INFOGRAFIE Recensământ 2011. Topul celor mai populate judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul Iaşi este cel mai populat după Bucureşti, iar în Cluj, femeile sunt cu peste 25.000 mai numeroase decât bărbaţii. Cel mai slab populat judeţ este Covasna FOTO Adevarul
Judeţul Iaşi este cel mai populat după Bucureşti, iar în Cluj, femeile sunt cu peste 25.000 mai numeroase decât bărbaţii. Cel mai slab populat judeţ este Covasna FOTO Adevarul

De ce suntem mai puţini decât în anul 2002? Care e motivul pentru care a crescut populaţia în judeţul Ilfov? Care este cea mai educată minoritate etnică din România şi de ce la oraşe trăiesc mai mulţi credincioşi decât la sate? Sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde serialul „Radiografia României”, o analiză detaliată a rezultatelor ultimului recensământ, ce va fi publicat de „Adevărul” în următoarea săptămână.

Cum era de aşteptat, cel mai populat oraş din România este Bucureştiul, unde locuiesc mai multe persoane decât toţi locuitorii celor mai populate trei judeţe la un loc. Aşa arată rezultatele ultimului Recensământ din 2011, potrivit cărora în Capitală locuiesc peste 1.800.000 de persoane, în condiţiile în care judeţul Iaşi, cel mai populat din ţară, are doar 772.348 de locuitori.

Noile date ale Institutului Naţional de Statistică au mai scos la iveală că în continuare ne-am împuţinat, astfel
că în România mai locuiesc doar 20,1 milioane de persoane, în condiţiile în care, potrivit recensământului
din 2002, eram 21,6 milioane.

CĂDEREA COMUNISMULUI A GENERAT O EXPLOZIE DEMOGRAFICĂ

Motivul pentru care suntem mai puţini, spun specialiştii, este sporul natural negativ şi migraţia forţei
de muncă. Acestea însă sunt probleme cu care se confruntă aproape toate ţările. Sociologul Marius Pieleanu explică rata crescută a natalităţii la începutul anilor ’90 printr-un entuziasm generat de căderea regimului Ceauşescu.

„Căderea comunismului a generat un entuziasm demografic extraordinar. Nu a fost vorba de vreo creştere economică fabuloasă. A fost o descătuşare, chiar o uşoară inconştienţă mai ales din partea celor tineri căsătoriţi”, susţine sociologul. În plus, adevăratele greutăţi economice încă nu îşi făcuseră simţită prezenţa imediat după Revoluţie.

„Greul a venit în ’94 – ’95, cu reducerile de salariaţi şi închiderile de întreprinderi. Atunci a avut loc adevărata scădere a natalităţii”, a mai spus Pieleanu.

Rezultatele Recensământului din 2011 susţin spusele sociologului, având în vedere că numărul copiilor născuţi în timpul crizei economice de la jumătatea anilor ’90 în Iaşi, spre exemplu, a scăzut cu aproape 17.000. În Prahova, persoanele care au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani sunt aproape 40.000, în timp ce numărul celor care au între 20 şi 24 de ani depăşeşte 48.000. Şi în judeţul Cluj, diferenţa este semnificativă, numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani fiind de 66.593 de locuitori, în timp ce numărul celor care au între 15 şi 19 ani, şi deci s-au născut după criza economică din 1990 este cu 28.308 mai mic.

ÎN ULTIMII CINCI ANI S-AU NĂSCUT MAI MULŢI COPII

Lucrurile s-au redresat în ultimii ani, spune Marius Pieleanu. „Mulţi dintre români au dobândit un oarecare confort economic şi îşi fac planuri de viitor care cel mai adesea includ şi copii”, explică sociologul. O arată de asemenea şi recensământul din 2011, potrivit căruia numărul copiilor care au sub 5 ani începe să crească.

IAŞI ESTE JUDEŢUL CU CEI MAI MULŢI BĂRBAŢI

Judeţul cu cei mai mulţi bărbaţi, după Capitală, este Iaşi, unde locuiesc 381.844 dintre cei 9.788.577 de bărbaţi din România. Prahova ocupă locul doi în topul judeţelor unde locuiesc cei mai mulţi bărbaţi, în timp ce Constanţa ocupă locul trei. În ceea ce priveşte numărul de femei, primele două locuri sunt ocupate, cum era de aşteptat, tot de judeţele Prahova şi Iaşi, însă pe locul trei se află Clujul, unde locuiesc 358.527 din totalul de peste 10 milioane de femei din România. Ba mai mult, aici femeile sunt cu peste 25.000 mai numeroase decât bărbaţii. Sălaj, Tulcea şi Covasna sunt cele trei judeţe unde se află cei mai puţini locuitori, atât femei, cât şi bărbaţi.

ÎN CONSTANŢA SUNT CEI MAI MULŢI ORĂŞENI

În ceea ce priveşte populaţia urbană, cei mai mulţi locuitori din mediul urban – dupămunicipiul Bucureşti – se află în judeţele Constanţa, Cluj şi Timiş, cu peste 400.000 de orăşeni, în timp ce judeţele cu cea mai puţină populaţie urbană sunt Tulcea, Sălaj şi Giurgiu, unde populaţia de la oraşe nu depăşeşte 100.000 de locuitori. Judeţele Iaşi, Prahova şi Suceava sunt campioane când vine vorba de populaţia de la sate, însă în judeţul Iaşi are cea mai mare diferenţă dintre numărul bărbaţilor şi cel al femeilor. În pofida procentului la nivel naţional care arată că femeile sunt mai numeroase, diferenţa în judeţul Iaşi este în favoarea femeilor, bărbaţii fiind cu peste 7.000 mai mulţi.

infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite