Nicolăescu: spitalele riscă să intre în insolvenţă dacă mai acumulează datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu spune că dacă spitalele mai acumulează datorii, ar putea intra în insolvenţă FOTO Adevărul
Nicolăescu spune că dacă spitalele mai acumulează datorii, ar putea intra în insolvenţă FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a recomandat liderilor Sanitas reuniţi la Bucureşti, miercuri, la Consiliul Naţional, „să stea cu ochii” pe managerii spitalelor, ca să nu mai facă arierate, avertizând că unităţile sanitare, dacă tot vor acumula datorii, ar putea să intre în insolvenţă.

„Fondurile alocate sănătăţii sunt departe de a fi mulţumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Şi când vorbim de necesar, să nu ne gândim a avea o situaţie excepţională, ci a avea o situaţie normală. Cred că mai avem mult până la normalitate, important este să vrem să ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie să nu mai avem arierate. Dacă nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem servcii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii”, a mai spus ministrul, la întâlnirea cu liderii Sanitas.

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu le-a cerut sindicaliştilor să sprijine ministerul astfel încât spitalele să nu mai acumuleze datorii.

„Vă solicit să ne sprijiniţi în modul în care să urmărim managerii de spitale să nu mai facă arierate în acest an. Pentru că orice arierat făcut în acest an ne grevează speranţele anului 2014. Arierate înseamnă să plătim şi la anul arierate, în loc să facem ce ar trebui cu banii, adică să dăm mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem serivii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii (...) Să stăm cu ochii pe manageri, să facem o monitorzare foarte clară, foarte precisă, şi să ştim când aceştia (managerii spitalelor - n.r.) se abat de la reguli (...) Aceasta este calea reformei pe care trebuie s-o facem în paşi. Cred că o parte din rezultate ar trebui să le vedem în ultima parte a acestui an. Dar vă cer sprijin şi participarea dumneavoastră la acest proces amplu, dar extraordinar de greu", le-a mai spus Nicolăescu celor de la Sanitas.

Ministrul a propus, ca soluţie pentru reducerea cheluielilor din spitale, utilizarea mai amplă a ambulatoriilor, avertizând asupra pericolului ca unităţile sanitare să intre în insolvenţă.

Liderii sindicali prezenţi la întâlnire au detaliat probleme ale spitalelor din ţară, una dintre acestea fiind lipsa de personal.

Reprezentantul Sanitas Vaslui a reclamat fondurile insuficiente, precizând că, în acest judeţ, pentru prima dată, Casa de Asigurări de Sănătate alocă venituri "trimestrializate".

„Avem doar şase miliarde (lei vechi - n.r.) în plus peste banii pentru salarii, nu avem cum să supravieţuim cu acest buget. În plus, externalizarea (unor servicii - n.r.) este una din sursele care scot bani din sistem. La început, firmele cer bani puţini, dar apoi cresc costruile. În loc să scadă costurile cu 15 la sută, cum spune legea, se ajunge la dublare sau triplare. Este un fenomen alarmant”, a mai spus sindicalistul din Vaslui, adăugând că şi service-ul la aparatura medicală este extrem de costisitor, având preţuri car "ne omoară".

La aceeaşi întâlnire, reprezentantul Sanitas Olt a precizat că tăierea tichetelor de masă a lăsat infirmierele fără o treime din salariu, avertizând că, în iunie, sistemul s-ar putea bloca, din cauza fondurilor insuficiente.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite