Pericol! Epidemia din Capitală poate fi agravată de „febra cumpărăturilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Goana după cadouri, combinată cu faptul că a apărut o oboseală în respectarea măsurilor, ar putea duce la explozia numărului de infectări. FOTO Shutterstock
Goana după cadouri, combinată cu faptul că a apărut o oboseală în respectarea măsurilor, ar putea duce la explozia numărului de infectări. FOTO Shutterstock

Deşi Bucureştiul ar putea ajunge, după Sărbători, la un total de peste 120.000 de cazuri COVID-19, autorităţile se feresc să ia în calcul carantina şi se orientează spre limitarea răspândirii virusului atunci când va începe „febra cumpărăturilor“.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi primarul general, Nicuşor Dan, se vor întâlni, vineri, la sediul Primăriei Capitalei, cu reprezentanţii marilor magazine pentru a discuta pe marginea unui nou set de restricţii pe care bucureştenii vor fi obligaţi să le respecte la cumpărături, din cauza numărului-record de cazuri noi COVID-19 înregistrate zi de zi, de o săptămână.

Printre subiectele în discuţie se numără limitarea folosirii coşurilor de mână în supermarketuri, organizarea unui triaj epidemiologic mai riguros la intrarea în marile magazine şi la limitarea accesului clienţilor în funcţie de suprafaţa spaţiului cormercial, pentru a evita aglomeraţia. Toate aceste măsuri sunt gândite pentru a scădea riscul de infectare, dar vor avea ca rezultat şi creşterea timpului pe care bucureştenii îl vor petrece la cumpărături.

Măsurile ar putea fi însă prea blânde în raport cu gravitatea epidemiei de SARS-CoV-2 în Bucureşti.

Biostatisticianul Octavian Jurma a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul“ că numărul total de cazuri înregistrate în Capitală ar putea să ajungă la 120.000 în următoarele 40 de zile, mai exact spre finalul lunii ianuarie.

O chestiune gravă: minimizarea situaţiei

Capitala a ajuns, joi, la un total de 81.504 cazuri COVID-19, după ce în ultimele 24 de ore se înregistraseră încă 1.762 de noi infectări. În ultima săptămână, în Bucureşti au fost descoperite, în fiecare zi, între 1.600 şi 1.946 de cazuri noi.

„Probabil că Bucureştiul se va târâi aşa până după Sărbători, când va fi un dezastru. Fiecare săptămână are un impact foarte mare din punct de vedere epidemiologic. Bucureştiul este pe un trend în care numărul de cazuri se dublează la fiecare 40 de zile. Trei săptămâni sunt 20 de zile. Asta înseamnă că Bucureştiul va trece la sfârşitul anului de 120.000 de cazuri. 120.000 de cazuri ne speriam noi că are toată România la începutul lunii octombrie! Acum ne uităm cu nonşalanţă că Bucureştiul singur va ajunge la 120.000 de cazuri. Minimizarea situaţiei mi se pare gravă în sine“, a declarat specialistul.

A apărut o „oboseală“ în respectarea măsurilor 

Octavian Jurma spune că odată ce autorităţile introduc nişte măsuri, oamenii învaţă să se adapteze la ele, fie respectându-le, fie ignorându-le. „Un motiv pentru care carantina este foarte eficientă este că ne scoate din starea de normalitate, ca să spun aşa, ne alertează, ne face să fim atenţi la ce se întâmplă. Dacă lucrurile astea nu se respectă de la început, ele slăbesc, se numeşte pandemic fatigue – o oboseală în respectarea măsurilor. În Bucureşti, din punct de vedere epidemiologic, carantina era necesară din octombrie. Nu s-a întâmplat nimic care să elimine această necesitate. În Timişoara, cel puţin, au spus că suntem în scădere, deşi în realitate suntem într-un platou cu un număr încă mare de cazuri. În Bucureşti, măsurile nu au avut niciun efect, măcar (autorităţile) nu pot să se folosească de scuza asta. Aceste măsuri pot să scadă numărul de infectări, să creeze un platou şi un fals sentiment de siguranţă. Nu-i totuna dacă eşti deasupra apei sau sub apă. Până nu coborâm sub 2.500 (n.r. – de cazuri noi/zi la nivel naţional) nu o să poată să respire sistemul medical. Chiar dacă reuşim să ne menţinem în acest platou de 7.000-8.000, oricum e triplu faţă de capacitatea sistemului medical“, a explicat biostatisticianul.

Scăderea gradului de conformare, o problemă anticipată de alte ţări

Octavian Jurma e de părere că, de Sărbători, populaţia va respecta regulile într-o măsură mai mică. Autorităţile din alte state – unde şi comunicarea publică a fost mai bună – au luat în calcul acest aspect şi au luat măsuri din timp. 

„E nevoie de implicarea societăţii civile în dezbaterea asta: care-i scopul nostru, unde ne îndreptăm. Aţi văzut: preşedintele Franţei a explicat: facem asta, dacă ajungem la 5.000 de cazuri, vă las să vă duceţi la cumpărături; dacă nu, mai stăm o săptămână. Şi atunci toţi avem un scop şi ştim ce avem de făcut. Aşa putem să participăm la un efort naţional de a coborî (n.r. - numărul de infectări) pentru că avem şi un premiu la fiecare prag. Dar acum noi nu putem anunţa nimic, noi vedem totul ca pe o pedeapsă, nu-i de mirare că populaţia e ostilă. Spitalele sunt copleşite şi vin Sărbătorile. Sistemul medical are nevoie de o pauză. O să fie extrem de complicat. De asta am insistat şi eu atât de mult: măcar în 1 noiembrie (n.r. – să fie instituită carantina în România), când a fost clar pentru toate ţările că dacă nu iau măsuri atunci vor trebui să le ia în decembrie. Franţa, Italia, toţi au închis, pentru că le-a fost clar că va exista o cedare naturală în perioada Sărbătorilor şi o scădere a gradului de conformare“, a mai spus cercetătorul.

Ultimele date ale autorităţilor: 7.000 de cazuri la nivel naţional

Un număr de 7.067 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat joi, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 539.107. Au murit 127 de pacienţi, iar un număr de 1.288 de persoane sunt internate la ATI. Au fost prelucrate 31.437 de teste. „Până astăzi, 12.948 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 09.12.2020 (10:00)-10.12.2020 (10:00) au fost raportate 127 de decese (71 de bărbaţi şi 56 de femei) ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus“, se arată în raportul de joi al GCS. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.251. Dintre acestea, 1.288 sunt internate la ATI. În Bucureşti, autorităţile sanitare au descoperit, joi, 1.762 de noi cazuri COVID-19, Capitala fiind pe prima poziţie a topului zonelor cu o largă răspândire a noului coronavirus. Pe locul 2 se află judeţul Ilfov cu 664 de cazuri noi, iar pe locul 3 este judeţul Constanţa, cu 510 cazuri noi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite