Video Originea superstițiilor de vineri 13, ziua blestemată. Legătura cu un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii
0Superstițiile de vineri 13 nu-și au originea în celebrul film de groază cu acest nume și nici în cultura hollywoodiană, ci au legătură cu un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii.
Luna septembrie înseamnă începutul școlii, dar și pregătirea pentru o perioadă „înfricoșătoare” a sărbătorii exportate de americani în toată lumea - Halloween. În cultura populară, alimentată masiv de filmele de la Hollywood, mai există o zi cel puțin la fel „înfricoșătoare” sau mai bine zis care aduce neliniște și, mai ales, ghinion - vineri 13, ziua blestemată.
În acest an, ne vom afla în fața acestei date de două ori, acum, în septembrie, și în decembrie.
Frica și anxietatea cu privire la ziua de vineri 13 nu provin de la seria de filme horror cu Jason Voorhees, ci au la baza o superstiție foarte veche.
Originea superstițiilor de vineri 13, ziua blestemată
Potrivit National Geographic, originile exacte ale momentului când vineri 13 a fost considerată o zi care aduce ghinion sunt necunoscute, însă „probabil superstiția provine din religia creștină”.
„De exemplu, în Biblie, Iuda – infamul discipol care l-a trădat pe Isus – a fost al 13-lea invitat la Cina cea de taină. Tot în Biblie, multe lucruri nefericite s-au întâmplat vineri”, arată sursa citată.
Vineri 13 combină două elemente care provin din Biblie, a explicat pentru USA Today - Phil Stevens, profesor de antropologie de la Universitatea din Buffalo și autorul unei cărți despre antropologia magiei,
Pe baza istorisirii care descrie Cina cea de taină a lui Isus, 13 persoane au fost așezate la masă, iar evenimentul s-a întâmplat într-o zi de joi. În acea seară Iisus a fost arestat și răstignit a doua zi, într-o vineri.
„Astfel, ziua de vineri 13 este asociată cu o nenorocire dublă: al 13-le invitat la cină l-a trădat pe Isus, iar într-o zi de vineri, Mesia a fost răstignit”, a spus dr. Stevens.
Chiar dacă tabuul este legat de Cina cea de taină, Stevens a spus că superstiția nu s-a răspândit decât la 1.000 de ani după răstignirea lui Isus, când creștinismul s-a răspândit și Biblia a devenit mai cunoscută. El crede că tabuul slăbește pe măsură ce numărul 13 devine din ce în ce mai popular și este doar o chestiune de timp până să dispară treptat.
„Gândirea magică” este cheia superstițiilor de vineri 13
Dr. Phil Stevens a explicat de ce crede că superstiția este un exemplu de „gândire magică”.
El spune că vorbim despre gândire magică atunci când cineva crede că există o relație cauzală între două lucruri. De exemplu, ziua de vineri și cifra 13 împreună capătă o calitate diferită atunci când cad în aceeași zi.
El a mai spus că vorbește despre un tabu, deoarece superstiția are o conotație negativă, chiar și atunci când cineva o folosește pentru a-și descrie propria credință.
„Cuvântul tabu este cel potrivit pentru acest tip de superstiție. Pentru că este termenul care desemnează evitarea stabilirii unei conexiuni magice. Oamenii pot „face” magie pentru ca lucrurile să se întâmple, recunoscând conexiunile dintre lucruri, dar dacă conexiunile dintre lucruri ar putea provoca un rezultat nefericit, atunci oamenii evită să facă acele conexiuni” a explicat Stevens.
Unii oameni caută conexiuni pozitive între lucruri. De exemplu, China a început Jocurile Olimpice în 2008 la ora 20:08, în ziua a opta a lunii a opta, deoarece numărul este asociat cu norocul.
Un alt exemplu este atunci când cineva poartă un obiect pe care-l consideră norocos, un pandantiv de exemplu, sau atribuie o valoare mai mare unui obiect care a aparținut unei celebrități, a spus Stevens.
De ce vineri 13 este o sărbătoare a tatuajelor?
Vineri, 13, este un fel de Black Friday pentru saloanele de tatuaje din SUA. Multe dintre acestea organizează promoții speciale, tarifele percepute fiind extrem de mici.
Prețul mediu pe oră perceput de majoritatea artiștilor este între 100 și 200 de dolari, ceea ce face ca aceste promoții să fie foarte căutate.
Transformarea zilei de vineri 13 într-o sărbătoare a tatuajului are legătură cu coproprietarului unui salon din Dallas - Elm Street Tattoo, Oliver Peck, care a devenit cunoscut din serialul TV „Ink Master”. Acesta a declarat presei că s-a inspirat din ofertele speciale de Halloween ale colegului artist Dave Lum, care a organizat primul maraton de tatuaje vineri, 13, în 1995, în care s-a tatuat numărului „13” pe cât mai multe persoane posibil într-o perioadă de 24 de ore.
Ideea a prins și s-a transformat într-o tradiție în saloanele de tatuaj din SUA, dar și din alte părți ale lumii.
Semnificația numărului 13 în lume
De asemenea, este posibil ca 13 să fie considerat „blestemat”, deoarece este numărul care urmează după 12, cifră despre care mulți oameni cred că ar fi un simbol al ideii de „complet”, de „întreg”, având în vedere că avem 12 luni într-un an, 12 inci într-un picior, 12 perechi de coaste în corpul uman, etc.
„Așadar este posibil ca numărul 13 să-i facă pe oameni neliniștiți, deoarece îi determină să se gândească la necunoscut, la ceea ce se află dincolo de numărul 12”, notează National Geographic.
În alte țări, vineri, 13, nu este sinonimă cu ghinionul. De exemplu, în Spania, marți 13 este considerată ziua de temut. Și în Italia, oamenii se tem de a 17-a zi a oricărei luni. De ce? Deoarece cifra romană XVII (17) poate fi rearanjată pentru a scrie „VIXI”, care înseamnă „viața mea s-a încheiat” în latină, arată sursa citată.
Lucrul comun între Hitler și Napoleon
Oamenii cărora le este frică de numărul 13 ar putea avea o afecțiune numită triskaidekafobie.
Originea fobiei legată de zilele marcate în calendar cu 13 şi de orice alte lucruri care au legătură cu acest număr nu este cunoscută, însă această teamă nesănătoasă este încadrată, într-o accepţiune generală, în categoria superstiţiilor.
Liderul nazist Adolf Hitler, ca şi liderul politic şi militar francez Napoleon Bonaparte, ca şi fostul preşedinte american Herbert Hoover şi compozitorul austriac Arnold Schoenberg fac parte din rândul personalităţilor cunoscute ca având temeri legate de acest număr.
Se pare însă că aceste personaje istorice intră la categoria excepţii, pentru că psihologii leagă această frică anormală de numărul 13, ca orice superstiţie, de altfel, de un anumit nivel de educaţie şi cultură.
Pentru cei mai mulți oameni, ziua de vineri 13 nu reprezintă decât o altă zi de vineri sau, eventual, o ocazie bună de a te uita la un film de groază.