Motivul pentru care vaccinaţii infectaţi vor sta mai puţin în izolare decât nevaccinaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze este de opt oi mai redus
Riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze este de opt oi mai redus

Riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze cu noul coronavirus este de opt ori mai redus, comparativ cu una nevaccinată. În cazul în care totuşi se întâmplă, vaccinaţii scapă mai repede de boală pentru că în aceştia virusul moare mai repede. De aceea autorităţile intenţionează să schimbe metodologia de supraveghere a celor care se infectează, deşi sunt vaccinaţi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că intenţionează să schimbe metodologia de supraveghere a persoanelor vaccinate care se infectează cu SARS-CoV-2. „Metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că, probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de faţă, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă. 

Asta pentru că, acum, mulţi dintre cei vaccinaţi care se infectează şi află acest lucru în urma unui test rapid pe care şi-l fac acasă ezită să facă şi un test RT-PCR pentru că, din momentul în care acesta se dovedeşte a fi pozitiv, trebuie să stea în izolare 14 zile. Această perioadă se adaugă poate altor 5-6 zile în care stau în izolare în urma testului rapid pozitiv.  

Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, arată că în cazul persoanelor vaccinate, evoluţia bolii este alta. „Din datele ştiinţifice pe care le avem la nivel internaţional, pacienţii vaccinaţi cu schemă completă care sunt testaţi pozitiv au o evoluţie mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede - moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Însă persoanele vaccinate complet, cât şi persoanele nevaccinate au la momentul diagnosticului o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68% la persoanele vaccinate cu schemă completă. „Deci, din acest punct de vedere, ţinând cont şi de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puţin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinaţi sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiţă (foto jos).

digi24

Cum procedăm dacă ne infectăm 

Dacă suntem vaccinaţi şi facem totuşi infecţia, abordarea medicală este aceeaşi ca în cazul oricărui alt pacient cu aceeaşi infecţie. „Dacă avem o formă uşoară sau chiar asimptomatică, este important să ţinem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome – pot fi prezente febra, durerile de cap, durerile în gât – şi de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară, şi atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat  Gheorghiţă.

Testarea profesionistă se poate face şi prin serviciul de Ambulanţă, a mai spus acesta. „Este bine să ştim data de la debutul bolii, de la primul test pozitiv, pentru că, de pildă, în certificatul verde digital, una dintre informaţii este legată de istoricul trecerii prin boală, care se estimează la 180 de zile de la data primului test pozitiv. În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, şi a ieşit pozitiv, trebuie să-mi anunţ contacţii fără nici cea mai mică reţinere, iar aceştia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

Care trebuie să fie atitudinea contacţilor 

Anunţarea imediată a contacţilor este foarte importantă pentru că varianta Delta are o perioadă de incubaţie de 4 zile, faţă de 6 zile, virusul iniţial. Acesta este şi motivul pentru care se răspândeşte mai uşor. Contacţii trebuie să stea acasă şi să se testeze. Mai mult decât atât, în cazul infecţiei cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebire de varianta Alpha, unde era estimat la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăşi, răspândirea mult mai uşoară a variantei Delta, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Dacă pacienţii rămân asimptomatici, cazul se transmite la medicul de familie, se raportează la DSP, se face ancheta epidemiologică, se identifică contacţii, se supraveghează, se testează, tocmai pentru a ieşi din carantină. 

pandemie coronavirus covid masca foto shutterstock

Simptome diferite în cazul infectării cu Delta 

Un studiu britanic arată că „varianta Delta provoacă simptome diferite faţă de cele clasice” şi că „există acum o diferenţă între simptomele persoanelor vaccinate şi cele nevaccinate”. Cele mai frecvente simptome la nevaccinaţi sunt durerea de cap şi de gât, rinoreea, febra şi tusea, în vreme ce la cei vaccinaţi complet febra şi tusea ar putea fi înlocuite de strănut şi pierderea mirosului. Cercetarea este rezultatul unei colaborări între compania  ZOE şi King's College din Londra. Peste patru milioane de oameni din întreaga lume folosesc aplicaţia ZOE COVID Symptom Study, ceea ce face ca studiul să fie „cel mai mare în curs de desfăşurare din lume privind COVID-19”. Cercetătorii subliniază că pacienţii vaccinaţi au mai puţine simptome severe şi, de asemenea, se recuperează mai repede. 

Varianta Delta a coronavirusului este contagioasă ca varicela 

Un alt studiu publicat de „New York Times”, care citează un document intern al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, arată că varianta Delta, mult mai contagioasă, ar putea să nu fie afectată de protecţia oferită de vaccinuri şi ar putea provoca infecţii mult mai severe decât toate celelalte variante cunoscute ale coronavirusului. Varianta Delta a coronavirusului este mult mai transmisibilă decât virusurile care provoacă MERS, SARS, Ebola, gripa obişnuită, gripa sezonieră şi variola şi este contagioasă precum varicela, se menţionează în materialul publicat de cotidian, citând aceeaşi sursă. 

Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Europa şi se răspândeşte cu repeziciune peste tot în lume. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite