Odiseea lugojanului care a plecat pe bicicletă până-n Iran ca să afle ce-i face pe oameni fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 30 de ani din Lugoj s-a întors dintr-o expediţie care l-a marcat pe viaţă. A pedalat peste 3.000 de kilometri, timp de două luni, pentru a afla ce anume îi face pe oameni fericiţi. A pornit din Timişoara şi a trecut prin alte cinci ţări pentru a ajunge în Iran, destinaţia sa finală. Călătoria, care nu a fost lipsită de peripeţii, a avut şi un scop caritabil, Silviu reuşind să strângă bani pentru a ajuta o fetiţă grav bolnavă din Deva.

Ce îi face pe oameni cu adevărat fericiţi? La întrebarea aceasta a încercat să găsească răspunsul un tânăr lugojean de 30 de ani, care a străbătut peste 3.000 de kilometri cu bicicleta, trecând prin şase ţări. Corporatist de profesie, Silviu a plecat din Timişoara în urmă cu două luni, dar nu a avut foarte mult timp la dispoziţie pentru a se pregăti de expediţia ce avea să-i schimbe întreaga perspectivă despre viaţă. 

Contrar aşteptărilor, oamenii pe care i-a întâlnit pe drum, şi pe care i-a întrebat ce anume îi face fericiţi, l-au făcut să înţeleagă că fericirea e dată de familie, de prieteni şi, în final, de lucrurile mărunte: muzică, soare sau voie bună. 

Dar călătoria sa a mai avut un scop. Acela de a veni în sprijinul unei fetiţe din Deva, diagnosticată cu o neurofibrom şi care avea nevoie de o operaţie costisitoare în Germania pentru a putea câştiga lupta cu boala, ceea ce s-a şi întâmplat. Asta pentru că micuţa de trei ani a fost recent operată, cu succes, de medicii germani, într-o clinică specializată din străinătate. 

Cei mai fericiţi oameni, iranienii 

Concret, pentru a o ajuta pe Karina Ciorogar, tânărul a „vândut” fiecare zi din aventura sa cu 100 de lei şi le-a trimis la schimb, celor care au vrut, scrisori din locurile în care se afla, cu schiţe desenate chiar de el şi întâmplări povestite „la cald”. A trecut prin Bulgaria, prin Persia, şi prin Turcia, dar ţara care şi-a pus cu adevărat amprenta asupra lui a fost Iranul, punctul final al călătoriei sale. 

„Într-un mod paradoxal, cei mai fericiţi oameni, cel puţin din cei cu care am interacţionat eu, au fost cei din Iran, asta în ciuda faptului că trăiesc într-o ţară în care au nişte dificultăţi pe care noi nici măcar nu ni le putem imagina. Sunt oameni care se bucură de lucrurile mărunte şi care şi-au acceptat situaţia. Îşi apreciază familia, prietenii. La ei, fericirea nu e legată de bani sau de realizări”, a povestit, pentru „Adevărul”, Silviu Cadia. 

Mărturiseşte că nu i-a fost uşor să parcurgă acest drum cu bicileta şi că, din cauza unor probleme la genunchi, s-a gândit să abandoneze cursa. Optimismul şi persoanele pe care le-a întâlnit în călătoria sa l-au făcut însă să meargă mai departe după o săptămână în care a luat pauză de la pedalat.

Bulgarii, reticenţi. Turcii, ospitalieri 

Reticenţa bulgarilor l-a pus pe gânduri, în timp ce ospitalitatea de care au dat dovadă turcii i-au adus, nu de puţine ori, zâmbetul pe buze. Toate răspunsurile pe care le-a primit vor sta la baza unui studiu pe care vrea să îl realizeze şi speră ca întâmplările vor ajunge, în acest an, şi într-o carte la care va începe să lucreze în curând. 

„La început voiam să întreb câţi mai mulţi localnici ce anume îi face fericiţi. Mi-am dat seama totuşi că puteam adresa această întrebare doar celor cu care am interacţionat mai mult. Răspunsurile au fost variate, dar cei mai mulţi au vorbit despre familie şi despre prieteni. Am legat şi multe prietenii”, a povestit tânărul de 30 de ani, care a creat şi o pagină de Facebook în care a postat mereu fotografii din expediţia sa.

„E o experienţă pe care aş recomanda-o oricui”

A avut parte şi de peripeţii. A rămas chiar fără internet timp de 10 zile, pe care le-a petrecut în Iran, schimbările de temperatură i-au jucat feste. Tot în Iran, punctul final al călătoriei, a lăsat şi bicicleta care l-a însoţit în această călătorie. I-a facut-o cadou unui puşti de 13 ani, copilul unei familii pe care a ajuns să o îndrăgească. A revenit în ţară zilele trecute iar viaţa lui va reveni la normal. Va fi în continuare corporatist, dar intenţionează să finalizeze studiul pe care şi l-a propus la bun început şi să lărgească şi comunitatea de pe Facebook, oamenii care i-au urmărit postările în călătoria pe bicicletă. 

„A fost o experienţă care mi-a schimbat viaţa. Încă mi-e greu să o definesc în cuvinte, dar este o călătorie pe care aş recomanda-o oricui. După trei săptămâni am început să simt oboseală fizică, dar din punct de vedere mental e altceva. Ajungi să îţi cunoşti limitele”, a explicat Silviu.

Diagnosticată cu neurofibrom la doar şase luni 

Călătoria sa a avut şi un scop caritabil. Silviu şi-a dorit să o ajute pe micuţa Karina Ciorogar, din Deva, care are doar trei ani dar este deja obişnuită cu spitalele şi cu medicii. Coşmarul a început în momentul în care părinţii au observat că fetiţa avea o umflătură în zona capului. Au mers la medicul de familie, care i-a trimis la specialist. Prima radiografie le-a dat de înţeles medicilor că fetiţa, care avea dureri de cap îngrozitoare, ar putea avea o tumoră. 

Diagnosticul final a fost pus însă abia după trei luni de investigaţii amănunţite. Rezultatele biopsiei i-au pus pe părinţi în faţa unei realităţi crunte: copilul lor a fost diagnosticat cu neurofibrom. De atunci, părinţii au trăit un coşmar continuu, fiind nevoiţi să se plimbe cu fetiţa din doctor în doctor. Deşi micuţa a suferit deja trei intervenţii chirurgicale, în Bucureşti şi în Cluj Napoca, singura şansă ca ea să scape de tumoră a reprezentat-o o intervenţie complicată care nu se putea face la noi, ci doar în străinătate. Zilele trecute, micuţa a fost operată, iar acum se află sub monitorizare. 

Operaţie de 40.000 de euro 

Costurile au fost, însă, prohibitive pentru părinţii Karinei. Concret, operaţia a costat 40.000 de euro, bani de care familia nu a dispus. O parte din suma finală a fost însă decontată de autorităţile române, au explicat părinţii micuţei, restul de 15.000 de euro provenind din donaţii. 

După ce a aflat de caz, tânărul lugojean a stabilit un al doilea scop al călătoriei sale. A decis să îşi „vândă” zilele de călătorie pentru a o ajuta pe fetiţă. Concret, persoanele care au donat bani în contul deschis pentru Karina de Fundaţia Mereu Aproape au primit o scrisoare timbrată de la Silviu din locul în care se afla pe parcursul călătoriei şi un rezumat al zilei, însoţit de o schiţă desenată chiar de biciclist. 

„M-am bucurat enorm să aflu că fetiţa a fost operată. Mai trebuie să treacă printr-o altă operaţie, mai puţin dificilă, dar greul cel mare a trecut”, a declarat Silviu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite