Peste 100.000 de tineri ieşiţi din şcoală nu au loc de muncă
0După cinci ani de la lansarea Programului Operaţional Capital Uman - POCU - şi peste 600 milioane de euro fonduri UE dedicate ocupării tinerilor, avem 105.000 înregistraţi oficial în bazele de date ale statului care nu au un loc de muncă. Datele sunt oficiale şi au fost transmise de ANOFM la cererea platformei ”O ţară ca afară”.
Cerinţe absurde birocratice, lipsa de colaborare între instituţii şi lipsa unor metode personalizate de lucru „în teren” sunt între motivele principale care au dus la rezultate slabe ale statului român în rezolvarea problemei tinerilor care au ieşit din şcoală şi nu au un loc de muncă (NEETs), potrivit unui comunicat al sursei mai sus citate.
După cinci ani de la lansarea POCU şi peste 600 milioane de euro fonduri UE dedicate tinerilor NEETs, avem 105.000 înregistraţi oficial în bazele de date ale statului (circa un sfert din numărul total estimat*) şi numai 15.000 care şi-au găsit un loc de muncă - conform datelor oficiale transmise de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) la solicitarea platformei.
„Abia acum, în 2020, se pot remarca progrese în privinţa identificării şi înregistrării tinerilor NEETs. Statul român a început în sfârşit să performeze acolo unde era uşor - înregistrarea şi ţinerea evidenţei acestora - dar mai are mult de lucru la măsuri de angajare sau întoarcere în sistemul de educaţie. Am oprit în 2016 statul român să arunce banii pe şepci şi alte prostii, acum instituţiile ies pe teren şi caută aceşti tineri. Trebuie să facem pasul următor, mai greu: să venim cu soluţii pentru ei”, a comentat eurodeputatul Cristian Ghinea.
La rândul său, eurodeputatul Vlad Botoş a declarat că este vorba despre ” o categorie de tineri extrem de dificilă, greu de activat pe piaţa muncii. Numai cei care lucrează efectiv pe teren pot ajunge la ei. Este absolut necesar să schimbăm modul de abordare pentru următoarele programe cu fonduri UE post 2021.”
Documentele disponibile acum arată că pentru Fondul Social European Plus (FSE+) ar urma să fie alocate României peste 7,24 miliarde euro, din care 10% dedicate tinerilor NEETs, adică 724 milioane euro, se mai arată în comunicat.
Echipa #OţarăcaAfară a făcut câteva propuneri pentru cum ar trebui să arate acţiunile pentru un sprijin semnificativ al acestora. Acestea includ serviciile de prevenţie personalizate astfel încât tinerii să nu ajungă în categoria NEETs; formarea de competenţe şi intervenţii active pe piaţa muncii - care pot fi realizate cu informaţii reale din teren numai printr-o colaborare între instituţiile publice - şcoli/ANOFM/primării şi ONG-uri, firme de plasare de forţă de muncă, angajatori.