Legea care interzice simbolurile fasciste, dusă la CCR de un român care a „nazificat” Jandarmeria Română după 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care interzice promovarea însemnelor naziste ajunge la Curtea Constituțională, la sesizarea Judecătoriei Buftea, după ridicarea unei excepții de neconstituționalitate ridicate într-un dosar penal deschis după protestele din 10 august 2018.

Un român care a „nazificat” Jandarmeria după „10 august” a fost trimis în judecată FOTO Arhivă
Un român care a „nazificat” Jandarmeria după „10 august” a fost trimis în judecată FOTO Arhivă

Un bărbat trimis în judecată cu acuzația că după protestele din 10 august „a publicat pe rețeaua de socializare Facebook ca fotografie proprie de profil o imagine cu un însemn heraldic modificat al Jandarmeriei Române, însemn ce avea în zona ghearelor acvilei poziționat un simbol fascist, anume svastica nazistă” a reușit să obțină o suspendare a procesului prin sesizarea Curții Constituționale.

În cererea de sesizarea  CCR, bărbatul a arătat că un articol din legea care interzice simbolurile naziste nu este suficient de clar. E vorba de articolul care spune că „nu constituie infracțiune confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.

„Sintagma „chestiuni de interes public” din cuprinsul acestui articol de lege, nu este suficient de clară, astfel încât să fie circumstanţiate condiţiile în care se poate reţine această cauză de nepedepsire prevăzută în cuprinsul textului de lege, că nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin.1, 2 sau 21 dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”, se mai arată în dosar.

Bărbatul trimis în judecată a arătat că „acţiunile sale au avut ca şi scop tocmai crearea uneidezbateri cu privire la comportamentul pe care instituţia Jandarmeriei Române, cu precădere în cadrul incidentului din 10.08.2018, care este de notorietate, este unul legal şi conform principiilor statului de drept sau este mai degrabă un comportament de tip nazist”.

Judecătoria Buftea a considerat că sunt întrunite condițiile cerute de lege pentru sesizarea Curții Constituționale și a admis cererea de sesizare a CCR.

„În cauză, excepția a fost ridicată în faţa instanţei de judecată, la cererea petentului, iar textul legal asupra căruia s-a formulat excepția de neconstituționalitate este în vigoare și nu a fost constatat ca fiind neconstituțional”, se arată în decizia Judecătoriei Buftea, de sesizare a Curții Constituționale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite