Organizaţia „Salvaţi Copiii”: fenomenul mamelor adolescente are implicaţii asupra întregii societăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele minore nu beneficiază de educaţie şi îngrijire neonatală. FOTO: prime.md
Mamele minore nu beneficiază de educaţie şi îngrijire neonatală. FOTO: prime.md

Fenomenul mamelor adolescente rămâne unul alarmant în România, motiv pentru care este nevoie de dezvoltarea unor programe pe termen lung, axate pe educaţie şi informare, atrage atenţia Organizaţia „Salvaţi Copiii”. De asemenea, Salvaţi Copiii spune că este necedară dotarea maternităţilor.

Fenomenul mamelor adolescente rămâne unul alarmant în România, în condiţiile în care rata mortalităţii infantile este de aproape trei ori mai mare în cazul acestora decât în cazul mamelor adulte, care au acces la asistenţă medicală adecvată, atrag atenţia, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

Staticile sunt alarmante

Potrivit celor mai recente statistici, 742 de adolescente cu vârsta mai mică de 15 ani au devenit mame în anul 2017, în vreme ce la adolescentele cu vârste între 15-19 ani s-au înregistrat 18.938 de naşteri, spun specialişti. 

„Fenomenul mamelor adolescente este unul complex, care implică vieţile, sănătatea fizică şi emoţională a doi copii – adolescenta-mamă şi nou-născutul, de multe ori venit pe lume înainte de termen şi în condiţii precare”, se arată în comunicatul de presă. 

Prematuritatea, o cauză principală a mortalităţii infantile 

Experţii trag un semnal de alarmă şi spun că  este vitală intervenţia în comunităţi, prin garantarea accesului mamelor la asistenţă medicală şi programe de educaţie şi informare, cât şi intervenţia imediată, în maternităţi.

„Copilul prematur este mult mai sensibil şi are nevoie de o maternitate dotată cu aparatură medicală vitală. Salvaţi Copiii România lucrează pe ambele componente, astfel încât vieţile celor doi copii să fie protejate şi puse pe un traseu social cât mai normal”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Mamele din rural: 5 din 10 mame adolescente nu au fost niciodată la control ginecologic

Potrivit Analizei situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural, realizată de „Salvaţi Copiii” pe un eşantion de 1.268 de persoane din gospodării defavorizate, 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, fapt care  a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature, 7 din 10 mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar 5 din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină. 

„În plus, România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din  necesar”, se mai precizează în comunicatul emis de organizaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite