprezentanţii pacienţilor sunt de părere că lista de medicamente, care deja a fost amânată de două ori, nu va intra în vigoare mai devreme de jumătatea anului viitor. „Ceea ce ne intrigă e faptul că finanţarea nu va veni. Ne vedem cu reactualizarea acestor liste amânaţi până la mijlocul anului viitor, m-aş bucura să nu se renunţe la promisiuni din cauza subfinanţării iar lucrurile să fie rezolvate aşa cum am agreat”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR).

Din reactualizarea listei de medicamente ar aduce beneficii majore pacienţilor care suferă de cancer, cele mai multe medicamente care urmează să fie aprobate fiind din domeniul oncologiei.

„Datele arată că în perioada 2009 - 2011, numărul deceselor din România prin cancer s-a dublat faţă de media europeană, iar numărul chetuielilor per pacient este la jumătate faţă de media europeană”, a completat reprezentantul pacienţilor.

Din 2014, facturile la farmacii se vor plăti la 60 de zile

De altfel, bugetul pentru anul viitor trebuie calculat astfel încât să poată angaja plăţi, iar România să nu mai ajungă în situaţia din 2009, 2010, 2011, atunci când existau restanţe foarte mari la plata facturilor către furnizorii de medicamente şi farmacii.

„Anul acesta am închis arierate şi plăţile restante, iar în februarie 2014, pentru prima oară în România după foarte mulţi ani, facturile la farmacii se vor plăti în 60 plus 30 de zile, aşa cum ne cer directiva europeană şi legislaţia românească”, a punctat Buşoi, preşedintele CNAS.

Potrivit medicului Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), termenul de 12 zile pentru autorizarea medicamentelor generice nu este respectat pentru că multe dintre dosare sunt incomplete sau incorecte.

„Nouă ne-au rămas genericele şi, din păcate, nu respectăm cele 12 zile. Nu sunt foarte mulţi producători de generice aici, dar există dosare care sunt incomplete, nu respectă standardele. Calitatea dosarului pentru autorizare diferă fantastic de la ce depune pe procedură naţională şi europeană, însă trebuie să conştientizăm că depunerea pe autorizare naţională nu înseamnă lipsă de calitate. Nu se poate să depui documente în limba germană pentru autorizare în România”, a precizat Marius Savu, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Makis Papataxiarchis, a declarat că producătorii acceptă să plătească taxa de clawback (care ţine sub control surplusul de vânzări în piaţa farmaceutică, n.red.), pentru că România nu are bani să acopere cheltuielile din sistemul medical. Acesta a adăugat că pentru a produce un nou medicament, sunt necesari 1,2 - 1,5 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi temă:

AVERTISMENT Necompensarea medicamentelor ieftine va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor

Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor cu venituri reduse şi majoritatea pacienţilor cronici din România. De asemenea, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), vor avea de suferit şi producătorii locali de medicamente.

Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB

Actualizarea listei de medicamente ar genera impact pozitiv la produsul intern brut, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup. Concret, studiul relevă faptul că, prin creşterea accesului la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor.

Pacienţii români mor cu zile. Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a fost actualizată de peste 1.900 de zile

Pacienţii români bolnavi de cancer au puţine şanse de supravieţuire în România, unde lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce „limitează egalitatea de şanse” pentru pacienţi, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Data intrării în vigoare a listei de medicamente şi compensate, incertă. Nicolăescu mizează pe luna august

Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a anunţat că lista nouă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare abia din 2014, având în vedere faptul că bugetul este mai mic decât în 2012. Ministrul Sănătăţii susţine, însă, că pacienţii români vor avea acces la tratamente noi începând cu luna august a acestui an.

PROIECT Pacienţii care vor să fie trataţi de un anumit medic ar putea scoate până la 1.500 de lei din buzunar

Un pacient care va dori să se interneze în spital la un anumit medic va fi nevoit să scoată din buzunar până la 1.500 de lei, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii privind sistemul de salarizare. Conform aceluiaşi proiect, o consultaţie preferenţială în ambulatoriu ar putea costa cel mult 150 de lei, plata făcându-se direct la casieria spitalului.

Raport: plata medicilor în funcţie de performanţă nu acţionează ca antidot pentru corupţia şi neglijenţa din sistem

Plata medicilor în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, arată cel mai recent raport al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite