Începe războiul cu ambrozia, iarba pârloagelor

0
Publicat:

Prezentă pe orice teren nelucrat, dar și în parcuri și grădini, ambrozia produce alergii respiratorii agresive. În Sectorul 1 al Capitalei, autoritățile locale au început o campanie de depistare a persoanelor fizice și juridice care nu-și curăță terenurile de această buruiană.

Polenul de ambrozia este extrem de nociv pentru sănătate Foto: Arhivă
Polenul de ambrozia este extrem de nociv pentru sănătate Foto: Arhivă

Amenzile pentru cei care nu își curăță terenurile de ambrozie pot ajunge până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și 20.000 de lei, în cazul firmelor. Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 recomandă proprietarilor de terenuri să distrugă ambrozia, în funcție de caz, prin cosire repetată, distrugerea cu unelte agricole; smulgere – în cazul unor suprafeţe izolate; efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole sau erbicidare.

Momentul perfect pentru stârpire

Polenul de ambrozie apare la sfârșit de iulie, explică prof.dr. Carmen Panaitescu Bunu, medic primar imunolog, profesoară universitară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, SRAIC.

„Mai ales când este cald, se eliberează și mai mult polen. În acest moment, polenul care se găsește în aer este de la graminee – cereale sălbatice sau cultivate. Dar ambrozia acum crește ca plantă, deci este momentul perfect pentru stârpirea ei, când nu are dezvoltată floarea și nu eliberează polen. Acțiunea aceasta de distrugere a plantei ar trebui să fie un exemplu pentru toți. Dacă ambrozia e cosită și anihilată acum, ea nu va mai produce polen și nu-l va mai elibera în aer, plus că nu mai sensibilizează pe nimeni, neavând acest polen“, mai spune experta. 

Polenul de ambrozia este extrem de nociv pentru sănătate, adaugă universitara: „Putem echivala efectul său cu acela indus de acarianul din praful de casă. Numai că acela nu are atâta concentrație câtă are concentrația de polen de ambrozie. Deci, sunt câteva tipuri de alergeni de aer care sunt mai periculoase pentru sănătate prin structura lor. Care atacă mai intens sistemul imun. Iar dintre polenurile din aer, cel de ambrozie este de departe cel mai intens ca efect asupra imunității, deci induce cele mai severe efecte din pricina capacității sale de a distruge integritatea barierei epiteliului respirator – proprietate pe care alte polenuri nu o au“.

Tot în aerul de afară există un alergen la fel de periculos ca ambrozia, un mucegai numit Alernaria, adaugă experta: „Și acest mucegai are aceeași proprietate de a distruge epiteliul și, distrugându-l, intră în contact cu sistemul imun și dă reacții“.

Duc în final la astm

Aceste trei tipuri de alergeni duc în final la astm. Primele semne ale alergiei la ambrozie sunt cele rino-conjunctivale – strănutăm, avem prurit nazal și ocular, curs de nas, blocaj nazal. „Cam după cinci ani, cel mai frecvent, persoanele sensibilizate și cu manifestări de rino-conjunctivită ajung să facă și crize de astm, atât de severe încât ajung în urgență“, atrage atenția medicul.

Recomandarea ar fi în primul rând cea care să ajute să nu se mai creeze noi și noi pacienți cu alergie la ambrozia, prin măsuri de combatere a dezvoltării plantei. „A doua măsură ar fi să se monitorizeze polenul – prezența lui în aer –, și atunci se va vedea clar ceea ce noi știm la Timișoara pentru că am monitorizat câțiva ani acest polen. Și al treilea lucru ar fi diagnosticul, la primele semne de reacții de tip strănut, mâncărimi de ochi, de nas, rinoree, ușoară tuse în perioada august-septembrie, persoana să aibă un consult alergologic care să confirme sau să infirme alergia la ambrozie. Iar pentru cei care sunt alergici, să înceapă tratamentul cât mai precoce. Dar nu pot decât să felicit această acțiune de tăiere a plantei acum, când nu este un pericol pentru sănătate“, a conchis președinta SRAIC. 

Deși ambrozia nu este o buruiană care crește în mod tradițional în România, a găsit aici un teren fertil, ani la rând răspândirea ei fiind ignorată. În ultimii 10 ani, numărul persoanelor care au ajuns în cabinetele medicilor alergologi a fost din ce în ce mai mare, cu alergii respiratorii – rino-conjunctivită și astm – provocate de polenul de ambrozie, tot mai agresive. Medicii alergologi atrag atenția că alergia la ambrozie poate deschide drumul către alte tipuri de alergii, inclusiv alimentare, la alimente de origine vegetală, fructe, legume, ceaiuri.

Proiect-pilot la Timișoara

La Timișoara va fi implementat un proiect-pilot în care se vor achiziționa trei senzori capabili să recunoască diversele tipuri de alergene și să dea informații în timp real în privința prezenței lor în aer. Informațiile vor fi afișate pe un site dedicat, al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara. „În viitor, vom dezvolta o aplicație pe telefon care va transmite aceleași informații astfel încât să știe în timp real dacă există polen, cât de mult este ca să se poată trata. Iar noi, ca medici, vom da primele sfaturi tot pe această aplicație pentru a ști ce să facă, inclusiv despre imunoterapia cu alergen care poate să modifice până la urmă răspunsul imun și să ducă la așa-numita desensibilizare sau toleranță la acel alergen“, a explicat prof.dr. Carmen Panaitescu Bunu. Inițiativa aparține SRAIC, Consiliului Județean Timiș, UMF „Victor Babeș“ din Timișoara, Universitatea de Științele Vieții tot din Timișoara.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite