Gheorghiţă: Persoanelor care au primit o doză de AstraZeneca li se poate completa schema de vaccinare cu alt ser

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CNCAV a mai spus că, potrivit "datelor ştiinţifice din viaţa reală", nu s-au identificat riscuri de teratogenitate - de toxicitate asupra fătului, asupra nou-născutului sau sugarului.
Preşedintele CNCAV a mai spus că, potrivit "datelor ştiinţifice din viaţa reală", nu s-au identificat riscuri de teratogenitate - de toxicitate asupra fătului, asupra nou-născutului sau sugarului.

Persoanele cărora li s-a administrat cel puţin o doză din vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca li se poate completa schema de imunizare cu un alt tip de ser, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie, a declarat, marţi, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depăşit intervalul recomandat de timp în autorizarea fiecărui tip de vaccin, deci, practic, niciodată nu e târziu să facem doza a doua pentru a completa schema de vaccinare. Aşa încât, pe lângă contraindicaţiile absolute pe care le ştim cu toţii, pentru că cea mai frecventă situaţie de amânare a dozei de rapel este în cazul persoanelor vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, în aceste situaţii, pe lângă contraindicaţiile absolute, şocul anafilactic după prima doză sau un eveniment trombotic cu trombocitopenie sau sindromul de extravazare capilară, persoanele pot efectua cea de a doua doză cu un alt tip de vaccin, de pildă, pe bază de ARN mesager, însă în baza unei recomandări medicale", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, această vaccinare nu se poate face la cerere, ci doar după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist de boli infecţioase sau de altă specialitate, transmite Agerpres. 

El a adăugat că s-a stabilit această recomandare medicală în ideea de a mai pune încă „un filtru" în care persoana care a amânat cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID să discute cu medicul de familie despre beneficiile vaccinării, despre riscuri, despre importanţă. 

„Ţinând cont de recomandările societăţilor ştiinţifice internaţionale şi de poziţia Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, vaccinarea în momentul de faţă ştim că este indicată tuturor persoanelor începând de la vârsta de 12 ani, dacă vorbim de cele două tipuri de vaccinuri, de la compania Pfizer, Moderna, respectiv peste 18 ani folosind celelalte două tipuri bazate pe vector viral şi, mai mult decât atât, femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de vaccinare împotriva COVID-19 indiferent de tipul de vaccin pe care aleg să îl folosească, vaccinuri, evident, din cele patru autorizate în momentul de faţă de Agenţia Europeană a Medicamentului", a indicat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite