Negocierile pentru noua lege a salarizării se mută la Ministerul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, luni, că în această săptămână, precum şi în cursul săptămânii viitoare, vor avea loc consultări la sediul ministerului cu reprezentanţi ai sindicatelor în vederea elaborării noii legi a salarizării.

"Urmează să ne întâlnim în cursul acestei săptămâni şi săptămâna viitoare la fel, astfel încât să ascultăm punctele lor de vedere. Unii le-au formulat în scris, urmează să avem şi aceste consultări la sediul Ministerului Muncii", a spus Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere în sesiunea de toamnă.

Anunţul este făcut în contextul în care în ultima lună mai multe sindicate au ameninţat cu grevă. Totul a început cu revolta medicilor care au cerut dublarea salariilor din sistemul de sănătate, ca reacţie la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că medicii au statut de funcţionar public, iar infracţiunile de corupţie se pedepsesc conform acestui statut.

Premierul Victor Ponta a promis creşterea cu 25% a angajaţilor din sistemul de sănătate, printr-o ordonanţă de urgenţă, însă medicii continuă planurile de grevă de la 1 septembrie.

Astfel, Medicii participă luni la o nouă rundă de negocieri cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi speră să obţină, la finalul discuţiilor, un răspuns afirmativ la cea mai importantă revendicare: dublarea salariilor. 

„Plecăm de la premisa că ne dorim o dublare a salariilor, de mâine dacă este posibil, şi ne interesează să obţinem poziţionarea ca magistraţi. Avem şi nişte grile europene la îndemână, care arată şi diferenţele de salarii între medici şi asistenţii medicali. În plus, economiştii cu care am lucrat în aceste zile ne-au ajutat să facem şi nişte calcule de impact. Bani pentru o dublare există în sistem, să vedem dacă îi şi primim”, a explicat, pentru „Adevărul”, chirurgul Florin Chirculescu, preşedintele Sindicatului Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

Acesta spune că dacă negocierile purtate mâine vor eşua, singura variantă care rămâne în picioare este mitingul programat pe 1 septembrie, la ora 8.00, în faţa Ministerului Sănătăţii. Protestul va fi unul perfect legal, asta pentru că astăzi se vor obţine şi autorizaţiile necesare, a completat Chirculescu. Medicul admite că dacă va exista, totuşi, un consens, manifestarea ar putea fi amânată.

Profesorii, amânaţi până pe 15 septembrie

Încurajaţi de evoluţia negocierilor cu medicii, şi profesorii doresc noi negocieri pe proiectul legii salarizării, care să implice creşteri salariale de 15% din luna decembrie. Totuşi, sindicatele din învăţământ au convenit săptămâna trecută să amâne discuţiile cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, până pe 15 septembrie.

"Ne-am asumat că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii prioritare. Pe 15 septembrie vom veni cu elemente mai concrete. După două ore de negociere, am ajuns la un numitor comun să urgentăm finalizarea legii salarizării şi încercăm în avans implementarea creşterilor salariale deja stabilite care sperăm să aibă loc cât mai devreme posibil în funcţie de stadiul Codului Fiscal şi al Legii Salarizării", a explicat Cîmpeanu pentru „Adevărul". Dacă profesorii vor primi creşterea salarială cerută, aceasta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 1,6 miliarde de lei, adică echivalentul efortului bugetar pentru mărirea salariilor din Sănătate cu 25% fiindcă în Educaţie sunt mult mai mulţi angajaţi, a mai explicat ministrul Educaţiei.

La rândul lui, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a explicat, la ieşirea de la discuţiile care au avut loc luni la Guvern, de ce este obligatoriu ca salariile dascălilor să crească până la Crăciun. El a explicat că din 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, cu mult peste nivelurile care se practică astăzi în învăţământ. Mai exact, un profesor debutant are un venit net de 830 de lei, iar un învăţător de 780 de lei.

"În momentul de faţă, un profesor debutant cu studii superioare câştigă cu 20% mai mult decât o femeie de serviciu. Nu este normal. Momentan, salariul brut este de 1.200 de lei, dacă ar fi să ajungem la un salariu net de 1.200 de lei, asta ar însemna o creştere salarială de 50%. Sperăm ca până la Crăciun, profesorii să beneficieze de o creştere salarială de 15%", a spus Hăncescu pentru "Adevărul". La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a spus că, în viziunea sa, 15% este mult prea puţin. "Salariul unui profesor debutant ar trebui să fie de două ori mai mare decât este acum", a spus Nistor.

De altfel, sindicaliştii au convenit recent cu Ministerul Educaţiei o creştere medie de 70% a salariilor personalului din învăţământ, pe parcursul a trei ani. Documentul se află în analiză la Ministerul Muncii şi face parte din noua Lege a Salarizării.

Poliţiştii şi controlorii de trafic, pe lista nemulţumiţilor

Şi poliţiştii şi-au manifestat nemulţumirea privind modul în care decurg negocierile pe lege a salarizării, dar au precizat că nu se gândesc încă la grevă.

Pe de altă parte, o altă categorie de angajaţi care revendică salarii mai mari şi condiţii mai bune de lucru este cea a controlorilor de trafic, care anunţaseră de asemenea cu grevă începând de la 1 septembrie, însă situaţia a fost detensionată după transferul directorului general Aurel Stanciu, la Ministerul Transporturilor. Astfel, liderul de sindicat Florin Diaconu a precizat că angajaţii ROMATSA preferă să intre la noi negocieri cu noua conducere a companiei, decât să declanşeze grevă, însă doar atât timp cât sunt constructive. 

Astfel, sindicaliştii şi patronatul ROMATSA încearcă, luni, să găsească noi soluţii la cele 14 revendicări pe care sindicaliştii le solicită în noul contract colectiv de muncă.

„Sunt şanse mari ca greva să fie anulată. Mare parte din revendicări au fost soluţionate”, au explicat surse din rândul sindicaliştilor, citate de digi24.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite