Lecțiile unui român, după 15 ani în Africa de Sud: „M-a șocat profund. România e sigură”
0Viața cotidiană în Africa de Sud este plină de neprevăzut, iar pentru străinii stabiliți aici, vigilența este cheia supraviețuirii. Un român stabilit de 15 ani pe continentul african povestește despre experiențele ieșite din comun la care a fost martor.

Aproape 1.000 de români trăiesc în Africa de Sud, una dintre țările bogate ale continentului african, dar în care vigilența este esențială în cazul cetățenilor străini. Un român care s-a mutat aici în 2010 a relatat pe larg despre experiențele sale neobișnuite de viață.
„Dacă mergi la Cape Town și stai în zonele de hoteluri, ca turist, nu vei vedea nimic din ce am povestit”, le-a transmis acesta român celor care l-au asaltat cu întrebări, pe platforma on-line Reddit.
Jafuri în plină zi
Unii români au vrut să afle ce întâmplare l-a marcat cel mai mult în perioada petrecută în Africa de Sud. Acesta a povestit că unii dintre prietenii săi au fost victimele unui „hijack” (jefuirea unui șofer aflat în mașină), după ce au oprit mașina pe marginea unei autostrăzi, pentru a lega o saltea de ea.










„În fața lor a oprit o mașină, din care au ieșit patru indivizi cu AK-47. Le-au luat banii, telefoanele și alte lucruri. După ce au observat că mașina lor era o Toyota Hilux cu motor D4D, au sunat șeful lor (da, chiar criminalii) și l-au întrebat dacă vrea și mașina. Răspunsul a fost da. Pe unul dintre cei doi băieți l-au băgat în portbagaj și au vrut să-i separe. L-ar fi putut ucide. Până la urmă le-au dat o bătaie zdravănă și i-au abandonat mai târziu undeva pe marginea drumului, desculți, fără niciun bun asupra lor. Se întâmpla cam la un an după ce m-am mutat aici. M-a șocat profund. Acum știu: în anumite zone, regula de aur e clară — nu oprești niciodată pe autostradă, doar la benzinării”, a povestit acesta.
Dacă oprești pe marginea șoselei, este foarte probabil să ți se întâmple ceva — așa-numitele „opportunity crimes” (n.r. infracțiuni comise spontan).
„Sunt oameni care se plimbă cu mașina special pentru asta, în căutare de ținte ușoare. În Africa de Sud, întreaga societate, în mod aproape paradoxal, se bucură sincer când cineva reușește să le reziste acestor criminali”, adaugă acesta.
Noaptea, șoselele devin periculoase
Pe unele drumuri, susține românul, infractorii sudează bare de metal, pe care le aruncă în fața unor mașini, pentru a-i opri și jefui pe șoferi. După lăsarea nopții, riscurile pentru cei care călătoresc pe șosele sunt extrem de ridicate.








„Există o regulă de aur aici: nu fi într-un loc greșit, la o oră greșită. Ce este sigur la ora două după-amiaza poate fi un coșmar la ora 1 noaptea”, afirmă românul.
Camioanele sunt și ele adesea ținta răufăcătorilor. Românul își amintește că unui cunoscut de-al său i-a fost furat camionul, care avea pe el un dispozitiv de urmărire.
„L-a găsit deja dezmembrat câteva ore mai târziu. Zicea, cu o filozofie amară: pe ăștia i-aș angaja la fabrica mea, că lucrează mai repede și mai bine decât ai mei”, povestește românul.
El adaugă că, în Pretoria, orașul în care locuiește cu familia, nu a fost victima vreunei infracțiuni grave, dar a învățat să fie extrem de precaut: evită cartierele periferice și este mereu cu ochii în patru atunci când traversează cu mașina zonele centrale și aglomerate.
„Dacă nu ești atent și ai o mașină de lux, ajungi acasă, aștepți să se deschidă poarta cu telecomanda și, din spate, vine altă mașină. Coboară niște indivizi cu AK-uri sau pistoale, și îți iau mașina. Trebuie să fii mereu vigilent, să te uiți dacă te urmărește cineva. Dacă vezi o mașină suspectă în spatele tău, mai faci o tură, nu oprești direct la poartă, ca să nu riști să fii blocat și jefuit”, a mai relatat emigrantul.
Românul spune că s-a obișnuit cu viața din Africa de Sud, unde locuiește alături de soția sa, de origine africană, dar albă, și de copiii lor, care sunt la școală în Pretoria. Are un loc de muncă la o fabrică de metale și, în acest moment, i-ar fi dificil să se întoarcă în România.
„Mi s-a părut că România era plictisitoare, dar de fapt era sigură”, a concluzionat el.
Comunități exotice în Africa de Sud
Odată cu trecerea timpului petrecut în Africa de Sud, a descoperit diferențe culturale mari față de ceea ce cunoștea din România.
„De exemplu, mulți dintre cei din comunitatea Afrikaans sunt oameni solizi, pasionați de grătare, arme, cuțite, puști și ieșiri la vânătoare de antilope în weekend. În zonele rurale, unde am lucrat ani de zile la o fermă, oamenii Zulu aduc apa cu bidoane de 20 de litri pe măgari, direct de la râu, cu asta se spală. Mulți nu aveau curent electric, cel puțin până acum vreo 10 ani. Locuiesc în colibe rotunde din lut (rondave), iar unii bărbați au mai multe soții — fiecare cu propria rondavă”, scrie românul.
În orașele mari, adaugă acesta, poligamia este mai rar întâlnită, dar este permisă, fiind o practică tradițională, mai ales în rândul populației Zulu, unde bărbații pot avea până la patru soții.
Comunitatea de români din Africa de Sud
Aproape 1.000 de români trăiesc în Africa de Sud, una dintre țările dezvoltate economic de pe continentul african, cunoscută pentru bogatele sale resurse naturale (aur, diamante, platină). Primul său președinte de culoare, Nelson Mandela (1918–2013), ales în 1994, a devenit un simbol global al luptei împotriva rasismului și opresiunii.
Pentru pasionații de sport, Africa de Sud este faimoasă prin echipa sa națională de rugby, una dintre cele mai puternice din lume, și prin faptul că a fost prima țară africană care a găzduit un Campionat Mondial de Fotbal, în anul 2010.

Pentru amatorii de călătorii, țara cu peste 60 de milioane de locuitori, cu o suprafață de cinci ori mai mare decât a României și cu țărmuri scăldate de oceanele Atlantic și Indian, este deosebit de ofertantă.
Atrage prin experiențele de safari în Parcul Național Kruger, prin peisajele spectaculoase ale deșertului Kalahari, dar și prin orașul Cape Town, situat între Oceanul Atlantic și masivul Table Mountain, considerat un simbol natural al Africii de Sud.
România și Africa de Sud au stabilit relații diplomatice în 1991, iar ulterior au fost deschise Ambasada României din Pretoria și Consulatul General al României din Cape Town. Începând cu anii ’90, numărul românilor care s-au stabilit aici a crescut. Unii au venit în căutarea unor oportunități de muncă, alții s-au mutat în urma unor căsătorii, cei mai mulți români locuind în centre urbane precum Johannesburg, Pretoria, Cape Town și Durban.
În 2013 a început ridicarea primei biserici ortodoxe românești la Johannesburg. În Cape Town, potrivit reprezentanților consulatului, comunitatea românească este bine integrată în viața socială, economică și cultural-artistică, activând în domenii precum medicina, viticultura, educația și artele.
O țară cu multe riscuri
Viața românilor în Africa de Sud este, însă, plină de provocări, unul dintre motive fiind nivelul ridicat de infracționalitate.
„Republica Africa de Sud este o țară cu un nivel ridicat de criminalitate. În zonele periferice ale orașelor se produc deseori infracțiuni (tâlhărie, jaf armat, viol). Recomandăm cetățenilor români care călătoresc în Africa de Sud să evite deplasările pe jos după lăsarea întunericului și să nu frecventeze zone necunoscute fără un însoțitor localnic”, informează Consulatul General al României din Cape Town.
Consulatul mai recomandă cetățenilor români să evite zonele riscante din jurul orașelor Johannesburg, Durban și Pretoria, afectate de violențe și proteste xenofobe. De asemenea, le recomandă prudență în trafic, deoarece au fost semnalate tâlhării comise de persoane care se dădeau drept polițiști pentru a opri mașini.