Majoritatea statelor UE, precaute cu turiştii în pandemie. Care sunt ţările care primesc relaxate români - LISTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Majoritatea statelor europene permit accesul pe teritoriul lor al persoanelor care s-au vaccinat cu schema completă anti-COVID, însă acest lucru este valabil doar pentru doi din zece români. În lipsa unei dovezi de imunizare, precum şi a faptului că „paşaportul european” de imunziare va fi operaţional abia din luna iulie, statele europene se bazează pe teste RT-PCR.

Problema este că valabiliatea testelor RT-PCR este diferită de la ţară la ţară, iar regulile trebuie respectate întocmai. 

Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia şi Franţa sunt printre cele mai relaxate state din Uniunea Europeană atunci când vine vorba despre condiţiile de călătorie pentru turiştii care le vizitează. 

Dacă Austria solicită turiştilor un test RT-PCR negativ, în Bulgaria românii pot intra doar cu documentele de călătorie, dacă vin direct din România. Românii care vin din alte ţări şi vor să se oprească la vecinii bulgari trebuie să prezinte dovada imunizării sau un test RT-PCR negativ ori dovada că au trecut prin boală. În schimb, Finlanda, Malta, Luxemburg şi Slovenia sunt printre cele mai restrictive.

În Cehia, românii pot intra fără restricţii, dar trebuie să ştie că masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice.

Estonia a decis redeschiderea graniţelor pentru cetăţenii UE fără simptome. Se cere un test negativ RT-PCR sau autoizolare 10 zile pentru cei care sosesc din state cu incidenţa mai mare de 150 la 100.000 de locuitori. Restricţiile nu se aplică pentru România (rata de infectare, conform autorităţilor estone, este de 28/100.000).

Începând din data de 2 iunie până la 30 septembrie 2021, Franţa se află într-un regim de tranziţie privind ieşirea din starea de urgenţă sanitară. Din 9 iunie 2021, persoanele care sosesc din România în Franţa nu trebuie să mai prezinte un test negativ pentru COVID-19, dacă sunt vaccinate.

State precaute sau birocratice când vine vorba de turişti

Belgia, Croaţia, Cipru, Danemarca, Gemania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi Portugalia sunt pe lista statelor precaute când vine vorba despre condiţiile de intrare pe teritoriul lor, iar autorităţile sanitare din aceste ţări consideră România ca fiind în zona „portocalie” sau „galbenă”. Accesul este permis cu dovada vaccinării, a unuit test RT-PCR negativ sau cu dovada că persoana a trecut prin boală. 

Un exemplu de birocraţie este Malta, unde dovada de imunizare este eliberată de autorităţi, pe baza certificatului de vaccinare. „Sunt acceptate doar certificatele de vaccinare emise de autorităţile malteze, care emit un document că au trecut peste 14 zile de la rapel. Certificatul de vaccinare emis de autorităţile străine va fi acceptat doar din momentul în care Certificatul de vaccinare European va fi reglementat şi pus în aplicare şi după ce vor fi semnate acorduri bilaterale de recunoaştere reciprocă a certificatelor”, precizează MAE.

Un alt exemplu de birocraţie este Cipru, pentru care România şi statele UE sunt pe lista portocalie, fiind necesar doar un singur test RT-PCR. Pentru statele din zona roşie, ciprioţii cer un test RT-PCR înainte de intrarea în ţară şi unul la aterizare, pe aeroport, ambele pe banii pasagerului. 

În Suedia, starea de urgenţă a fost ridicată, dar riscul de răspândire a SARS-CoV-2 în comunitate este în continuare evaluat de către autorităţile suedeze a fi „foarte înalt”. Este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, nu faţă de momentul îmbarcării. 

Au existat situaţii în care Poliţia suedeză nu a permis intrarea persoanelor care au prezentat un test negativ a cărui valabilitate a depăşit chiar şi cu 15 minute intervalul admis de maximum 48 de ore anterior sosirii în Suedia. „Persoanele vaccinate NU sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, precizează MAE.

Şi Grecia, destinaţia favorită a românilor, este încă precaută. Autorităţile de aici obligă turiştii să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form cu cod QR) necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces. „Se menţin toate măsurile de prevenţie şi de izolare socială aflate în vigoare până la data de 14.06.2021, noi măsuri urmând a fi anunţate în funcţie de evoluţiile situaţiei epidemiologice”, precizează MAE. În Grecia se poate intra cu dovada imunizării, a unui test RT-PCR negativ sau cu dovada că persoana a trecut prin boală.

Ţări care încă au condiţii drastice de călătorie

Finlanda a prelungit restricţiile drastice de călătorie până la 27 iunie, astfel încât românii nu pot intra în scop turistic, ci doar dacă sunt rezidenţi, muncesc acolo sau au urgenţe medicale. 

În Luxemburg, persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu sunt exceptate de la măsura prezentării rezultatului negativ al testului tip PCR/antigen.

În Slovenia se intră doar cu dovadă de imunizare sau test RT-PCR negativ, altfel poliţia îi trimite pe toţi în carantină pentru 10 zile, cu posibilitatea ieşirii în a 5-a zi pe bază de test RT-PCR. 

Lista statelor UE şi a restricţiilor care se aplică turiştilor în fiecare

Iată lista completă a statelor europene şi condiţiile de călătorie pe care le solicită a fi respectate:

  • Austria –  permite accesul cu dovada vaccinării, a unui test negative RT-PCR 72, rapid 24, anticorpi maxim 3 luni, boala. Nu există avertizari de călătoria pentru România.
  • Belgia – completarea unui formular de localizare. România pe lista ţărilor din zona portocalie
  • Bulgaria - Cetăţenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligaţi să prezinte alte documente în afara celor de călătorie. Românii care sosesc din alte ţări decât România: certificate de vaccinare, test PCR negativ, dovada că au trecut prin boală.
  • Croaţia – certificat de vaccinare, test negativ RT-PCR cu 72 de ore înainte sau test negativ (maxim 24 de ore înainte). 
  • Cipru – România, inclusă pe lista portocalie: certificat de vaccinare sau obligatoriu test molecular RT-PCR. Pe lista verde cipriotă: Malta, Islanda, Israel. Pe lista portocalie România şi majoritatea statelor UE/Schengen. Pentru lista roşie două teste RT-PCR (unul înainte de intrarea în ţară, unul la aterizare, pe aeroport, pe banii pasagerului.
  • Cehia – Din 14 iunie România e pe lista verde, alături de Israel, Malta, Vatican sau Japonia. „Începând cu data de 14 iunie 2021, cetăţenii români, persoanele cu reşedinţa în România şi persoanele care s-au aflat mai mult de 12 ore pe teritoriul României pot călători în Republica Cehă fără restricţii. Rămâne obligatorie purtarea unei măşti respiratorii tip FFP2 sau echivalent în locurile publice şi respectarea măsurilor restrictive pe plan intern adoptate de autorităţile cehe”.
  • Danemarca – România este pe lista galbenă. Test RT-PCR negativ maxim 48 de ore, excepţie rezidenţi şi cei imunizaţi din UE/Schengen. 
  • Estonia – redeschiderea graniţelor pentru cetăţenii UE fără simptome. Test negative RT-PCR sau autoizilare 10 zile pentru cei care sosesc din state cu incidenţa mai mare de 150 la 100.000 de locuitori. Restricţiile nu se aplică pentru România (rata de infectare conform autorităţilor:  28/100.000)
  • Finlanda - prelungirea actualelor restricţii de călătorie până la data de 27 iunie a.c. pentru cetăţenii care intră în Finlanda din ţările cu o rată a infecţiilor peste 25 la 100.000 de locuitori, inclusiv România. Călătoriile în Finlanda sunt permise exclusiv cetăţenilor străini cu drept de rezidenţă în Finlanda sau rudelor acestora, doar pentru motive familiale sau în interes de muncă
  • Franţa – Începând din data de 2 iunie până la 30 septembrie 2021, Franţa se află într-un regim de tranziţie privind ieşirea din starea de urgenţă sanitară. Începând cu data de 9 iunie a.c., persoanele care sosesc din România în Franţa nu trebuie să mai prezinte un test negativ pentru Covid-19 dacă sunt vaccinate.
  • Germania - România a fost exclusă din categoria zonelor de risc, începând cu data de 23 mai. Rămâne în continuare obligatorie, însă, dovedirea testării, vaccinării sau vindecării pentru toate persoanele care călătoresc spre Germania pe cale aeriană, măsură valabilă indiferent dacă persoanele în cauză sosesc din zone de risc sau nu.
  • Grecia – formular de localizare, dovada imunizării prin vaccin sau test RT-PCR. Alte măsuri vor fi anunţate după 14 iunie. 
  • Ungaria – certificat de vaccinare sau test negative RT-PCR/test rapid. Tranzitarea teritoriului Ungariei pe cale feroviară este permisă doar cetăţenilor români vaccinaţi împotriva COVID-19, posesori ai adeverinţei de vaccinare.
  • Irlanda – test RT-PCR, singurul tip de test acceptat de autorităţile de sănătate publică irlandeze. Testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare, cât şi la sosirea pe teritoriul irlandez.
  • Italia – Test RT-PCR obligatoriu în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021 şi completarea formularului de localizare.
  • Letonia – Certificat de vaccinare sau Test RT-PCR şi formular de localizare. În rest, autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile
  • Lituania - a fost instituită starea de carantină pe întreg teritoriul statului, fiind prelungită până la data de 30 iunie 2021, ora 24:00. Toate persoanele trebuie să prezinte test negativ RT-PCR, dar poate fi făcut şi la 24 de ore de la sosire. Testele serologice pentru anticorpi nu mai sunt acceptate la intrarea pe teritoriul acestui stat.
  • Luxemburg –Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu sunt exceptate de la măsura prezentării rezultatului negativ al testului tip PCR/antigen. Suplimentar acestei măsuri, persoanele care sosesc din state din afara UE trebuie să efectueze un test rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea pe aeroportul Findel/Luxemburg.
  • Malta – Sunt acceptate doar certificatele de vaccinare emise de autorităţile malteze, care emit un document că au trecut peste 14 zile de la rapel. Certificatul de vaccinare emis de autorităţile străine va fi acceptat doar din momentul în care Certificatul de vaccinare European va fi reglementat şi pus în aplicare şi după ce vor fi semnate acorduri bilaterale de recunoaştere reciprocă a certificatelor. Îmbarcarea la bordul aeronavei/navei nu va fi permisă dacă nu este prezentat rezultatul unui test molecular (tip PCR) efectuat cu maxim 72 ore anterior sosirii în Republica Malta.
  • Olanda - Începând cu luna mai 2021, România a fost plasată de către autorităţile olandeze pe lista statelor „galbene”. Astfel, persoanele care sosesc din România în Olanda nu mai trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/antigen înainte de îmbarcare şi nici nu vor mai intra în carantină.
  • Polonia – accesul este permis doar celor vaccinaţi sau celor care prezintă test negativ RT-PCR cu maxim 48 ore înainte, altfel carantină 10 zile. 
  • Portugalia - Este decretată Stare de Calamitate pe întreg teritoriul naţional continental, până la data de 27 iunie 2021. Restricţii municipiile de risc ridicat (Lisabona, Braga, Odemira şi Vale de Cambra), măsuri mai relaxate în rest. Accesul doar pe bază de certificat de vaccinare (14 zile de la rapel pentru Pfizer, Moderna, AstaZeneca, 28 de zile Johnson&Johnson) sau prezentare a unui test RT-PCR la îmbarcare, comunicat companiei aeriene. 
  • Slovacia – certificate de vaccinare sau test RT-PCR pentru statele din zona considerate verde (statele UE şi alte state precum Israel, Norvagia, China). Rusia, inclusă în zona roşie alături de SUA şi Canada).
  • Slovenia – Dovadă de imunizare sau test RT-PCR negativ. Guvernul sloven a prelungit starea de pandemie cu 30 de zile, începând cu data de 17 mai 2021. Lista roşie a statelor cu risc epidemiologic ridicat include 28 de state membre: UE/Spaţiul Schengen şi 124 de state terţe. Pe cei fără test, poliţia slovenă îi trimite pe toţi cei sosiţi în carantină pentru cel puţin 5 zile. Dacă în a 5-a zi au un test negativ RT-PCR pot ieşi din carantină. 
  • Spania - Începând cu data de 7 iunie 2021, toţi pasagerii care sosesc din România pe cale aeriană trebuie să prezinte la intrarea în Spania unul dintre următoarele documente: certificat de vaccinare, test negative RT-PCR, dovada că au trecut prin boală. Se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, în toate spaţiile publice
  • Suedia – Starea de urgenţă a fost ridicată, dar riscul de răspândire a SARS-CoV-2 în comunitate este în continuare evaluat de către autorităţile suedeze a fi „foarte înalt”. Este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, nu faţă de momentul îmbarcării. Au existat situaţii în care Poliţia suedeză nu a permis intrarea persoanelor care au prezentat un test negativ a cărui valabilitate a depăşit chiar şi cu 15 minute intervalul admis de maximum 48 de ore anterior sosirii în Suedia. „Persoanele vaccinate NU sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, precizează MAE.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite