Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire
0Autorităţile au decis marţi ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise.
Mai mult, prefecţii şi primarii au primit instrucţiuni să creeze o linie telefonică pentru a putea lua legătura în timp real cu furnizorii de energie electrică în vederea rezolvării cât mai rapid a problemelor întâmpinate din cauza zăpezii.
Toate aceste măsuri au fost luate în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ce a avut loc ieri la Ministerul Afacerilor Interne, unde directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat că începând cu 20 noiembrie ar putea ninge în aproape toată ţara.
Primele ninsori sunt preconizate de la 1 noiembrie, la munte, iar după 20 noiembrie se vor extinde la nivelul întregii ţări.
„Nu spun că ninge pe 20 noiembrie, spun că după această dată, precipitaţiile pot fi sub formă de zăpadă”, a precizat Ion Sandu.
Risc de înzăpeziri pe cele mai aglomerate drumuri
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a întocmit o hartă cu principalele zone ce prezintă risc de înzăpezire, hartă pe care cele mai intens circulate şosele apar ca fiind şi cele mai periculoase.
Spre exemplu, cel mai intens utilizat drum este DN1, şi acesta apare trasat cu roşu (pericol mare de înzăpezire – n.r.) pe aproape toată lungimea lui, excepţie făcând doar partea cu serpentine dintre Predeal şi Braşov.
Autostrăzile A1 (Bucureşti-Piteşti) şi A2 (Bucureşti-Constanţa) sunt, de asemenea, semnalate ca înzăpezibile. Şi DN2, care face legătura dintre Bucureşti şi localităţile din Moldova, este în pericol până în zona Râmnicu Sărat, apoi de la Adjud-Bacău până la Roman - Târgu Neamţ.
În Dobrogea, aproape toate drumurile prezintă risc de înzăpezire, în timp ce în Banat şi Crişana nu sunt semnalate astfel de pericole. Harta CNADNR a fost întocmită în baza valorilor multianuale înregistrate de ninsori şi de cazuri cu blocare de trafic şi nu are legătură cu atribuirea sau nu a lucrărilor de deszăpezire din fiecare an.
4.000 de lei amendă pentru lipsa cauciucurilor
Potrivit actualei legi, pentru neechiparea corespunzătoare a maşinii se retrage certificatul de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, cei care nu au cauciucuri de iarnă şi blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi vor fi nevoiţi să suporte şi costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.