Paradoxul montării repartitoarelor: consumatorii contorizați plătesc aproape dublu față de cei necontorizați: „Abia a venit frigul“

0
Publicat:

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, dezvăluie faptul că mai mult de jumătate dintre cei care și-au instalat deja repartitoare au plătit mai mult decât cei care nu sunt contorizați.

Repartitoarele au devenit obligatorii Arhivă Adevărul
Repartitoarele au devenit obligatorii Arhivă Adevărul

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, FAPR, a dezvăluit faptul că mai bine de jumătate dintre consumatori au facturi mai mari după ce și-au montat repartitoare, obligatorii conform legii: „Circa 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere. Paradoxul constă în faptul că acești proprietari nu știu că sunt înșelați lună de lună, ei plătind, aproape dublu cu ochii închiși ceea ce, practic, nu au consumat.

La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin“, a scris Opaina pe contul său de Facebook.

Într-o declarație pentru presa națională, Opaina, fost director RADET, a explicat cum funcționează înșelătoria. "Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalți vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți", a detaliat el.

Opaina a mai spus că majoritatea repartitoarelor din piață sunt de foarte proastă calitate, fiind, în schimb, foarte scumpe, la nivelul a aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Radu Opaina spune că vor crește costurile în lunile viitoare: „Abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie", a conchis Radu Opaina. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România i-a sfătuit pe consumatorii păgubiți prin repartitoare să se adreseze ANRE.

Parlamentul României, prin plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat la 19 decembrie 2023  propunerea legislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial.

 Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, inițiator al proiectului, subliniază importanța acestui pas: „Suntem conștienți de provocările pe care le aduce tranziția energetică pentru cetățenii noștri, în special în contextul crizei energetice. Prin această lege, nu doar că amânăm termenul de implementare, ci oferim în premieră și un mecanism de finanțare concret, demonstrând angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică. Aceasta este o dovadă a faptului că Parlamentul României nu se limitează la prorogări de termene, ci vine cu soluții viabile și susținute financiar din Fondul pentru Modernizare. M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători și nici ulterior pentru neinstalarea repartitoarelor.”

În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

Un repartitor costă între 70 și 100 de lei, iar dacă este dotat și cu termostat, plus manopera, prețul poate depăși chiar și 200 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer, astfel încât costurile suportate de proprietar vor fi de cel puțin 400 - 600 de lei.

Cei care refuză montarea aparatelor riscă o amendă de până la 1.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite