Medicii anunţă că a fost deschisă calea protestelor. Proiectul legii salarizării din sănătate anunţat de Nicolăescu a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară susţin că proiectul legii salarizării postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii este un „eşec strategic al instituţiei”, dat fiind faptul că vizează doar creşterea veniturilor medicilor prin activitatea desfăşurată în regim privat după terminarea orelor de program.

„Forma proiectului de lege supusă dezbaterii publice nu ţine cont de poziţia părţilor din cadrul grupului de lucru, încălcând în mod flagrant interesele salariaţilor. Faptul că mare parte din punctele noastre de vedere şi argumentele pe care le-am adus în cadrul activităţii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice indică renunţarea la dialogul social din partea Ministerului Sănătăţii”, susţine Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Potrivit acestuia, „acţiunile de protest tind să constituie ultima soluţie, în speranţa că ele vor reuşi să convingă acolo unde studiile şi argumentele prezentate au eşuat”.

Proiectul de lege, incoerent în ceea ce priveşte creşterea salariilor medicilor

Mai exact, în opinia sindicaliştilor, principalele deficienţe ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul că salarizarea suplimentară în funcţie de evaluarea performanţelor a fost eliminată şi proiectul nu se aplică tuturor categoriilor de personal.

Totodată, reprezentanţii federaţiei spun că proiectul de lege „este incoerent în ceea ce priveşte finanţarea creşterii salariilor în funcţie de performanţă: deşi aminteşte de evaluarea medicilor şi salarizarea în funcţie de performanţă, singurele venituri suplimentare certe sunt cele obţinute din activitatea privată (care oricum ar putea fi obţinute în cadrul unui cabinet privat). Proiectul de lege păcătuieşte şi prin neadaptarea lui la cadrul legal existent în ceea ce priveşte legislaţia muncii, accentuând natura ilegală a cadrului de desfăşurare a activităţii medicilor din România”.

Medicii vor putea oferi asistenţă medicală în regim privat în spitale de stat

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că medicilor li se va permite să ofere asistenţă medicală în regim privat, în spitalele de stat, peste programul de şapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale.

Concret, specialiştilor din sistemul sanitar de stat care au normă întreagă li se va interzice să mai lucreze în spitale private, dar li se va da şansa să ofere consultaţii peste orele de program pentru care pacienţii vor fi însă obligaţi să plătească. Tarifele pentru consultaţiile extra vor fi stabilite de managementul unităţilor sanitare.

Practic, măsura, agreată atât de medici, cât şi de pacienţi, presupune legalizarea şpăgii din spitale. Acest lucru se va aplica pentru început în 10 unităţi sanitare din toată ţara printr-un proiect-pilot.

„Vom scoate medicul din statutul bugetar şi îi vom oferi mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întregă, atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi confort“, a explicat Eugen Nicolăescu.

Medic: Este bine şi pentru spitale, şi pentru medici, şi pentru pacienţi

Acest mecanism funcţionează, potrivit specialiştilor, în mai multe ţări europene, dar el este utilizat cu predilecţie în sistemul de sănătate francez.

„Este bine atât pentru spitale care nu-şi pierd medicii, dar şi pentru medici, care pot să facă privat fără a investi în aparatură sau spaţiu. Şi, nu în ultimul rând, este benefic pentru pacienţi, care acum au mai multe opţiuni”, a declarat pentru adevarul.ro chirurgul Adrian Lobonţiu, care şi-a desfăşurat o parte din activitatea medicală în Franţa.

Pe aceeaşi temă:

Şpaga la medic se transformă în taxă legală. Reforma în Sănătate obligă medicii să aleagă între privat şi stat

Medicilor li se va permite să ofere asistenţă medicală în regim privat, în spitalele de stat, peste programul de şapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că de anul viitor le va da posibilitatea medicilor să stea peste program contra cost.

Eugen Nicolăescu vrea secţii private în spitalele publice: „În aceeaşi unitate sanitară, medicul va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat“

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Sindicate: pacienţii ar putea plăti o taxă dacă vor să meargă la un anumit medic

Sindicatele din sistemul de sănătate au acceptat ca pacienţii să achite de anul viitor o taxă suplimentară, în condiţiile în care vor să primească asistenţă medicală de la un anumit medic. Banii respectivi ar urma să intre în salariile cadrelor medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite