Până în 2025 populaţia României va scădea cu 2,3 milioane locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia României se va reduce cu 2,3 milioane de persoane până în 2025, iar ponderea locuitorilor cu vârste de peste 65 de ani va creşte continuu, se arată într-un raport al Băncii

Populaţia României se va reduce cu 2,3 milioane de persoane până în 2025, iar ponderea locuitorilor cu vârste de peste 65 de ani va creşte continuu, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, intitulat "De la roşu la gri: Cea de-a treia tranziţie a populaţiilor în curs de îmbătrânire din Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică".

Ritmul de scădere a populaţiei din România va fi întrecut doar de Rusia şi Ucraina, care vor pierde 17,3 milioane de locuitori şi, respectiv, 11,8 milioane de locuitori.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică populaţia României era, în 2004, de 21,6 milioane de locuitori.

Dintre cele 28 de state analizate, 20 se vor confrunta cu reducerea numărului de locuitori, proces însoţit şi de îmbătrânirea populaţiei, generată de declinul ratei fertilităţii şi al speraţei de viaţă.

Vârsta medie în Europa va creşte, până în 2050, la 49 de ani, faţă de 38 de ani în prezent, în timp ce vârsta medie în Africa va fi de 29 de ani. Vârsta medie a românilor va fi de 44 ani.

În România, ponderea populaţiei cu vârste de peste 65 de ani va fi de circa 18% în 2025, comparativ cu 14% în anul 2000. România se va situa la mijlocul clasamentului în care au fost incluse cele 28 de ţări.

Totodată, ponderea populaţiei cu vârsta de până la 14 ani se va reduce la circa 13-14%, comparativ cu 17-18% în urmă cu şapte ani.

Numărul românilor apţi de muncă (între 15 şi 64 de ani), va scădea cu circa 1,1 milioane de persoane.

Speranţa de viaţă va urca, în cazul femeilor, de la 75 de ani în 2000 la circa 78 de ani în 2025, în timp ce pentru bărbaţi creşterea va fi tot de aproximativ trei ani, la 70 de ani.

Numărul elevilor şi studenţilor se va diminua în toate statele analizate, cu excepţia Tadjikistanului.

România va înregistra cel mai important declin, de peste 40%, în categoria elevilor din învăţământul secundar. Numărul elevilor din învăţământul primar se va reduce cu circa 20%, iar cel al studenţilor cu peste 35%.

Ţările incluse în raportul Băncii Mondiale sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite