Remediul neaşteptat împotriva efectului radiaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au demonstrat că o dietă bogată în legume crucifere - varză, broccoli, varză de Bruxelles etc. - a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diferite tipuri de cancer, dar un ultim studiu arată că aceasta poate fi un antidot puternic în cazul radiaţilor.

Motivul importanţei şi efectului împotriva radiaţilor poate fi găsit în conţinutul componente a acestor legume, indol-3-carbinol (I3C), predominant mai ales la broccoli.  Odată digerate, I3C este transformat într-o altă moleculă care poartă denumirea de DIM. Graţie acestei transformări leguma broccoli previne formarea vaselor de sânge, împiedică creşterea celulelor canceroase şi duce la dispariţia celor bolnave, potrivit "Le Monde".

Efectul anticancerigen este remarcabil, dar în urma noi cercetări proprietate care poate fi adăugată legumei broccoli este o noutate. Potrivit unui studiu publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciecnes” (PNAS) o echipa americano-chineză a arătat cum proprietăţile legumei broccoli oferă protecţie împotriva unor doze letale de radiaţii în urma testării pe cobai. Pentru a determina acest lucru, cercetătorii au expus rozătoarelor unor doze de 13 Gray, care în mod normal, ar fi trebuit să îi omoare. Este estimat că organismul uman nu poate rezista la o doza mai mare de 10 Gray. De asemenea, toate rozătoarele din experiment care nu au primit conţinutul substanţei care poate fi regăsită în broccoli, au murit în opt zile.

Supravieţuirea şi durata de viaţă ulterioară a animalelor care au fost injectate a fost diferită. În cele mai bune configuraţii, cu administrarea injecţiei la zece minute după iradiere, aproape 60% dintre rozătoare au trăit încă o lună după iradiere, cu toate că acestea fuseseră afectate de o doză letală.

Procentul rozătoarelor care trec de 30 de zile creşte la aproape 80% în cazul iradierii cu 9 Gray şi la 100% la cele care au fost iradiate cu o doză de 5 Gray. Cercetătorii au constat astfel că administrarea rapidă şi în doză mai mare a substanţei regăsită în broccoli creşte şansele de supravieţuire.

Rămâne să fie stabilit, în continuare, cum poate substanţa DIM să protejeze organismele expuse la doze letale de radiaţii în mediul natural.

Desigur, o mare parte a studiului este axat numai pe rozătoare şi este dificil de testat în mod voluntar pe oameni eficacitatea DIM. Cu toate acestea, echipa americano-chineză a declarat că există precedente care arătă că DIM poate fi aplicat fără probleme pe om.

Cercetătorii susţin că prin mecanismul său de protecţie acest posibil antidot poate fi  folosit pentru a atenua sindroamele legate de iradiere în urma unui accident radiologic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite