Franţa şi România vor coopera pentru rezolvarea problemei romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a condamnat campania preşedintele francez Nicolas Sarkozy de expulzare a sute de ţigani în ţările lor de origine, în contextul în care Franţa şi România au convenit să colaboreze pentru a îmbunătăţi integrarea romilor.

În decursul ultimelor săptămâni, Franţa a trimis aproape 1.000 de romi în România şi Bulgaria, după ce Sarkozy a declarat "război" criminalităţii, însă politica sa de expulzare a fost aspru criticată. Deputaţii europeni şi-au exprimat "profunda îngrijorare faţă de măsurile luate de autorităţile franceze şi de autorităţile altor state membre" împotriva romilor şi a cerut acestora "să suspende imediat toate expulzările", notează Irish Times.

De asemenea, rezoluţia, intitulată "Despre expulzarea romilor din Franţa",  îndeamnă Comisia Europeană şi alte state membre UE să intervină. Deputaţii europeni au subliniat faptul că "expulzări în masă sunt interzise" conform legislaţiei UE, fiind invocată discriminarea pe bază de rasă şi origine etnică. Parlamentul, de asemenea, a declarat că "regretă profund răspuns tardiv şi limitat" de către Comisia Europeană asupra deportărilor.

Prezent la Bucureşti, ministrul francez al imigraţiei Eric Besson a declarat că Paris nu va opri expulzările, care au loc în paralel cu o campanie de a desfiinţa taberele de romi descrise ca fiind "terenuri propice pentru criminalitate".

"Parlamentul European şi-a depăşit prerogativele sale, iar noi, cu siguranţă, nu vom respecta un dictat politic", a spus domnul Besson.

Franţa susţine că este de datoria României să aloce mai multe fonduri şi să-şi integreze comunitatea romă, descurajând astfel emigraţia către Franţa. Bucureştiul, la rândul său, susţine că romii nu pot fi problema unui singur stat, ci este o problemă europeană, care trebuie rezolvată în cadru european.

"Franţa şi România vor colabora cu Uniunea Europeană să sprijine angajamentul Comisiei de a integra comunitatea romă şi de a ajuta la obţinerea finanţării necesare",  se aratp într-o declaraţie comună pe tema problemei romilor.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat că ambele părţi au căzut de acord asupra "unui plan de acţiune care va ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă". "Suntem pregătiţi pentru a ajuta în acest sens. Vom pleda pentru acest plan împreună, la Bruxelles", a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Cele două părţi au stabilit să ia trei măsuri:

- Va fi întărită cooperarea în lupta împotriva infracţionalităţii prin trimiterea a încă 10 poliţişti români în Franţa şi prin schimbul de magistraţi de legătură.

- Acordul franco-român privind minorii neînsoţiţi va fi integral pus în aplicare încă de la începutul lunii octombrie, după ratificarea sa de către Franţa.

- Franţa şi România vor coopera pentru punerea în practică a unor proiecte de dezvoltare economică şi socială în vederea reinserţiei şi integrării cetăţenilor români aflaţi în situaţie de precaritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite