Medic rezident din prima linie: Nu am primit indemnizaţia de COVID şi nu sunt singurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii rezidenţi au fost uitaţi de autorităţi  Arhivă
Unii rezidenţi au fost uitaţi de autorităţi  Arhivă

Un medic rezident pneumolog pediatru, angajat la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, atrage atenţia că unii medici rezidenţi implicaţi în lupta împotriva pandemiei nu au primit nici până acum stimulentul de risc de 2.500 de lei brut, promis de guvern.

Ion Alexandru Voropanov, medic rezident pneumolog pediatru, angajat la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti a lucrat cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus la Institutul ”Matei Balş” unde a fost detaşat. La primirea stimulentului promis de guvern a fost sărit însă, susţine medicul rezident. 

”Chiar dacă noi efectuam stagii in diferite spitale, fiecare din noi are un spital care ne plăteşte lună de lună salariul, din bani veniţi de la minister. Spitalul meu plătitor e Spitalul Sfântul Ioan”, a declarat medicul, citat de ziare.com. 

Potrivit lui Voropanov, niciun rezident de la spitalul unde este angajat nu a primit până la această oră indemnizaţia promisă pe luna aprilie. 

Întrebat la RFI România dacă are o explicaţie pentru acest lucru, Voropanov a replicat că "a existat o întreagă birocraţie".

"Am trimis, în acelaşi mail, pontajul, repartiţia de stagiu şi un raport de activitate semnat de şeful secţiei şi de coordonatorul de stagiu. Erau în acelaşi mail. Salariul l-am primit. În schimb, acel raport de activitate semnat de şeful secţiei şi de coordonatorul de stagiu nu a fost luat în calcul. Ulterior, pe la jumatatea lunii mai, am aflat că ar fi trebuit şi o adeverinţă semnată de managerul spitalului sau de directorul medical. Nimeni nu ne-a informat cu privire la niciun aspect şi nu a existat niciun fel de comunicare, întrucât seriviciul RUNOS (Resurse Umane Normare Organizare Salarizare) al spitalului Sf. Ioan avea telefonul mai tot timpul închis", a explicat medicul rezident.

Cu toate acestea, mai spune medicul rezident, în mai puţin de 24 de ore, adeverinţa respectivă a fost trimisă către spitalul plătitor, însă RUNOS al Spitalului Sf. Ioan a transmis că nu s-au primit bani, astfel că unitatea medicală nu are fonduri.

Fondurile din care sunt plătite aceste indemnizaţii sunt însă fonduri europene astfel că nici această explicaţie nu stă în picioare. 

Potrivit dr. Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, medicul rezident ar fi trebuit să primească indemnizaţia de 2.500 de lei dacă avea documente doveditoare de la spitalul unde fusese detaşat şi dacă managerul spitalului şi şeful de secţie care decid listele cu primitorii de indemnizaţii l-ar fi trecut pe listă. 

Sindicalistul nu exclude posibilitatea unor erori în întocmirea listelor – întrucât nu există o procedură clară, ci există nişte persoane care decid - şi spune că situaţia medicului rezident va fi cercetată pentru a vedea care este realitatea şi dacă mai sunt şi alte cazuri de medici rezidenţi în aceeaşi situaţie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite