La ce trebuie să fim atenţi când facem cumpărăturile pentru masa de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea şi specialităţile din carne tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă pot fi un risc asumat dacă nu ţinem cont de câteva recomandări ale specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.


masa de Sărbători, semnalează autorităţile sanitar-veterinare. De aceea, pentru a evita eventualele probleme de sănătate, este important să ne asigurăm că:

  • Standurile sau locurile respective sunt dotate cu vitrine frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală.  
  • Ambalajele (în cazul în care acestea se comercializează gata ambalate) este întreg, nedeteriorat, astfel încât să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării.  
  • Produsele sunt etichetate cu date referitoare la tipul produsului, originea şi conţinutul acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.  
  • În cazul în care consumăm carne de porc necontrolată sanitar veterinar, ne putem îmbolnăvi de trichineloză, avertizează specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Trichineloza este o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.


Cum trebuie să fie carnea şi brânza

Carnea de porc trebuie să aibă culoarea roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.

Specialiştii ne sfătuiesc să cerem tocarea cărnii în momentul cumpărării şi descurajează achiziţionarea cărnii gata tocate, dacă nu este ambalată şi etichetată cu datele clare de valabilitate şi de conţinut.

Pentru cei care preferă peştele pentru masa de Crăciun, recomandările ANSVSA se referă mai ales la prospeţimea acestuia: trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor şi carnea este moale.

Atunci când cumpărăm brânză, trebuie să ne asigurăm că ambajalul folosit de vânzător este de unică folosinţă, adică pungi de plastic sau hârtie cerată de uz alimentar. De asemenea, ar trebui să cerem informaţii privind identitatea producătorului, sortimentul de produs şi data obţinerii. În cazul în care nu există pe ambalajul individual, aceste date trebuie să ne fie oferite de vânzător de pe cutia de plastic sau de pe putina pentru brânzeturi.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă, fiindcă în caz contrar ne poate transmite, prin intermediul mâinilor murdare răceală, gripă sau alte infecţii.

În cazul în care aţi sesizat nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, puteţi apela gratuit din orice reţea de telefonie numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Ziua Naţională la Cluj: paradă militară, târg de Crăciun, iluminat de sărbători şi 15 minute de artificii

Mii de clujeni au împânzit centrul Clujului, duminică în jurul orei 20.00, când au început focurile de artificii dedicate Zilei Naţionale. Primarul Emil Boc a pornit şi iluminatul de sărbători şi a deschis Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii. Unul dintre cele mai gustate momente a fost parada militară.

Târg de Crăciun cu căsuţe inspirate din Austria sau Germania

Inspirat de grandoarea târgurilor de Crăciun din Austria sau Germania, primarul Ovidiu Creţu a comandat 10 căsuţe făcute după modelul celor găsite în ţările cu tradiţie în astfel de evenimente. Târgul începe joi, 5 decembrie, urmând să se încheie în data de 31.

STUDIU Românii vor cheltui în perioada Sărbătorilor de Iarnă mai mulţi bani pe mâncare şi băutură decât anul trecut

Sărbătorile de Iarnă din acest an îi fac pe orăşeni să scotă mai mulţi bani din buzunare decât în anii anteriori. O mare parte din bugetul alocat pentru această perioadă se duce pe mâncare, băutură, excursii, dar şi cadouri. Iar dacă de Moş Nicolae românii dăruiesc mai mult dulciuri, de Crăciun aceştia preferă hainele, cosmeticele sau jucăriile. Astfel, suma cheltuită pentru sărbătorile din acest sezon este, în medie, de peste 1.540 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite