Nuntă cu baroni: 1.200 de invitaţi participă la încuscreala din Buzău
0Toată lumea bună din Buzău, dar şi oficialităţi PSD din toată ţara se adună astă-seară la nunta feciorului lui Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean. Naşul deputatului PSD Adrian Mocanu (29 de ani) şi al Robertei Doloiu, fiica unui om de afaceri local, va fi chiar primarul de Buzău, Constantin Boşcodeală.
Mare nuntă mare la Buzău, astă-seară. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, „baronul" PSD Victor Mocanu, îşi însoară fiul. Ginerică, deputatul PSD Adrian Mocanu (29 ani), îşi uneşte destinele cu Roberta Doloiu (25 de ani), fiica unui important om de afaceri buzoian. Tânăra are chiar ea contracte cu instituţia condusă de socru.
Potrivit declaraţiei de avere, Victor Mocanu are o avere frumoasă: 4 terenuri, 2 apartamente, bijuterii, active financiare şi acţiuni la cinci firme.
Pentru ca atmosfera şi încuscreala să fie completă, naş mare este Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului, iar printre invitaţi se numără conducerea PSD în frunte cu Victor Ponta. Petrecerea va avea loc la patinoarul Buzăului, transformat peste noapte în sală de bal. 6.000 de lei a plătit familia pentru închirierea sălii timp de o săptămână.
Cine este mirele
Adrian Mocanu are 29 de ani şi a devenit deputat în Parlamentul României în 2008, când nici nu împlinise 26 de ani, înregistrând recordul absolut al tinereţii printre parlamentari. Este absolvent de ASE, în 2005, iar între 2002 şi 2008 a fost administrator de firmă.
Adrian Mocanu a fost ales în Colegiul uninominal 10 din Buzău, pe lista deputaţilor PSD de Buzău. În urma neînţelegerii cu liderul de atunci al PSD Buzău, senatorul Ion Vasile, cel mai tânăr deputat a părăsit PSD-ul şi s-a înscris la UNPR. La scurt timp, a revenit în PSD+PC, imediat după plecarea „inamicului" Ion Vasile din conducerea organizaţiei judeţene, prin înlocuirea cu Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău şi actualul naş.
Cine este mireasa
Roberta Maria Doloiu are 25 de ani şi este fiica omului de afaceri Gheorghe Doloiu. Din primăvara lui 2010 a administrat firma Bertini L&R International SRL, profilată pe lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor. În prezent, tânăra lucrează ca notar în judeţul Galaţi.
Trusoul necesar miresei pentru încuscrirea baronilor buzoieni a fost pregătit din vreme, socrul mare Victor Mocanu (preşedintele CJ) oferindu-i, fără licitaţie, viitoarei sale nurori Roberta Doloiu (patroană de firmă) un contract de lucrări publice în valoare de 114.996 lei. Potrivit anunţului de atribuire cu numărul 101.559 din 3 februarie 2011 (publicat pe dgmarket.ro), Consiliul Judeţean Buzău a scos la licitaţie „Restabilirea circulaţiei pe drumul judeţean DJ 203C km10+300-14+500 Brădeanu-Florica, judeţul Buzău". Deşi ar fi fost necesară o licitaţie, această lucrare a fost dată de Consiliul Judeţean, prin atribuire directă, firmei buzoiene SC Bertini L&R International SRL. Care aparţine Robertei Doloiu, nimeni alta decât viitoarea noră a preşedintelui CJ Buzău.
Cine este socrul mare
Preşedintele CJ, Victor Mocanu, socrul mare şi Primarul Constantin Boşcodeală, naşul de cununie Fotografii: Mirela Copariu
Victor Mocanu este preşedintele Consiliului Judeţean Buzău din 2004, după un mandat de patru ani în prezidiul acestui for, ca vicepreşedinte. Este căsătorit şi are doi copii, o fată, Anca, medic la Spitalul Fundeni, şi un băiat, Adrian, deputat PSD din 2008. Este absolvent de ASE, a terminat şi Institutul Naţional de Administraţie, şi a fost timp de patru ani vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. După Revoluţie a fost zece ani director general adjunct şi director general la Finanţele Buzău. Alături de Liviu Dragnea, el este unul dintre cei patru baroni judeţeni suspectaţi că au fraudat fonduri europene.
Trecutul lui Victor Mocanu este controversat şi în plan politic. El a plecat din PD cu surle şi trâmbiţe înainte de alegerile din 2008, apoi s-a înscris în PSD, unde, într-un termen foarte scurt, a reuşit să-şi promoveze fiul pe lista candidaţilor acestui partid la Camera Deputaţilor.
Cine este socrul mic
Gheorghe Doloiu este un cunoscut patron din Buzău, care a început afacerile în anii '90, înfiinţând un lanţ de magazine de electronice şi electrocasnice. În prezent, este catalogat la nivel local drept cel mai mare investitor în domeniul prelucrării şi distribuţiei de legume - fructe, după ce a preluat de la stat fosta Întreprindere de Legume şi Fructe.
Recent, Doloiu a câştigat licitaţia pentru găzduirea sediului sucursalei Buzău a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în detrimentul CEC Bank şi Romtelecom.
Cine este naşul
Constantin Boşcodeală are 50 de ani şi este primarul municipiului Buzău din 1996, când a candidat pe listele PD. La următorul mandat, care a început în 2000, a fost propulsat în prima funcţie din Primărie de către Alianţa pentru România, apoi a trecut împreună cu mai mulţi consilieri la Partidul Social Democrat, sub culorile căruia a obţinut următoarele două mandate de primar.
Roberta şi Adrian
După doi ani de prietenie cei doi au decis să-şi unească destinele, iar la marele eveniment, care are loc la Patinuarul Ice Magic, vor participa peste 1.200 de persoane. S-au cunoscut în urmă cu mai bine de doi ani în Bucureşti, într-un cerc de prieteni. S-au plăcut din prima secundă, dar până şi-au mărturisit sentimentele a trecut ceva vreme. „Chiar dacă eram amândoi din Buzău, ne-am cunoscut la Bucureşti, într-un cerc de prieteni.
Ne-am mai întâlnit apoi la câteva evenimente în Buzău şi la un moment dat Roberta mi-a spus că vrea să-şi comande o maşină în Germania. M-am oferit să o ajut pentru că eu cunoşteam pe cineva acolo, am mers împreună şi apoi ne-am îndrăgostit unul de celălalt", povesteşte tânărul deputat.
Chiar dacă Roberta şi Adrian şi-au dorit mult ca marele eveniment să treacă neobservat, povestea de dragoste dintre cei doi, dar mai ales nunta lor a ajuns evenimentul monden al anului. „Ne-am dorit mult să nu se pună foarte mare accent pe acest eveniment. Suntem nişte tineri normali şi ne dorim o petrecere normală, tradiţională, aşa cum se face la români", mai spune Adrian Mocanu.
Atât costumul mirelui, cât şi rochia miresei au fost achiziţionate din ţară, la preţuri pământene, după cum ne-a precizat tânărul deputat. Costumul care a costat 1.400 de lei, a fost cumpărat de la Apaca din Bucureşti, iar rochia miresei care a fost plătită de soacra mică este o creaţie a unui designer din Piatra Neamţ.
Pregătirile pentru nunta anului au început în urmă cu o săptămână. Patinoarul Ice Magic s-a transformat practic în numai câteva zile într-o adevărată sală de bal, cu mochetă roşie, comandată special, mii de metrii de voal care au acoperit pilonii metalici, iar zeci de persoane au robotit zile întregi pentru ca totul să iasă perfect.
În incinta patinuarului a fost amplasată o scenă pe care vor urca în noaptea nunţii 12 formaţii româneşti. Începând cu orele 17.00, cei doi miri se vor prezenta în faţa ofiţerului Stării Civile pentru oficierea căsătoriei. La petrecerea care începe la ora 20.00 sunt aşteptaţi numeroşi colegi parlamentari ori superiori de partid, în frunte cu Victor Ponta şi Daciana Sârbu.
"Suntem nişte tineri normali şi ne dorim o petrecere normală, tradiţională, aşa cum se face la români."
Adrian Mocanu
deputat PSD
1.200 de persoane sunt invitate la nunta care va avea loc la Patinoarul Ice Magic.
Patinoarul, transformat în salon de nunţi
În urma unui parteneriat public-privat încheiat cu Primăria Buzău, compania ElcarGid a demarat în luna martie a anului 2007 un proiect de reabilitare şi repunere în funcţiune a Patinoarului din Buzău. Municipalitatea a pus la dispoziţie terenul şi a promis să subvenţioneze biletele pentru elevi, în timp ce firma ElcarGid s-a obligat să investească în echipamente de ultimă generaţie pentru reamenajarea la standarde europene a unei baze sportive şi de agrement.
Nunta fiului preşedintelui CJ Buzău, baronul local Victor Mocanu transformă patinoarul din Buzău în salon de nunţi pentru a doua oară. Prima dată s-a întâmplat anul trecut, când a fost închiriat de un om de afaceri local. De data aceasta, pentru nunta anului, familiile mirilor
au plătit o chirie de 6.000 de lei.
„Drumul Vinului", cu acces în boscheţi
Costel Crângan
Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, a anunţat pentru săptămâna viitoare recepţia lucrărilor de modernizare a traseului cunoscut ca „Drumul Vinului", de fapt o înlănţuire de cinci drumuri judeţene de la poalele dealurilor subcarpatice care măsoară în total 58 de kilometri.
Multe dintre podeţe au fost montate către câmp Foto: Iulian Bunilă
Programul de modernizare a acestui drum, început în 2010, a fost indicat de către finanţator, respectiv Comisia Europeană, ca exemplu negativ în ceea ce priveşte corectitudinea utilizării fondurilor europene. Altfel spus, CJ Buzău este bănuit că ar fi trucat licitaţiile pentru atribuirea lucrării. Preşedintele CJ crede că nominalizarea Buzăului pe lista neagră este o greşeală. „Valoarea totală a proiectului a fost de 970 de miliarde de lei vechi, dar s-a realizat la 40% din valoarea proiectului. Licitaţia a fost câştigată de Sorocam la valoarea de 400 de miliarde de lei vechi, iar restul a rămas economie", a declarat Mocanu.
Primarii comunelor pe raza cărora trece acest drum ar trebui, teoretic, să-şi dea miercuri, la recepţia lucrării, binecuvântarea cu privire la nou-născutul în materie de infrastructură. Mulţi însă n-o vor face, deoarece, spun ei, lucrarea e neterminată.
Lucru de mântuială
Ei sunt de părere că muncitorii s-au grăbit să monteze podeţe în locuri nepotrivite, către câmp, bălării sau garduri fără porţi, dar au lăsat alte zeci de proprietăţi fără rampe de acces. „Eu am dat o listă proiectantului cu proprietăţile care necesită podeţe însă au construit haotic, către terenuri nelocuite şi garduri. O să ajungă lumea să astupe şanţurile ca să poată ajunge la grădini", ne-a spus Cornel Enache, primarul din comuna Pietroasele.
Coordonatorul proiectului de modernizare spune că numărul mare de podeţe inutile este consecinţa faptului că proiectarea s-a făcut în 2007, când altfel erau proprietăţile. „Podeţele s-au făcut la gospodăriile indicate de primării la acea vreme. Între timp s-au făcut împroprietăriri, vânzări de proprietăţi şi nu au mai corespuns datele", a declarat Luminiţa Băcanu, managerul de proiect.