Legături periculoase la "Doi şi-un sfert"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Filajului de la UM 0962, colonelul Vasile Mureşan, şi-a petrecut revelionul în Dubai cu banii unui cetăţean româno-egiptean, Darwish Abu Wakid Colonelul Vasile Mureşan, unul

Şeful Filajului de la UM 0962, colonelul Vasile Mureşan, şi-a petrecut revelionul în Dubai cu banii unui cetăţean româno-egiptean, Darwish Abu Wakid

Colonelul Vasile Mureşan, unul dintre şefii Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne, şi-a petrecut revelionul în Dubai, alături de familia unui cetăţean român de origine arabă. Excursia a costat peste 10.000 de euro şi a fost plătită de firma lui Darwish Abu Wakid.

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (UM 0962) a Ministerului de Interne devine din nou subiect de scandal. Unul dintre şefii acestei direcţii, colonelul Vasile Mureşan, a primit bani, sub forma unei excursii, de la patronul firmei Maseter House, al cărei acţionar este cetăţeanul româno-egiptean Darwish Abu Wakid.

Separaţi, dar împreună

Pentru a salva aparenţele, şeful Filajului din cadrul "Doi şi-un sfert" împreună cu soţia sa nu au zburat în acelaşi avion cu familia lui Darwish Abu Wakid. Familia Mureşan a decolat de pe Otopeni la ora 16,25, cu o aeronavă a companiei "Turkish Airlines". La rându-i, familia Abu Wakid a decolat tot de pe Otopeni şi tot cu o aeronavă a companiei "Turkish Airlines", dar la ora 19.20.

Familiile Mureşan şi Abu Wakid s-au reunit totuşi în Dubai, fiind cazate la acelaşi hotel, "Sheraton Four Points". Vasile Mureşan şi Darwish Abu Wakid au revenit în România în data de 4 ianuarie. Şeful Filajului din cadrul UM 0962 şi amicul său arab nu au folosit, nici la revenirea în România, aceeaşi aeronavă, aplicând acelaşi tip de diversiune.

Astfel, familia Vasile Mureşan a aterizat pe Otopeni la 9.00, în data de 4 ianuarie, cu o cursă a "Olympic Airlines", care a decolat din Dubai şi a făcut escală la Atena. La rându-i, familia Abu Wakid a aterizat pe Otopeni la ora 18,25 în aceeaşi zi, dar cu o cursă a "Turkish Airlines", care decolase din Dubai şi făcuse escală în Istanbul.

Costul total al revelionului petrecut de familiile Mureşan şi Abu Wakid în Dubai a fost de peste 10.000 euro, iar suma a fost achitată de societatea comercială "Master Grup" SRL Bucureşti. Aceasta îi aparţine în proporţie de 93,5% lui Darwish Abu Wakid şi are ca obiect declarat de activitate tranzacţii imobiliare.

Arabul cu o mie de feţe

Darwish Abu Wakid a devenit cetăţean român după căsătoria cu Nicoleta. Potrivit paşaportului său românesc, Darwish Abu Wakid este născut în Egipt, la data de 20 octombrie 1961. Într-o cerere de viză înaintată Emiratelor Arabe Unite, Darwish Abu Wakid menţionează că s-a născut la data de 20 octombrie 1961, dar în Ghaza şi că este de naţionalitate palestiniană, iar numele tatălui său este Sobhi.

Potrivit unor surse neoficiale, cetăţeanul în cauză a ieşit şi intrat din şi în România, în 1983 şi 1984, cu un paşaport israelian, eliberat pe numele Darwish Abu (atenţie!) Waked. Aceleaşi surse precizează că, în 1985, în România a intrat, folosind tot un paşaport israelian, un alt cetăţean care are aceeaşi dată a naşterii, 20 octombrie 1961 şi un nume foarte asemănător, Abu Wakid Darwish Sobhi. În România mai există, cel puţin la nivel declarativ, şi cetăţeanul Abu Darwish Sobhy Hassan, născut tot la 20 octombrie 1961 şi tot în Ghaza, Egipt.

Oficial, Mureşan e în rezervă

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în subordinea căruia funcţionează Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (UM0962), refuză să facă vreo precizare referitor la colonelul Vasile Mureşan, sub motivaţia că "informaţiile cerute sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor".

Răspunsul ne-a fost înaintat de Direcţia Comunicare a MIRA, prin adresa nr. 330801, semnată de comisarul-şef Gabriel Mitroiu.

Oficial, colonelul Vasile Mureşan a fost trecut în rezervă în 2006, după ce, timp de patru ani, ocupase funcţia de şef al DGIPI Maramureş. După 1990, Mureşan a fost implicat în câteva scandaluri de notorietate, fiind cercetat şi de către Parchetul Militar şi DNA.

Cetăţeanul egipteano-român a evitat să răspundă la întrebările privind excursia în Dubai, dar spune despre Vasile Mureşan că "este un domn", pe care-l cunoaşte de foarte mult timp şi pe care-l cataloghează drept un "foarte bun prieten de familie".

Nu fac afaceri cu dânsul, dar îl cunosc de foarte mult timp. Vasile Mureşan este un domn! Suntem prieteni foarte buni de familie.
Darwish Abu Wakid

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite