Musulman = terorist? Cum să interpretăm cazul adolescentelor musulmane bătute în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părerile specialiştilor după ce două tinere musulmane au fost agresate pe stradă de n grup de tineri
Părerile specialiştilor după ce două tinere musulmane au fost agresate pe stradă de n grup de tineri

Ce fel de semnal şi cum trebuie interpretată agresarea a două tinere musulmane, miercuri, în centrul Capitalei, de către de un grup de tineri pe motivul apartenenţei etnice ale acestora. Caz izolat şi o reacţie emoţională firească în urma atentatelor teroriste? Xenofobie indusă şi de anumite remarci anti-islamice ale elitei româneşti?

Tinerele, eleve de liceu, ce purtau vălul islamic, au fost atacate în plină stradă, în timpul zilei, în zona Moşilor, de un grup de trei băieţi şi două fete. Fetelor le-au fost smulse vălurile şi au fost bătute, rănite cu cuţitul şi numite ”musulmane teoriste” şi ”terosiste Isis”.

Sociologul Alfred Bulai, dar şi analiştii politici Adi Zăbavă şi Sorin Bocancea consideră că agresiunea ce a avut loc miercuri,pe Calea Moşilor din Bucureşti, asupra fetelor musulmane este un caz izolat şi că nu ar trebui să considerăm că România se confruntă cu o problemă generalizată legată de xenofobie, naţionalism şi anti-islamism. Totodată, aceştia consideră reacţia tinerilor este una emoţională în urma evenimentelor tragice din Europa.

”Este un caz izolat, România este o ţară tolerantă”

Sociologul Alfred Bulai spune că agresiunea petrecută împotriva tinerelor musulmane, pe Calea Moşilor, este o reacţie punctuală a unor tineri după atentatele de la Paris şi Bruxelles, dar că nu reprezintă o atitudine generală a României. Bulai susţine că România are o toleranţă ridicată, altfel nu am fi avut un preşedinte neamţ, nu am fi ieşit în stradă pentru a protesta alături de Raed Arafat în 2012 şi nu am avea ca procuror şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi.

”Nu aş da o notă dramatică evenimentului. Tinerii au reacţionat în urma a ceea ce au văzut la televizor şi trebuie să avem în vedere şi că tinerii sunt predipuşi către violenţă în general. Într-adevăr, agresiunea avut clar ca motivaţie faptul că fetele erau de altă religie, însă trebuie să avem în vedere şi numărul actelor de violenţă împotriva româncelor. Româncele sunt agresate în fiecare zi. Este o reacţie emoţională, punctuală. Românii sunt emoţionali, suntem o naţie afectivă”, a explicat pentru Adevărul sociologul Alfred Bulai.

Potrivit acestuia, ar fi fost o problemă în cazul în care ar exista o grupare care ţinteşte agresarea musulmanilor, care acţionează sistematic  împotriva cetăţenilor islamici.

În asentimentul acestuia este şi analistul politic Adi Zăbavă, cu toate că prevede un viitor mai sumbru, dacă actele de terorism vor continua.

”Consider că nu este de mirare că, sub presiunea ultimelor evenimente din Europa, au apărut şi astfel  de reacţii, dar nu cred că ne confruntăm, cel puţin deocamdată, cu un fenomen de xenofobie în ceea ce priveşte populaţia musulmană. Sunt cazuri izolate şi nu putem vorbi despre un fenomen. Da, putem dezvolta frici şi atitudini ostile, dar mai avem până să avem o problemă. Exista, totuşi, posibilitatea ca, în timp, dacă terorismul continuă, să ne confruntăm cu urmări mai grave”, a spus şi analistul politic Adi Zăbavă.

”Violenţa naşte violenţă”

Potrivit analistului politic Sorin Bocancea, cultura europeană nu este una violentă, dar acum împrumută violenţa musulmanilor.

”Violenţa naşte violenţă. Cultura europeană nu este una violentă, dar iată că răspunde cu violenţă violenţelor lumii musulmane. Cazul de miercuri este un caz izolat, însă vedem că violenţa musulmanilor împotriva europenilor este împrumutată de către noi. Sunt acţiuni reprobabile, dar sunt cazuri izolate”, a spus pentru ”Adevărul” analistul politic Sorin Bocancea.

Atitudinile xenofobe, încurajate de elite

Potrivit sociologului Mircea Kivu, atitudinile xenofobe sunt încurajate şi de către reprezentanţi din elita românească. Acesta lămureşte că eticheta de ”teroriste” adresată tinerelor a fost făcută prin transferul urii împotriva unor extremişti şi a atentatelor la întreaga religie.

”Din păcate, în ultima vreme, au apărut în spaţiul public comentarii antisislamice făcute de către aşa-zişi intelectuali. Atunci, dacă lumea elitelor are reacţii din astea, nu este de mirare că apar şi la nivelul unor derbedei, pentru că doar nişte derbedei cu minţile încinse ar apela la agresiuni. Îngrijorător nu este că există nişte derbdei care au atitudini xenofobe şi naţionaliste, ci că există susţinerea unor astfel de puncte de vedere radicale din partea unei aşa-zise elite, un strat important al societăţii. Totodată, nu putem acuza o întreagă religie pentru atentatele teroriste”, a explicat pentru Adevărul sociologul Mircea Kivu.

Suntem ca englezii care ne fac pe noi, românii, hoţi şi leneşi, fiind asimilaţi cu romii?

Potrivit sociologului Mircea Kivu nu ar trebui să mergem atât de departe şi să generalizăm atât în ceea ce priveşte atitudinea englezilor faţă de noi, cât şi în ceea ce priveşte atitudinea românilor faţă de islam şi musulmani.

”Există un val de xenofobie în întreaga Europă.  Nu aş generaliza în ceea ce priveşte atitudinea englezilor faţă de români, pentru că am cunoscut englezi care şi-au manifestat simpatia faţă de români şi romi. Există zone sensibilie şi deschise la discursurile naţionaliste, xenofobe, care sunt stimulate şi de către evenimentele recente, care pot fi interpretate. Vorbim aici, evident, de recentele acte teroriste”, a mai spus Kivu.

Un tânăr agresiv este agresiv indiferent de situaţie

Psihologul Mihai Copăceanu arată că un adolescent agresiv este agresiv indiferent de situaţie, iar tinerii care au agresat fetele musulmane s-au încurajat unii pe alţii, pentru că a intervenit forţa grupului.

”Sunt cazuri în care tinerii din grupuri s-au angajat atât de tare, prin încurajarea reciprocă, încât au bătut atât de tare victima încât aceasta a murit. Persoanele fac în grup lucruri mult mai periculoase decât ar face indivizii, persoanele luate separat”, a lămurit psihologul Mihai Copăceanu.

Totodată, potrivit acestuia, atitudinile xenofobe trebuie descurajate şi pedepsite aspru.

Tinerii trebuie educaţi  pentru toleranţă

Psihologul Mihai Copăceanu consideră că românii încă nu sunt atât de toleranţi pe cât ar trebui.

”Românii încă întorc capul când văd un om de culoare, iar în mediul rural este şi mai rău. Oamenii de la ţară blamează dacă o persoană se căsătoreşte cu cineva din alt sat. Nu ar fi rău ca în şcolile în care există elevi de alte etnii să existe discuţii pentru integrarea celor de alte etnii sau cu alte convingeri religioase. Categoric trebuie abordată în şcoală tema integrării copiilor de alte etnii”, a mai spus psihologul.

”Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru politicieni”

Preotul Eugen Tănăsescu consideră că tinerii care au agresat fetele musulmane nu sunt departe de fundamentaliştii şi radicalii din care se nasc teoriştii. Totodată, le transmite celor care sunt mânaţi de ură faţă de cei care care sunt de altă naţie sau sunt adepţi al unei alte religii că nicio religie nu îndeamnă la ură.

”Iisus a zis lui Petru: Bagă sabia ta în teacă, căci toţi cei ce scot sabia de sabie vor muri. Cei care nu pot trăi alături de musulmani să înveţe de la dobrogeni, care trăiesc în armonie cu turcii”, a spus pentru Adevărul preotul Eugen Tănăsescu.

Ce e mai grav, potrivit preotului, este că politicile extremiste câştigă teren în Europa, iar atitudinile politicienilor în campaniile electorale bazate pe remarci xenofobe au urmări adânci în masa electorală.

”Suntem martorii extinderii unor politici extremiste, anti-migraţie, naţionaliste. Liderii politici români trebuie să fie atenţi şi să nu lase ca acestea să se manifeste şi la noi. Ce s-a întâmplat la Bucureşti cu tinerele musulmane trebuie să fie un semnal de alarmă pentru politicieni, pentru culte, autorităţi, pentru că trebuie să învăţăm să-i respectăm pe cei de lângă noi. Cred că este un început de radicalizare al tinerilor, ca urmare a evenimentelor ce au loc în Europa, din cauza atitudinile anti-migraţie”, a mai spus preotul Tănăsescu.

Problema celor 20 de milioane de musulmani europeni. Cine sunt, de unde au venit şi de ce se radicalizează

Zgonea spune că nu vede niciun impediment în construcţia unei moschei la Bucureşti: Toleranţa naşte toleranţă!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite