Newcastle, oraşul de la "Hadrian Wall"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situat între râul Tyne şi malul Mării Nordului, localitatea e una dintre provocările turistice din Marea Britanie Zidul construit de romani, în nordul Marii Britanii, la monumentul

Situat între râul Tyne şi malul Mării Nordului, localitatea e una dintre provocările turistice din Marea Britanie

Zidul construit de romani, în nordul Marii Britanii, la monumentul dedicat împăratului Hadrian, statuile închinate Victoriei, prima regină a englezilor, sau primele maşini ale revoluţiei industriale sunt numai câteva dintre obiectivele pe care le pot vizita turiştii în Newcastle Upon Tyne. Situat în partea de nord a Marii Britanii, oraşul este înconjurat de nenumărate situri istorice.

Newcastle a fost înfiinţat în vremea romanilor sub denumirea de Pons Aelius (podul Aelius), situat în partea de nord a râului Tyne. În secolul al XVl-lea, oraşul a fost printre primele industrializate, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai vechi zone de unde se extragea cărbunele. Newcastle Upon Tyne are aproape 800.000 de <> şi rezidenţi străini, răspândiţi în mai multe districte de-a lungul malului Mării Nordului. Se spune că numele de <> vine de la numele lui George al ll-lea, pe timpul căruia localnicii foloseau lămpile de siguranţă, inventate de acesta, pentru intrarea în mină. O altă versiune a legendei arată că numele de <> provine de la unul dintre designerii vestiţi în zonă, George Stephenson.

De cum ajungi în Newcastle, îţi dai seama că limba vorbită de localnici este diferită de engleza pură, <> . De altfel, dialectul <> îi face faimoşi pe locuitorii din Newcastle. La primul contact cu localnicii ai mai degrabă senzaţia că vorbesc limba germană.

Bastion la Marea Nordului

Odată ajuns în oraş, pentru a te lămuri asupra istoriei locului, ai nevoie de cel puţin câteva zile, în care să vizitezi atât monumentele din localitate, cât şi pe cele din împrejurimi. Pe măsură ce îl vizitezi, oraşul îşi dezvăluie o identitate proprie, dată atât de Unul dinclădirile cu diverse stiluri arhitecturale, cât şi de cetăţile care îl înconjoară. Deşi cunoscut mai mult ca oraş industrial, Newcastle este un adevărat centru universitar, cu cele două instituţii, vechi de aproape două secole, care atrag anual sute de studenţi din întreaga lume. Una din atracţiile moderne ale oraşului este şi Millenium Bridge, o construcţie din metal care face legătura întrre cele zonele situate de o parte şi de cealaltă a râului Tyne. Cel mai important obiectiv este însă Tynemouth Priory & Castle, un castel situat pe malul Mării Nordului, la unul dintre capetele zidului lui Hadrian. Castelul a fost construit de Eduard I, pe la 1296, pe ruinele unor fortificaţii ale armatei romane din jurul anului 601. Ulterior, construcţia a fost refăcută în perioada secolelor XV- XVll, fiind un important bastion de apărare. În preajma ruinelor se află mormintele celor mai importanţi regi şi cavaleri ai armatei engleze. La castel se poate ajunge şi cu metroul. De altfel, metroul este cel mai simplu mijloc de transport care leagă toate cele patru regiuni ale oraşului. O călătorie costă între două şi cinci lire, în funcţie de linie. Ceva mai ieftin este biletul valabil pentru o singură zi, care costă aproximativ cinci lire, pentru toate liniile de metrou din oraş.

Oferte:

- Bucureşti-Newcastle - 235 de euro tur şi retur British Airways

- Bucureşti-Newcastle - 280 de euro tur şi retur Deutshe Lufthansa AG

Ponturi:

- Cel mai apropiat castel care poate fi vizitat este Durham, situat la 15 minute de mers cu trenul, de Newcastle

- Muzeul de antichităţi din oraş poate fi vizitat

- În perioada 21-27 iulie poate fi vizitată expoziţia "Viking Village". Preţul de intrare e de 4,20 lire sterline pentru adulţi şi 3 lire pentru copii.

- Cu aproximativ jumătate de liră, în localurile din Newcastle se poate mânca fish&cheaps, o reţetă locală.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite