Mesajul dur al unui medic de la Spitalul Universitar: „Iartă-mă, pacient român! Dacă guvernul nu vede dezastrul, mâine n-o să mai avem cum să te tratăm“
0„Sistemul sanitar este în colaps, iar promisiunile guvernului sunt vorbe goale“, susţine medicul Florin Chirculescu de la Spitalul Universitar din Bucureşti, care avertizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că greva personalului medical este iminentă.
„Dacă ai fi transportator, ai bloca, tu şi colegii tăi, Piaţa Victoriei, pentru reforma sănătăţii româneşti? Te întreb pentru că ştiu că ţi-e silă de ce păţeşti în spitale. Dacă ai fi ceferist, ai bloca trenurile pentru reforma sănătăţii? Te întreb pentru că ştiu că ţi-e silă de ce păţeşti în spitale, tu, rudele tale şi prietenii tăi... Dacă ai fi politician, ai face o grevă parlamentară, pentru reforma sănătăţii? Te întreb pentru că ştiu că ţi-e silă de telefoanele pe care le dai ca să fii examinat peste rând, tu, rudele tale, prietenii tăi, ba chiar, o ştiu, şi anumiţi alegători de-ai tăi, pentru care m-ai sunat pe mine şi pe colegii mei... Orice ai fi tu, pacient român, ai face o grevă în contul medicilor, al asistenţilor, şi al celorlalţi angajaţi din sănătate? Te întreb pentru că spitalele sunt în prag de faliment, pentru că ai fost minţit că va urma o reformă şi că personalul sanitar va rămâne în ţară, că vei avea UNDE să fii tratat şi că va avea CINE să te trateze. Mi-e teamă, însă, că n-o să lupţi pentru mine. Mi-e teamă că, aidoma colegilor din Franţa, Marea Britanie, Israel şi Germania, o să fim NOI nevoiţi să facem greva cu pricina, nu tu“, scrie medicul pe Facebook.
Luptă cu un sistem medical aflat în colaps
În mesajul său, medicul face referire la situaţia dezastuoasă în care a ajuns sistemul medical din România şi caută argumente care să susţină posibilitatea declanţării grevei: „Crezi că ne e uşor să punem problema grevei? Crezi că nu ne gândim la tine, crezi că nouă, asistenţilor şi medicilor, nu ne pasă de tine? Chiar nu-ţi aminteşti decât lucrurile urâte vehiculate în media, chiar nu-ţi aminteşti de cei, nu tocmai puţini, care ţi-au salvat o rudă, un prieten, sau chiar pe tine?
Totdeauna m-am întrebat: merită să facem grevă în sistemul sanitar? Merită să declanşăm un conflict de muncă de asemenea amploare? Şi nu m-am întrebat de teamă, fiindcă putem s-o facem legal – m-am întrebat doar pentru că o grevă te-ar costa pe tine, pacient al meu.
Sistemul e în colaps, iar promisiunile guvernului sunt vorbe goale. Dacă ai fi în locul meu, tu, pacient român, dacă n-ai avea cu ce să lucrezi şi dacă ai vedea că în locul creşterilor salariale trâmbiţate cu emfază, te vei alege, de fapt, cu o SCĂDERE a veniturilor, ce ai face? Tu, transportator, ai circula cu o maşină căreia nu-i face nimeni revizia, când patronatul te-ar fura la bani? Tu, ceferist, ai lăsa trenurile să circule pe linii neverificate de ani de zile, când angajatorul ţi-ar tăia sporurile de noapte, de sărbători, de risc? Iar tu, politician român care mă cauţi la telefon – tu ce-ai face?“
Între nevoia de demnitate şi nevoia de a face bine
Medicul Chirculescu îşi încheie mesajul subliniind că angajaţii din sistemul medical au nevoie de salarii decente, dar şi de condiţii pentru a-şi trata cum se cuvine pacienţii care-şi încredinţează viaţa în mâinile lor. „Află că şi noi, medici şi asistenţi, avem tot o singură viaţă, ca tine. Şi noi avem familii, şi noi avem mândrie profesională şi, mai presus de orice, vrem să avem grijă de tine – dar vrem să fim plătiţi corect şi nu vrem să ne plăteşti tu în felul ACELA, fiindcă nu e cinstit, nu e normal, nu e moral. E ceasul al doisprezecelea, iar noi, cei din sistemul de sănătate, nu mai avem de ales: dacă guvernul nu-şi ţine promisiunile, dacă guvernul nu vede dezastrul, şi dacă nici tu nu ne ajuţi, pacient român, mâine n-o să mai avem CUM să te tratăm. Iartă-mă, pacient român, dar simt că n-avem încotro: să ştii că începem să ne gândim la grevă - nu de alta, dar vrem să te putem trata şi de aici înainte“, concluzionează doctorul.
Medicii din Capitală, epuizaţi din cauza birocraţiei şi a numărului mare de consultaţii
Medicii din Bucureşti sunt suprasolicitaţi, cei mai importanţi factori de stres întâlniţi la doctorii din Capitală sunt sarcinile birocratice, salariile mici şi prea mulţi pacienţi, arată un studiu realizat de către Colegiul Medicilor, care a prezentat vineri rezultatele.
„Ştim cu toţii că actul medical, şi în general sănătatea, sunt puncte fierbinţi, mai ales în ultima vreme. Ştim cu toţii că în sistemul de sănătate există o serie întreagă de neajunsuri, este un sistem, cu toţii recunoaştem, subfinanţat, este un sistem care este grefat de probleme majore care trebuie reformat din temelii şi acest lucru – neajunsurile – au evidente repercusiuni asupra actului medical, în care în permanenţă sunt doi actori: medicul şi pacientul. Unul dintre elemente care pot afecta negativ actul medical îl reprezintă acest sindrom de suprasolicitare fizică şi psihică a profesionistului, burnout”, a declarat, în cadrul unei conferinţă de presă susţinută vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, potrivit Mediafax.
Medicii specialişti, rezidenţi şi primari care au răspuns chestionarului oferit de Colegiul Medicilor au declarat că, în medie, lucrează 42,9 ore pe săptămână şi consultă 18,2 pacienţi pe zi, iar 30% din aceştia au două locuri de muncă, şi 12%, trei sau mai multe job-uri. De asemenea, rezultatele acestui studiu arată că 55% din medicii bucureşteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacţiunea cu pacientul, iar 24 % suferă de toate cele trei tipuri.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor, nivelul ridicat de stres are repercusiuni asupra relaţiei cu pacientul care, spun aceştia, el are nevoie şi să fie ascultat. Însă şi pacienţii sau aparţinătorii acestora sunt cei care contribuie la creşterea nivelului de stres. Femeile sunt cele mai afectate de burnout, spre deosebire de bărbaţi.