În România se fac prea puţine studii clinice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participarea la studiile clinice, adică la testarea unor medicamente noi în cazul bolilor greu de tratat, este o şansă pentru o parte din pacienţii români, cu boli greu de tratat la ora actuală.

Cu toate acestea, România se situează printre ţările cu cel mai mic număr de studii clinice din Uniunea Europeană.

„În anul 2010, în România au fost efectuate 273 de studii clinice, conform National Institutes of Health din SUA. Prin comparaţie, în Germania se efectuează cele mai multe studii clinice din Europa – 6.833, în Franţa – 5.872 şi în Marea Britanie – 5.136“, enumeră Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potenţialul României în ceea ce priveşte participarea la studii clinice este însă mult mai mare. „Estimările ARPIM pentru anul 2012 arată că nivelul investiţiilor în studii clinice se ridică la peste 100 de milioane de euro, dar dacă potenţialul ar fi utilizat mai bine, s-ar putea depăşi uşor 300 de milioane de euro“, susţine Dan Zaharescu.

Soluţiile pentru ca România să-şi atingă potenţialul în ceea ce priveşte participarea la studiile clinice vor fi dezbătute în cadrul simpozionului Bucharest Forum Healthcare, de vineri, 15 februarie. Evenimentul va reuni la Banca Naţională a României invitaţi de marcă atât din conducerea sistemului public de sănătate, cât şi din sistemul privat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite