O zi din viaţa unui student medicinist voluntar, în lupta cu COVID-19: Rămânem pe baricade cât este nevoie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Perşa este student în anul IV la Medicină
Cristian Perşa este student în anul IV la Medicină

Sute de studenţi din Bucureşti s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor autorităţilor în gestionarea pandemiei de COVID-19. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi medicinişti.

Cristian Perşu are 22 de ani şi este student în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi, totodată, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, SSMB. El explică de unde a pornit această iniţiativă. „Duminica trecută am fost contactaţi – domnul rector în prima fază şi, ulterior, şi eu – de către prefectul Traian Berbeceanu pentru a veni în ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, în special cu resursa umană. Sunt circa 350 de studenţi voluntari înscrişi până astăzi, dar numărul lor creşte în fiecare zi”, afirmă tânărul.

Studenţii medicinişti au mai fost implicaţi într-o astfel de iniţiativă la începutul pandemiei, în luna martie, adaugă tânărul. „Atunci au fost studenţi care au lucrat în call-center, la liniile telefonice care preluau apelurile la DSPMB şi au ajutat cât au putut pe partea administrativă şi organizatorică, cu introducerea datelor în sistem şi cu digitalizarea bazelor de date”, mai spune Cristian. În mod constant, numărul studenţilor voluntari a fost de 30-40 în fiecare zi, în perioada stării de urgenţă.

O masă caldă şi abonament de transport gratuit

Acum, studenţii voluntari lucrează tot în beneficiul DSPMB în incinta Arenei Naţionale, unde există un spaţiu generos care permite munca în condiţii de siguranţă sanitară cât mai mare. „Lucrăm în două schimburi: prima tură începe munca la 8.00 dimineaţa şi o termină la 15.00 după-amiaza, iar cea de-a doua, de la ora 15.00 până la ora 22.00. Practic, realizăm anchetele epidemiologice, adică DSPB ne pune la dispoziţie fişele cu persoanele care sunt confirmate pozitiv şi mai departe aceştia sunt contactaţi telefonic pentru a se afla cine sunt contacţii direcţi, câţi sunt, cu scopul de a avea o evidenţă cât mai riguroasă a celor care sunt ori pozitivi, ori contacţi ai pozitivilor pentru a reduce cât de mult se poate numărul de infectări. În momentul de faţă, sunt 60 de posturi şi urmează să se mai suplimenteze cu încă 12. Sunt mândru de colegii mei!”, subliniază preşedintele SSMB.

Înainte de a începe efectiv munca, studenţii au fost instruiţi şi li s-au dat formularele pe care trebuie să le completeze, în funcţie de răspunsurile celor interogaţi. „Printre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt şi persoane care au 6-7 ani – caz în care discutăm cu părinţii –, precum şi persoane de 50-60 de ani”, adaugă Cristian. Dacă respondenţii sunt cooperanţi şi răspund cinstit la întrebări? „Nu avem niciun indicator de calitate pentru a verifica dacă oamenii răspund onest la ce întrebăm sau nu. Asta ţine şi de o responsabilitate civică pe care ar trebui să o aibă fiecare, dar ne aflăm în situaţia uunui număr foarte mare de cazuri, ceea ce ne arată cumva contrariul. Noi încercăm să facem tot posibilul, dar mai departe avem nevoie şi de cooperarea cetăţenilor”, punctează şeful studenţilor medicinişti.

Acţiunea studenţilor este una voluntară, dar nu lipsită de unele beneficii. „Primim câte o masă caldă în fiecare zi pe fiecare tură şi abonamente gratuite pentru transportul în comun.” Cât timp sunt dispuşi studenţii medicinişti să se implice? „Vom ajuta cât de mult timp va fi nevoie. E nevoie de un efort susţinut în astfel de situaţii”, conchide Cristian Perşu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite