Legea “fugarilor”, contestată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se discută marţi la Curtea Costituţională

0
Publicat:

Discuţiile solicitate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind aşa-numita Lege a “fugarilor”, amânate de Curtea Constituţională a României în data de 28 mai, vor avea loc marţi.

Curtea Constituţională. Foto  INQUAM Photos Octav Ganea
Curtea Constituţională. Foto INQUAM Photos Octav Ganea

La finalul anului trecut, insanţa supremă a decis să atace Curtea Constituţională a României Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor în noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani, relatează Agerpres.

În timp ce magistraţii Înaltei Curţi consideră că prin această lege s-ar încălca dreptul constituţional la un proces echitabil şi cel la libertate individuală, cazurile privind persoane care au plecat din ţară pentu a scăpa de pedepse sunt destul de numeroase. Astfel, Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheş sunt doar câteva nume foarte cunoscute de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023). Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secţiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art.1 alin. (5) privind principiul legalităţii, art. 21 alin. (3) din Constituţia României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituţie privitor la neretroactivitatea legii", se arată într-un comunicat al ÎCCJ.  

Pe agenda de lucru de marţi a Curţii Constituţionale se mai regăsesc şi alte teme, precum sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989; sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” din Timişoara; sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti; sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite