INS: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în ultimul trimestru din 2014
0În ultimul trimestru din 2014, românii au avut mai puţine locuri de muncă vacante la dispoziţie faţă de perioada similară a anului trecut, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia cele mai joburi au fost disponibile în administraţia publică.
„În trimestrul IV 2014, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,93%) şi în alte activităţi de servicii (2,5%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante (10,6 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 0,98%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7,3 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 5,4 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,4 mii locuri vacante în învăţământ”, se arată într-un comunicat al INS.
La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă, respectiv în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de spectacole, culturale şi recreative şi în cele din administraţia publică.
Rata şomajului, cea mai mare din ultimii ani
În noiembrie 2014 erau înregistraţi 617.000 de şomeri, rata şomajului în formă ajustată ajungând la 6,5% şi fiind în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,6 puncte comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2013.
„Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie este de 617 mii persoane, în scădere faţă de luna precedentă (620 mii persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (651 mii persoane)”, notează INS.
Potrivit sursei citate, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,2% pentru luna noiembrie 2014 (5,6% în cazul bărbaţilor şi 4,7% în cel al femeilor).
73% din totalul şomerilor sunt tineri
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 73,7% din numărul total al şomerilor estimat pentru noiembrie.
Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.